Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απορρίπτει την πρόταση για πέρασμα των νηπιαγωγείων στους δήμους

Το υπουργείο Παιδείας κλείνει τη συζήτηση που άνοιξε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την απόφαση - πρόταση που προέκυψε από το ετήσιο τακτικό Συνέδριό της, για μεταφορά των νηπιαγωγείων, μεταξύ άλλων δομών, στην Τοπική Διοίκηση. Να σημειωθεί ότι η απόφαση ήρθε με πρόταση της πλειοψηφίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), αλλά και με την ανοχή και τη συναίνεση των εκλεγμένων δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υπήρχαν και δήμαρχοι που πήραν δημόσια σαφείς αποστάσεις καταγγέλλοντας την εν λόγω πρόταση.

Σχετικά με την πρόταση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, δήλωσε χτες πως «το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Το αίτημα της ΚΕΔΕ απορρίπτεται κατηγορηματικά καθώς προσκρούει και στο Σύνταγμα της χώρας και στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

«Επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον των νηπιαγωγείων» χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ την πρόταση της ΚΕΔΕ και σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Αυτή η απόφαση συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για την Προσχολική Αγωγή, που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου και την εμπορευματοποίησή της, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων νηπιαγωγών. Αλλωστε, τα παραδείγματα που αναφέρονται στην απόφαση είναι αρνητικά σε σχέση με τις συνέπειες της αποκέντρωσης στον τρόπο λειτουργίας τους. Οι παιδικοί σταθμοί έχουν κατά 80% κάθε είδους εργασιακή σχέση, οι γονείς πληρώνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα, και συνολικά το περιεχόμενο λειτουργίας τους έχει υποβαθμιστεί.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα, γονείς, εκπαιδευτικοί, δε θα επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση, την ανταποδοτική λειτουργία της ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να θεσμοθετηθεί διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο, που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι σύγχρονες ανάγκες του παιδιού προσχολικής ηλικίας στο επίκεντρο της πάλης μας(2018-03-17 00:00:00.0)
Ζητά να έχουν οι δήμοι την αρμοδιότητα για τα νηπιαγωγεία(2017-05-11 00:00:00.0)
Επεκτείνεται η ιδιωτικοποίηση(2008-09-30 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για την κατάσταση στα νηπιαγωγεία(2008-09-24 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τα νηπιαγωγεία(2008-09-19 00:00:00.0)
Οδυνηρά αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής(2008-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ