Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέρα αφιερωμένη στον Μπρεχτ

Μία ακόμη οικογενειακή Κυριακή μπορείτε να περάσετε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στις 18 Δεκέμβρη, με αφορμή το 1ο Big Day, αφιερωμένο στον Μπρεχτ. 60 χρόνια από το θάνατο του Γερμανού κομμουνιστή δραματουργού, σκηνοθέτη και ποιητή του 20ού αιώνα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μέσα από το θεσμό των Big Days, δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να ακούσει και να μάθει για τις βαθύτερες πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου συγγραφέα, μέσα από αναγνώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις ταινιών και θεατρικά εργαστήρια για τους μικρότερους φίλους του Θεάτρου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Master class με τίτλο «B. Brecht: Οταν το φως λέει, εγώ ειμί το Φως, ψέμα ουκ έχει» για ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, performers, θεατρολόγους και ενήλικες. Ωρα έναρξης: 11.00. Διάρκεια: 3 ώρες. Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Θεατρικό εργαστήρι «Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη. Ενα παραμύθι σε επεισόδια» για παιδιά 7-9 ετών. Δραματοποίηση του παραμυθιού «Τα αληθινά δώρα του Αϊ-Βασίλη», της Στέλλας Μιχαηλίδου, βασισμένη στις Τεχνικές της Αποστασιοποίησης του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ωρα έναρξης: 11.00. Διάρκεια: 50 λεπτά. Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Θεατρικό εργαστήρι «Ενα μικρό ψεματάκι...;» για παιδιά Γυμνασίου, που βασίζεται σε θεατρικά έργα και ποιήματα του Μπρεχτ. Ωρα έναρξης: 11.00. Διάρκεια: 3 ώρες. Μέχρι 25 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Θεατρικό εργαστήρι «Ενα κορίτσι και ένα γράμμα» για παιδιά 5-7 ετών. Ωρα έναρξης: 12.00. Διάρκεια: 1.30 ώρα. Μέχρι 20 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής).

Τέσσερις ηθοποιοί του ΚΘΒΕ οπλισμένοι... με ποιήματα του Μπρεχτ στο ολοήμερο αφιέρωμα. Οργάνωση ιδέας: Χάρης Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αλέξη, Γιάννης Γκρέζιος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Χάρης Παπαδόπουλος. Ωρα έναρξης: 14.00 - 16.00

Η ομάδα Oberon παρουσιάζει ποιήματα του Μπρεχτ. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέκος Σπυριδάκης. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Βάσσου, Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Αργύρης Τραφταλίδης. Ωρα έναρξης: 14.00.

Οι δευτεροετείς μαθητές του εφηβικού τμήματος των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΚΘΒΕ μοιράζονται μαζί μας το αποτέλεσμα της δουλειάς τους πάνω στο έργο του. Ωρα έναρξης: 14.30.

Διάλεξη με θέμα «O Μπρεχτ στον κινηματογράφο». Αγάπη Γκιούνα/ θεατρολόγος - μουσειολόγος. Ωρα έναρξης: 15.00.

Διάλεξη με θέμα «Η Μουσική στα θεατρικά έργα του Μπρεχτ». Νίκος Καπετάνιος/ τελειόφοιτος Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ωρα έναρξης: 15.15.

Οι μουσικοί και οι ηθοποιοί της παράστασης «Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», που παίζεται μέχρι τις 29/1/2017 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, ερμηνεύουν κάποια τραγούδια από την παράσταση. Μουσική: Πάουλ Ντεσσάου. Ωρα έναρξης: 15.30.

Η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ συμμετέχει στο αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, με μια δράση που θα εκτείνεται από τα σκαλιά της εισόδου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών μέχρι τον 7ο όροφο. Ωρα έναρξης: 16.00.

Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Γιατί Μπρεχτ σήμερα;». Νικηφόρος Παπανδρέου, Φιλόλογος, Θεατρολόγος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, Λυδία Φωτοπούλου, Ηθοποιός, Αρης Στυλιανού, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ. Ωρα έναρξης: 16.30. Διάρκεια: 1 ώρα

Ολες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Για δηλώσεις συμμετοχής να επικοινωνήσετε με το γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ, τηλ. 2315200029 Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-15.00 (κα Κωνσταντίνα Ματζίρη).


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org