Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ανακοίνωσε κέντρα κράτησης προσφύγων στα νησιά

Eurokinissi

Σε δημιουργία «φυλακών» - κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Αυτά θα έχουν χωρητικότητα έως 200 άτομα, και όπως είπε ο Γ. Μουζάλας, οι χώροι αυτοί «είναι απαραίτητοι και για την παραβατικότητα, η οποία αναπτύσσεται μέσα σε κάθε προσφυγικό - μεταναστευτικό κύμα σαν αυτό που έχουμε, αλλά και για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου».

Παράλληλα, σημείωσε πως η κατάσταση που επικρατεί στα «hot spots» «δεν είναι καλή. Οι άνθρωποι που μένουν εκεί στερούνται βασικών πραγμάτων. Προτιθέμεθα στα νησιά να δημιουργήσουμε μικρούς χώρους καινούριους, είτε βάζοντας σπιτάκια ώστε να αδειάσουμε τις σκηνές, είτε βρίσκοντας έναν άλλο χώρο να επεκτείνουμε όχι τον αριθμό, αλλά τις συνθήκες που ο υπάρχον πληθυσμός ζει». Ωστόσο, δεν δίστασε να πει - ως επίτευγμα - πως «δεν υπάρχει κανείς ο οποίος είναι σε σκηνή χωρίς θέρμανση, εκτεθειμένος στον κακό καιρό». Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού πολλοί καταυλισμοί μέχρι πρότινος όχι μόνο δεν είχαν θέρμανση, αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση σωματείων και συλλόγων, ώστε να βρεθεί - προσωρινός - τρόπος για να ζεσταθούν μανάδες και μικρά παιδιά σε χώρους ακατάλληλους. Οσο για την περίθαλψη, αυτή είτε έχει πάει ...περίπατο, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν ώρες ένα ασθενοφόρο, είτε έχει παραδοθεί σε ΜΚΟ.

Σε αυτές στάθηκε ο Γ. Μουζάλας, όπου και επιβεβαίωσε την έλλειψη ελέγχου που υπάρχει στο «μπάσιμο» των ΜΚΟ στους χώρους «φιλοξενίας», καθώς τώρα θα θεσπιστεί Μητρώο ΜΚΟ, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιες θα δραστηριοποιούνται ...νόμιμα. Βέβαια, αυτό συμβαίνει με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ανέχεται, αλλά ενισχύει το ρόλο των ΜΚΟ σε τέτοιους χώρους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ειδικότερα, ανέφερε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος αντικατάστασης καταυλισμών με διαμερίσματα, που στηρίζεται από την Τοπική Διοίκηση με κρατική εποπτεία, την αντικατάσταση του συσσιτίου και των παροχών («αν όχι συνολικά, τουλάχιστον στα περισσότερα camp») με το ποσό των 400 ευρώ - με τη συνδρομή της ΕΕ - μέχρι το Μάρτη, καθώς επίσης και ηλεκτρονική άδεια διαμονής μέσα σε δύο μήνες για κάθε πρόσφυγα και μετανάστη.

Στα παραπάνω πρόσθεσε τη σύσταση υπουργείου Μετανάστευσης μέχρι τον Απρίλη, προσλήψεις στην υπηρεσία Ασύλου, μετάθεση της έκδοσης αδειών παραμονής στις περιφέρειες, καθώς επίσης και τη λύση στο πρόβλημα με τα ασυνόδευτα παιδιά (που φτάνουν τα 2.500) έως το Πάσχα.

Τέλος, στάθηκε στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου που παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντάς τες ως αχίλλειο πτέρνα του Προσφυγικού, αφού η χώρα μας τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαχειρίζεται τέτοιες αιτήσεις, ενώ στη Γερμανία η αντίστοιχη υπηρεσία υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του '50.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ