Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στο πλαίσιο της τρομοϋστερίας που εξαπλώνεται στηρίζοντας διάφορες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, αξιοποιήθηκε η σύλληψη, χτες, στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ενός άντρα που θεωρήθηκε ύποπτος για προετοιμασία επίθεσης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την αστυνομία. Το κλίμα αυτό εντάθηκε μετά το περιστατικό με το φορτηγό που σκότωσε 12 ανθρώπους στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκέμβρη, με φερόμενο δράστη τον 24χρονο Τυνήσιο Ανίς Αμρί, που έπεσε νεκρός τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο Μιλάνο από Ιταλούς αστυνομικούς. Χτες στο Βερολίνο ανακρίθηκε 40χρονος Τυνήσιος που φέρεται να είχε επαφές με τον Αμρί, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα στοιχειοθετηθεί κατηγορία.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες άφησε πίσω της έκρηξη που έγινε χτες στο δυτικό τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας.

ΤΟΚΙΟ.-- Ισχυρή δόνηση 5,9 Ρίχτερ έγινε χτες στα βορειοανατολικά του Τόκιο, με επίκεντρο στην επαρχία Ιμπαράκι, 150 χιλιόμετρα από το Τόκιο. Για λόγους ασφαλείας σταμάτησαν τα τοπικά σιδηροδρομικά δρομολόγια.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Δικαστής του Μπουένος Αϊρες απήγγειλε την Τρίτη κατηγορίες σε βάρος της Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ, της πρώην Προέδρου της Αργεντινής (συνέχισε τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του συζύγου της Νέστορ), για υπόθεση διαφθοράς που αφορά σε εξυπηρέτηση του επιχειρηματία φίλου της Λάσαρο Μπάες, που έπαιρνε δημόσια έργα στη νότια Αργεντινή. Η Κίρσνερ αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.

ΠΕΡΛ ΧΑΡΜΠΟΡ.-- «Ειλικρινά και παντοτινά συλλυπητήρια» για τα θύματα της ιαπωνικής αεροπορικής επιδρομής το Δεκέμβρη του 1941 στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης εξέφρασε, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, στο πλαίσιο συμβολικής επίσκεψης με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμπε υποσχέθηκε ότι η χώρα του «δεν θα κάνει ποτέ ξανά πόλεμο», αλλά αρνήθηκε να απολογηθεί για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ιαπωνικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

TΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σάλο προκαλεί στο Ιράν το οξύ ζήτημα δεκάδων απόρων, αστέγων, τοξικομανών, που κοιμούνται σε κοιμητήριο στα περίχωρα της Τεχεράνης, όπως αποτυπώθηκε από φωτορεπορτάζ της ιρανικής εφημερίδας «Σαχρβάντ». Ο επιφανής Ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχάντι έθιξε το ζήτημα σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί, εκφράζοντας «ντροπή» και οδύνη για τον εφιάλτη των δεκάδων απόρων. Ο Ροχανί, απαντώντας στην επιστολή του Φαρχάντι, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί σε μία μεγάλη χώρα σαν το Ιράν άνθρωποι να κοιμούνται σε τάφους», αναγκάζοντας τον εισαγγελέα και τον περιφερειάρχη να πάρουν μέτρα για τη φιλοξενία των αστέγων σε ξενώνες και κέντρα αποτοξίνωσης.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Βομβαρδισμοί ιρακινών και αμερικανικών αεροσκαφών κατέστρεψαν χτες και την τελευταία γέφυρα της Μοσούλης πάνω από τον ποταμό Τίγρη, που είχε μείνει έως τότε ανέπαφη από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» που την ελέγχουν από το καλοκαίρι του 2014.

ΚΑΡΣΟΝ ΣΙΤΙ.-- Σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ έπληξε χτες το πρωί τη Νεβάδα, με επίκεντρο σε απόσταση 29 χιλιομέτρων δυτικά, νοτιοδυτικά του Χόθορν και σε βάθος 19 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά αργότερα, σημειώθηκε μετασεισμός 5,7 Ρίχτερ. Από τις δονήσεις δεν αναφέρθηκαν άμεσα τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου στις ΗΠΑ υπέβαλε χτες η πρώτη Αφγανή πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, η 25χρονη Νίλοφαρ Ραχμάνι, εξαιτίας απειλών που έχει δεχτεί κατά της ζωής της, όχι μόνο από ισλαμιστές μισθοφόρους των Ταλιμπάν, αλλά και από Αφγανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον Τόμας Μπόσερτ, πρώην υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας επί κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους, ανακοίνωσε χτες ότι θα τοποθετήσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας και κυβερνο-ασφάλειας ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπόσερτ είναι διευθυντικό στέλεχος σε εταιρεία αξιολόγησης και εκτίμησης κινδύνων και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ