Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε το «πράσινο φως» για τη 10ετή παράταση των κυρώσεων κατά του Ιράν, αποφεύγοντας ωστόσο να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο, λέγοντας πως η παράταση του νόμου ισχύει «και χωρίς την προεδρική υπογραφή».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσις ανακοίνωσε χτες ότι θα αξιοποιήσει την πρόταση της Ρωσίας για δωρεά έξι ρωσικών παλαιότερων αεροσκαφών τύπου MiG-29 σε μία προσπάθεια, όπως τόνισε, «να αποθαρρύνει όλους όσοι επιβουλεύονται» τη Σερβία και «θα ήθελαν να μας επιτεθούν». Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Βελιγράδι και τις ρωσο-σερβικές συζητήσεις για την αγορά νέων ρωσικών μαχητικών, με αφορμή την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων της Σερβίας με την Κροατία.

ΧΑΓΗ.-- Ολοκληρώθηκε χτες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη της Ολλανδίας η δίκη σε βάρος του ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς. Οι δικηγόροι του κατηγορουμένου απαίτησαν την αθώωσή του και για τις 11 κατηγορίες γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η απόφαση των δικαστών αναμένεται να γίνει γνωστή εντός του 2017.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Διπλωμάτες της ΕΕ ανακοίνωσαν χτες στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης πως οι ισραηλινές κατοχικές αρχές κατεδάφισαν 866 κτίρια το 2016, αφήνοντας άστεγους 1.221 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι.

ΚΑΪΡΟ.-- Ιχνη εκρηκτικών εντοπίστηκαν στις σορούς των 56 επιβατών της «EgyptAir», που έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Μάη ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, όταν συνετρίβη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν. Αυτό ανακοίνωσε χτες το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας, «φωτογραφίζοντας» την περίπτωση το δυστύχημα να ήταν αποτέλεσμα βομβιστικής ενέργειας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας έκρινε ότι «δεν συντρέχουν» επαρκείς «κατηγορίες για να τεκμηριωθεί η ποινική καταδίκη» της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που παραπέμφθηκε σε δίκη για «αμέλεια» σε υπόθεση κατάχρησης δημοσίου χρήματος, στην οποία εμπλέκεται και ο επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου στην πόλη Κουντούζ, στην ομώνυμη βόρεια επαρχία του Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από εκείνες στις οποίες έχουν έντονη δράση οι Ταλιμπάν, ωστόσο μέχρι και χτες δεν είχε αναληφθεί ευθύνη για την επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ