Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές του Καζαχστάν

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο συνεχίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους διωκόμενους αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος του Καζαχστάν, που αντιστέκονται στην αυταρχική και φιλομονοπωλιακή πολιτική του καθεστώτος Ναζαρμπάγιεφ. Στις 14 Δεκέμβρη, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 5 χρόνων από την αιματηρή καταστολή της απεργίας των εργατών στην πόλη Ζαναοζέν, και την καταδίκη στις 28 Νοέμβρη δύο αγωνιστών, των Μαξ Μποκάεφ και Ταλγκάτ Αγιάν, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Καζαχστάν στην Αθήνα επιδίδοντας σχετικό ψήφισμα - καταγγελία.

Σε αυτό καλούσε να σταματήσουν οι διώξεις κατά αγωνιστών της κινητοποίησης του Ζαναοζέν του 2011, όπου δολοφονήθηκαν απεργοί εργάτες στην πετρελαιοβιομηχανία, όπως και των 2 αγωνιστών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης, και απαιτούσε:

  • «Να αρθούν οι φυλακίσεις, που έχουν επιβληθεί με πολιτικά κίνητρα
  • Να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις
  • Να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση, στις διαδηλώσεις, στην απεργία
  • Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι της δολοφονίας δεκάδων απεργών εργατών στην πόλη Ζαναοζέν το Δεκέμβρη του 2011».

Σε αυτά τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος η πρεσβεία του Καζαχστάν απάντησε με επιστολή, όπου ισχυρίζεται ότι «η υπόθεση των Μποκάεφ και Αγιάν έχει καθαρά ποινικό χαρακτήρα και δεν έχει σχέση με ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες». Ο ισχυρισμός αυτός δικαιολογείται με βάση το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο και την επίκληση σχετικών άρθρων του Ποινικού Κώδικα, ενώ σημειώνεται ότι «δεν βρέθηκαν στοιχεία που να πολιτικοποιούν την υπόθεση».

Ανταπαντώντας το ΠΑΜΕ, με επιστολή του στον πρέσβη Αλεξέι Βολκόφ, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στο πλευρό των εργατών του Καζαχστάν. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε πρέσβη,

Σας ευχαριστούμε για την απάντηση. Γνωρίζουμε, ωστόσο, πολύ καλά την ουσία του πολιτικού συστήματος στο Καζαχστάν. Με την κατηγορία της "υποκίνησης κοινωνικού μίσους" καταδικάστηκε και η Ναταλία Σοκολόβα, δικηγόρος του σωματείου στην εταιρεία πετρελαίου "KarazhanbasMunayGaz", επί της ουσίας για τη συνδικαλιστική της δράση, τον Αύγουστο του 2011, σε ποινή φυλάκισης 6 χρόνων.

Επιπλέον, ο νέος νόμος για τα συνδικάτα ψηφίστηκε κατά παράβαση πολλών αρχών και συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ, καταπατά το ίδιο το δικαίωμα των εργαζομένων να σχηματίσουν τη δική τους ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ στη χώρα ήδη απαγορεύονται τα συνδικάτα που δεν ελέγχονται από τις αρχές και τους εργοδότες.

Ακόμη, το 2014 άρθηκε η άδεια λειτουργίας του τελευταίου αντιπολιτευτικού κόμματος στη χώρα, του Κομμουνιστικού Κόμματος Καζαχστάν, ενώ διαρκείς είναι οι απορρίψεις νομιμοποίησης του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν.

Για τους παραπάνω λόγους θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων του Καζακστάν, όπως το δικαίωμα στην απεργία, η δημιουργία συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων, η ελευθερία να συνέρχονται ειρηνικά και η ελευθερία του λόγου. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η σύλληψη και καταδίκη των Max Bokayev και Talgat Ayan αποτελεί σαφή απόδειξη της δίωξής τους για τις πεποιθήσεις τους, επειδή διαμαρτυρήθηκαν δημόσια σε ένα συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης».

Το θέμα των διώξεων αγωνιστών και της απαγόρευσης του ΚΚ Καζαχστάν έχει αναδείξει πολλές φορές το ΚΚΕ, στη χώρα μας και στο Ευρωκοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ