Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Σήμερα αναμένεται η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) για την προσφυγή του ομίλου «LAFARGE» προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του είχε απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα προς το ΔΕΕ, ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (ν. 1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ).

Η προσφυγή της «Lafarge» ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας». Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία και «περιορίζει την ελευθερία της εργοδότριας επιχειρήσεως».

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε μια στιγμή που οι νέες ανατροπές στα Εργασιακά, μαζί και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων για να έχει ακόμα πιο λυμένα χέρια το κεφάλαιο, είναι στο επίκεντρο των παζαριών για τη δεύτερη «αξιολόγηση», ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΕ...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org