Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εκδηλώσεις με επίκεντρο την αξία της αλληλεγγύης

Αφήγηση παραμυθιού στη γιορτή της Ομάδας Γυναικών Φιλαδέλφειας...
Αφήγηση παραμυθιού στη γιορτή της Ομάδας Γυναικών Φιλαδέλφειας...
Μια σειρά από Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα παιδιά οργανώνονται τις μέρες αυτές από εργατικά σωματεία, Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, Λαϊκές Επιτροπές και άλλους φορείς σε όλη τη χώρα. Μέσα από αυτές, τα παιδιά ψυχαγωγούνται δημιουργικά, αποκτούν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια παιδική θεατρική παράσταση, να ακούσουν ένα παραμύθι, να ασχοληθούν με κατασκευές και άλλα παιχνίδια.

Ετσι, οι εκδηλώσεις των σωματείων και των φορέων αποτελούν μια έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, για τους ανέργους, τους απλήρωτους, αλλά και τους εργαζόμενους που πασχίζουν να επιβιώσουν με μισθούς - ψίχουλα. Παράλληλα, με το περιεχόμενό τους, οι εκδηλώσεις δίνουν αφορμή για συζήτηση με επίκεντρο την αλληλεγγύη, με ιδιαίτερη έμφαση στους χιλιάδες εγκλωβισμένους στη χώρα μας πρόσφυγες, τη συλλογική δράση, την αγωνιστική στάση ζωής.

Μερικές «στιγμές» από τις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Πλούσιο πρόγραμμα στο Βόλο

Χριστουγεννιάτικη γιορτή με πλούσιες δραστηριότητες και επίκεντρο την αλληλεγγύη διοργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», τα επιχειρησιακά σωματεία στη «ΒΕΜΕΚΕΠ» και το «Λεβεντέρη», η Εργοστασιακή Επιτροπή του «ΚΙΟΛΕΪΔΗ», το περασμένο Σάββατο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που γέμισε με εκατοντάδες μικρά παιδιά και τους γονείς τους.

...μετά το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής
...μετά το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής
Ανοίγοντας την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Κώστας Στεργίου, κάλεσε τους μεταλλεργάτες με τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στους αγώνες που έρχονται απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα.

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η βαρυστομαχιά του Αη Βασίλη» από τη Θεατρική Ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας (μέλος της ΟΓΕ). Οι γυναίκες και τα παιδιά της θεατρικής ομάδας παρουσίασαν την... περιπέτεια του Αη Βασίλη, που βαρυστομάχιασε παραμονή Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μοιράσει τα δώρα. Οι τάρανδοι αλλά και γιατροί απέτυχαν να τον βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα, αλλά τη λύση έδωσαν τα ίδια τα παιδιά: Τέσσερα μικρά παιδιά ευχήθηκαν «ο Αη Βασίλης ν' αναρρώσει, έστω κι αν δεν κατορθώσει, δώρα να τους πάει πια, τούτη την Πρωτοχρονιά». Το θεατρικό κέρδισε το δυνατό χειροκρότημα των μικρών θεατών και των γονιών τους, κλείνοντας με τα παρακάτω λόγια: «Και κάτι άλλο είναι σίγουρο, και πρέπει να το πράξουν, τα παιδιά αν ενωθούν μπορούν, και τον κόσμο θα αλλάξουν...».

Ακολούθησαν χοροί σε ρυθμούς latin από Σχολή Χορού, γιορτινά τραγούδια και κάλαντα. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το γιορτινό μπουφέ που στήθηκε στο χώρο, ενώ όλα τα παιδιά έφυγαν από την εκδήλωση έχοντας πάρει το δώρο τους, καθώς και ένα αναμνηστικό με αποσπάσματα από το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».

Χριστουγεννιάτικο «εργαστήρι» στη Φιλαδέλφεια

Δεκάδες παιδιά συμμετείχαν και στη γιορτή που οργάνωσε η Ομάδα Γυναικών Σταυρούπολης
Δεκάδες παιδιά συμμετείχαν και στη γιορτή που οργάνωσε η Ομάδα Γυναικών Σταυρούπολης
Σε ένα χριστουγεννιάτικο «εργαστήρι» μετατράπηκε την περασμένη Κυριακή η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ν. Φιλαδέλφειας, καθώς φιλοξένησε τη γιορτή που οργάνωσε για τα παιδιά η Ομάδα Γυναικών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας της ΟΓΕ.

Υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων και άλλων παιδικών τραγουδιών, με παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές, τα παιδιά διασκέδασαν και έπαιξαν όλο το απόγευμα.

Με τη βοήθεια των μελών της Ομάδας έφτιαξαν σπιτάκια, με πρώτη ύλη μπισκότα, ζαχαρωτά και γλυκίσματα, αλλά και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Μάλιστα, τα μέλη της Ομάδας προέτρεψαν τα παιδιά να στείλουν με τις κάρτες τους ευχές στα προσφυγόπουλα, τους συνομηλίκους τους που ξερίζωσε από τα σπίτια και τις πατρίδες τους ο πόλεμος και σήμερα ζουν στη χώρα μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Τα παιδιά παρακολούθησαν αφήγηση παραμυθιού και τραγούδησαν τα κάλαντα. Στο χώρο λειτουργούσε επίσης έκθεση βιβλίου με τίτλους για μικρούς και μεγάλους.

Γιορτή για ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα στα Τρίκαλα

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/12 η Χριστουγεννιάτικη παιδική εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων, στο Πολύκεντρο του Δήμου.

Δεκάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους ζωγράφισαν ενάντια στον πόλεμο, διασκέδασαν με το παραμύθι της συγγραφέα Κατερίνας Παπανικολοπούλου «Η Πριγκίπισσα Σταρένια, ο μύλος και τα ξωτικά», ενώ μικροί και μεγάλοι παρακολούθησαν την παιδική ταινία «Αζούρ και Ασμάρ».

Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα διασκέδασαν μαζί στα Τρίκαλα
Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα διασκέδασαν μαζί στα Τρίκαλα
Ξεχωριστή ήταν η παρουσία δεκάδων προσφυγόπουλων και των γονιών τους από τον προσφυγικό καταυλισμό που έχει στηθεί στα Τρίκαλα, ενώ συγκινητική ήταν η προσφορά των φίλων και μελών του Συλλόγου που μάζεψαν και μοίρασαν σχολικά είδη στα παιδιά των προσφύγων.

Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Πετράκη τόνισε πως ο Σύλλογος Γυναικών θα συνεχίσει τη δράση του σε κάθε μεγάλο και μικρό ζήτημα που απασχολεί τις σημερινές γυναίκες, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους και προσφυγιά.

Στη Σάμο

Το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ομαδικής οργανωμένης προσπάθειας διαπερνούσε το παιδαγωγικό παιχνίδι με το οποίο ψυχαγωγήθηκαν τα παιδιά που πήραν μέρος στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, την Κυριακή 18/12. Το παιχνίδι ήταν βασισμένο στη διασκευή του μύθου του Αισώπου για τους τζίτζικες και τους μέρμηγκες, ενώ ο μύθος ζωντάνεψε με τη συμμετοχή των παιδιών και τη βοήθεια εκπαιδευτικών και γονιών. Στη συνέχεια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά της αγγειοπλαστικής από τον Τίμο Χατζηλαγό, μέλος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, φτιάχνοντας τις δικές τους κατασκευές. Στο τέλος, τα περίμεναν οι λιχουδιές που ετοίμασαν τα μέλη και οι φίλοι της Επιτροπής Ειρήνης. Στον ίδιο χώρο λειτουργούσε το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι της Ειρήνης και ακολούθησε γλέντι με μουσική, μεζέδες και κρασί.


Από την παράσταση στην εκδήλωση που έγινε στο Βόλο
Από την παράσταση στην εκδήλωση που έγινε στο Βόλο
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εορταστικές εκδηλώσεις για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους(2020-01-01 00:00:00.0)
Χριστουγεννιάτικες γιορτές και εκδηλώσεις για τα παιδιά(2018-12-29 00:00:00.0)
7ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά(2016-12-21 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς(2014-12-20 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις(2011-12-18 00:00:00.0)
Σήμερα το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ για παιδιά(2010-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ