Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπενθύμισαν τις αξιώσεις τους

Τις αξιώσεις τους, που επιδιώκουν να λάβει υπόψη ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, υπέβαλαν χτες με τη μορφή υπομνήματος οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, σε συνάντηση που είχαν με τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπαντωνίου. Στη συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μ. Πασχαλίδης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ. Χαρδούβελης, ενώ προηγήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Οπως προέκυψε από συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), όλες οι αξιώσεις τους είναι άρρηκτα δεμένες με το αίτημα για «δίκαιο» μοίρασμα των προνομίων που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας ανάμεσα στο Λεκανοπέδιο και την Περιφέρεια και με τη διεύρυνση της συμμετοχής τους στη διευκόλυνση που υπόσχεται η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο για την επέλασή του στις χώρες της Βαλκανικής. Οι ίδιοι έκαναν λόγο συγκεκριμένα για άμεση υλοποίηση του «ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων» και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη, με το συντονισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δ. Συμεωνίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, όλα τα νομοσχέδια εξετάζονται για την επίπτωσή τους στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή, ουσιαστικά για το κατά πόσο διαμορφώνονται με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των βιομηχάνων.

Μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντησή τους με τον Κ. Σημίτη οι εκπρόσωποι του ΣΒΒΕ αναφέρθηκαν στην καθυστέρηση έναρξης της εκταμίευσης του πακτωλού που περιμένει το μεγάλο κεφάλαιο από το Γ` ΚΠΣ, ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ ζήτησαν να αναθεωρηθεί ο αναπτυξιακός νόμος με τρόπο ώστε να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ζήτησαν την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, λέγοντας μάλιστα ότι «ο νέος εργασιακός νόμος οδηγεί σε συρρίκνωση των νέων και βιώσιμων προσλήψεων εξαιτίας του αυξημένου εργατικού κόστους».

Τέλος, σχετικά με το ασφαλιστικό, οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας έκαναν για άλλη μια φορά σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν δε θα πρέπει να υπολογίζουν στα δικά τους κέρδη που είναι αδιαπραγμάτευτα.

Από τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση, προκύπτει ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει την αξίωση των βιομηχάνων για αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου οι συζητήσεις για την οποία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη, προκειμένου να ολοκληρωθούν με την κατάθεση νομοσχεδίου στις αρχές του επόμενου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ