Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας στην Κούβα ενέκρινε τη Δευτέρα στην τακτική συνεδρίασή της την πρόταση του Κρατικού Συμβουλίου για σχετικό νόμο που απαγορεύει τη χρήση του ονόματος του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο σε ιδρύματα, πλατείες, πάρκα, λεωφόρους, οδούς ή άλλα δημόσια σημεία ή την ανέγερση μνημείων και αγαλμάτων, αλλά και η χρήση του ονόματος του ιστορικού ηγέτη για εμπορικούς σκοπούς. Αυτή ήταν και η τελευταία επιθυμία του Φιντέλ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Νοέμβρη σε ηλικία 90 χρόνων. Στο σχετικό διάταγμα σημειώνεται ότι επιτρέπεται η χρήση της φιγούρας του Φιντέλ ως πηγή καλλιτεχνικής έκφρασης όλων των μορφών, όπως και η χρήση των φωτογραφιών του σε εκδηλώσεις ή δημόσιους χώρους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ξανάρχισαν χτες, μετά από περίπου δύο βδομάδες, τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι να δηλώνει αισιόδοξος για ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα του μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, μετά από επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σε γραφεία του ΚΚ Κίνας την Τετάρτη, στη δυτική αυτόνομη επαρχία της Κίνας Σιντζιάνγκ. Σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, τέσσερις μοτοσικλέτες παγιδευμένες με εκρηκτικά εξερράγησαν στην περιοχή Μογιού.

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Αν είστε διεφθαρμένοι, θα σας πετάξω από ένα ελικόπτερο, το έχω ξανακάνει, γιατί να μην το επαναλάβω;». Τα παραπάνω φέρεται να είπε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, μιλώντας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως αναμετέδωσε και το «Ρόιτερς». Πριν μερικές βδομάδες, ο Ντουτέρτε δήλωνε με περηφάνια ότι στο πλαίσιο της καταδίωξης ναρκεμπόρων έχει σκοτώσει έμπορο.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Καταστροφικές βροχοπτώσεις προκάλεσαν το τελευταίο διήμερο υπερχείλιση ποταμών σε νοτιοδυτικές περιοχές της ΛΔ Κονγκό, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τουλάχιστον 50 ανθρώπων.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Πληροφορίες που μετέδωσε χτες το αραβικό δίκτυο «Aλ Τζαζίρα», επικαλούμενο Σαουδάραβα αξιωματούχο, αναφέρουν πως το Ομάν αποφάσισε να ενταχθεί στον «αντιτρομοκρατικό» συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2015, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 40 χώρες, σημειώνοντας πως το σουλτανάτο θα διατηρήσει «τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με το Ιράν».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας ακύρωσε τη βουλευτική ιδιότητα του βουλευτή του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» Ντασχαμίρ Ταχίρι και του Σκελκίμ Σελάμι από το «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης», καθώς έπαυσε και τον δήμαρχο Ελβις Ρόσι για κακουργήματα (π.χ. ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, δουλεμπόριο) που διέπραξαν σε Αλβανία, Ιταλία και Ελβετία, ενώ διατηρούσαν δημόσια αξιώματα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε χτες ομόφωνα την κατεδάφιση τσιμεντένιου τείχου που οικοδόμησαν μέλη της σερβικής κοινότητας στη βόρεια πόλη Μιτρόβιτσα, κατά μήκος του ποταμού Ιμπαρ, επικαλούμενα την ανάγκη «τεχνικής υποστήριξης» για την αποτροπή πλημμυρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ