Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολλά τα ερωτήματα για το περιστατικό στο Βερολίνο

Στους 12 οι νεκροί από την «τρελή» πορεία του φορτηγού και έντονα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα

Το παράθυρο της νταλίκας που έσπειρε το θάνατο στο Βερολίνο

Copyright 2016 The Associated

Το παράθυρο της νταλίκας που έσπειρε το θάνατο στο Βερολίνο
Παραμένουν πολλά τα ερωτήματα σχετικά με την «εσκεμμένη ενέργεια» - όπως τη χαρακτήριζαν έως χτες οι αστυνομικές γερμανικές αρχές - του φορτηγού που έπεσε τη Δευτέρα το βράδυ πάνω σε πλήθος σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο σπέρνοντας το θάνατο. Πολιτικοί εκπρόσωποι, όπως ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, μίλησαν για «επίθεση», ενώ άλλοι πολιτικοί, όπως και η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασαν ανησυχία για «τρομοκρατική επίθεση». Πάντως, ο απολογισμός της πορείας του φορτηγού, που σύρθηκε με ταχύτητα πάνω από 60 χιλιόμετρα γύρω στα 100 μέτρα μέσα στο πλήθος, είναι 12 νεκροί και 48 τραυματίες, από τους οποίους οι 18 φέρεται να είναι σοβαρά. Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον οδηγό της νταλίκας που ανήκε σε πολωνική εταιρεία μεταφορών, ο ιδιοκτήτης της οποίας ανέφερε ότι είχε χάσει επαφή με τον οδηγό ξάδελφό του, δείχνοντας ότι η νταλίκα είχε κλαπεί. Στη συνέχεια, η σύλληψη 23χρονου Πακιστανού που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, ως οδηγού, πήγε να «δέσει» καλύτερα την υπόθεση της «τρομοκρατίας», όμως αργότερα οι αρχές παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει στοιχείο που τον ενοχοποιεί και γι' αυτό αφέθηκε ελεύθερος. Δεν βρέθηκε ούτε πυρίτιδα, ούτε αίμα, ούτε άλλο στοιχείο πάλης, που να τον συνδέουν με το νεκρό άντρα που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού και φέρεται να είναι Πολωνός, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται αν είναι ο ξάδελφος του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με κάποια γερμανικά ΜΜΕ, ο Πολωνός αυτός φέρει σφαίρα στο κεφάλι.

Πάντως το ...πανταχού παρόν «Ισλαμικό Κράτος», με μήνυμά του, ανέλαβε την ευθύνη του μακελειού στο Βερολίνο. Ολα αυτά ήταν αρκετά για να φουντώσει ένα κλίμα τρομοϋστερίας στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην ίδια τη Γερμανία η κατάσταση συναγερμού συνεχίζεται, καθώς θεωρείται ότι ο βασικός δράστης του μακελειού εξακολουθεί να είναι ασύλληπτος και πιθανόν οπλισμένος. Επίσης, η υπόθεση έγινε αφορμή για ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και πολλές επικρίσεις στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ σχετικά με το Προσφυγικό.

Η αστυνομία του Βερολίνου προειδοποίησε μέσω twitter τον πληθυσμό: «Για την ασφάλειά σας, μην αναλάβετε πρωτοβουλίες σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ύποπτο. Αυτό είναι δική μας δουλειά». Ηδη από το πρωί της Τρίτης, ενίσχυσε την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου και στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρατείνονται τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης(2017-11-18 00:00:00.0)
«Σηκώνεται» το κλίμα τρομοϋστερίας(2016-12-22 00:00:00.0)
Επίσκεψη στη Γερμανία(2014-03-29 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί με αφορμή τις παρακολουθήσεις(2013-10-25 00:00:00.0)
Ισχυροί κλυδωνισμοί(2010-06-11 00:00:00.0)
«Καμπανάκι» στους εργαζόμενους(2010-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ