Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιευκρίνιστη παραμένει η σύνθεση της διάσκεψης στη Γενεύη

Τηλεφωνική επικοινωνία για το Κυπριακό με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε χτες ο πρωθυπουργός, ενώ αναμενόταν ακόμα να επικοινωνήσει με την Αγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Γενάρη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, στην επικοινωνία με την Τερέζα Μέι, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας σ' ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό και ζήτησε την υποστήριξή της «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις στο Κυπριακό, παρότι το Βερολίνο δεν μπορεί να συμμετάσχει απευθείας στην πολυμερή. Αντιθέτως, η Τερέζα Μέι φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα παραστεί η ίδια στην πολυμερή, καθώς η Βρετανία είναι «εγγυήτρια» δύναμη, ενώ την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην πολυμερή είχε εκφράσει και ο Φρ. Ολάντ, ως Πρόεδρος χώρας - μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκπροσωπήσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα παρίσταται και η ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Βέβαια, η ακριβής σύνθεση της διάσκεψης, όπως και ο βαθμός και τρόπος εμπλοκής της κάθε πλευράς, παραμένει ζητούμενο, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών που αλληλεπιδρούν με το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επισκέπτεται μεθαύριο στη Νέα Υόρκη τον νέο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε και αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Αλαν Ντάνκαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ