Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πάολο Τζεντιλόνι

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε το Σάββατο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος αναμενόταν ότι μπορεί να ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου ακόμα και μέχρι χτες το βράδυ. Το νέο σχήμα θεωρούταν πιθανό να ορκιστεί ακόμα και σήμερα. Η αλλαγή προέκυψε μετά την παραίτηση που υπέβαλε την προηγούμενη βδομάδα ο Ματέο Ρέντσι, που ως επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ηγείτο του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο 62χρονος Τζεντιλόνι θεωρείται βασικό στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Στις πρώτες του δηλώσεις είπε ότι «πρέπει να δοθεί στη χώρα άμεσα νέα κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, ώστε να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς προτεραιότητες, αρχίζοντας, όμως, από την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών». Ο Τζεντιλόνι έχει περάσει από οπορτουνιστικά και σοσιαλδημοκρατικά πολιτικά σχήματα. Διετέλεσε υπουργός τηλεπικοινωνιών της δεύτερης κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι και το 2007 ανήκε στη 45μελή ομάδα που ανέλαβε πρωτοβουλία για την ίδρυση του PD. Χτεσινά τηλεγραφήματα τον εμφάνιζαν ως υποστηρικτή της «συνεργασίας των χωρών του Νότου», αναδεικνύοντας σχήματα «εναλλακτικά» συνεργασίας, στα οποία (και) το ιταλικό κεφάλαιο επενδύει αρκετά τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οσον αφορά την παραπέρα πορεία του Μ. Ρέντσι, πληθαίνουν οι αναλύσεις για το μέλλον του PD, στο οποίο φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο, όχι απαραίτητα άμεσα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέλλον της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS), της τρίτης μεγαλύτερης στην Ιταλία. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Μάρκο Μορέλι είπε χτες πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα πιθανά μέσα για να βρεθούν τα πέντε δισ. ευρώ που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και τη «διάσωσή» της. Την ίδια στιγμή, πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν χτες ότι αν δεν βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια, θα παρέμβει το κράτος με υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων της τράπεζας σε μετοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ