Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΟΥΔΑ ΧΙΟΥ
Τραυματίες από συμπλοκές στον καταυλισμό μεταναστών

Οκτώ τραυματίες ήταν ο απολογισμός των συμπλοκών που ξέσπασαν στις 3 το απόγευμα της Κυριακής στον καταυλισμό της Σούδας, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων. Ο υπερπληθυσμός, ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες είναι οι κύριες αιτίες αυτών των εντάσεων. Σημειώνεται ότι στο hot spot της ΒΙΑΛ επιβιώνουν 1.100 άνθρωποι και άλλοι 3.100 στη δομή της Σούδας.

Στις συμπλοκές πήραν μέρος πάνω από 50 άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 50 άτομα από την Παλαιστίνη, την Αλγερία και το Μαρόκο είχαν αρχίσει να επιβιβάζονται σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ, για να πάνε από τη Σούδα στη ΒΙΑΛ. Κάποια στιγμή άρχισαν οι συμπλοκές μεταξύ τους, που πήραν βίαιη μορφή. Ωστόσο, το Λιμενικό έδινε την εικόνα για συμπλοκή κατά τη μεταφορά - άφιξη αλλοδαπών από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων ΒΙΑΛ στη δομή φιλοξενίας στη Σούδα, μεταξύ ομάδων αλλοδαπών, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στην περιοχή της χερσαίας ζώνης νέας ιχθυόσκαλας Χίου.

Αστυνομική δύναμη δεν υπήρχε στην περιοχή εκείνη τη στιγμή, αφού το πρωί της Κυριακής αποχώρησαν από τη Χίο για τη Θεσσαλονίκη δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες θα αντικατασταθούν με άλλες.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν οκτώ άτομα, πέντε έχουν εισαχθεί για νοσηλεία και παρακολούθηση, ενώ οι υπόλοιποι ήταν με ελαφρύτερα τραύματα. Ενας από τους τραυματίες έφερε βαρύ τραύμα στο κεφάλι, χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τη ζωή του, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές. Στη Σούδα, μετά τη λήξη των επεισοδίων, μετακινήθηκε άλλη ομάδα των ΜΑΤ, η οποία παραμένει στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, αλλοδαποί κατευθύνθηκαν μπροστά στο κατάστημα εστίασης που υπάρχει στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά αλλοδαπών καθώς και του ιδιοκτήτη του καταστήματος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» για την παροχή πρώτων βοηθειών. Παράλληλα, οικείο πρόσωπο του ιδιοκτήτη του καταστήματος εστίασης πυροβόλησε με καραμπίνα στον αέρα. Διενεργείται προανάκριση από το κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

Επίσης, την πρώτη συμφωνία με αφρικανική χώρα για την επιστροφή αιτούντων άσυλο υπέγραψε η ΕΕ. Πρόκειται για συμφωνία με το Μάλι. Η ΕΕ είχε αποφασίσει στη Βαλέτα να «βοηθήσει» οικονομικά την Αφρική, προκειμένου να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, με κεφάλαια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπλοκή στον Σκαραμαγκά με έναν νεκρό(2020-02-04 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να μείνουν νηστικοί οι πρόσφυγες(2016-06-08 00:00:00.0)
Λειψό το συσσίτιο και η ιατρική φροντίδα(2016-05-10 00:00:00.0)
Συμπλοκές στη Χίο με αφορμή τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία(2016-04-02 00:00:00.0)
Δύο νεκροί από επεισόδια στα Α. Λιόσια(2011-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ