Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, την Κυριακή, στο Κερατσίνι

Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ με θέμα, «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική... Αγώνας - γνώση - τόλμη - αντοχή!», μίλησε την περασμένη Κυριακή, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Η εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «Α. Σαμαράκης» στο Κερατσίνι, ξεκίνησε με βιντεοπροβολή, ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε ροκ συναυλία με τον Αλέξανδρο Αντωνίου και το συγκρότημά του.

Ο Ν. Αμπατιέλος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του Κόμματός μας και της ΚΝΕ παντού!

Η ΚΝΕ είναι πρωτοπόρα νεολαία γιατί είναι η Νεολαία του Κόμματος της εργατικής τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Καθοδηγείται ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά από το ΚΚΕ και είναι φορέας του Προγράμματος, της πολιτικής, των θέσεων και των επεξεργασιών του στη νεολαία. Παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Η ΚΝΕ δουλεύει ακούραστα για να συνειδητοποιηθεί η δυνατότητα και η αναγκαιότητα αυτής της κοινωνίας από τη νεολαία, για να συνδεθούν οι αγώνες της με αυτήν την προοπτική.

Αυτός ο χαρακτήρας της ΚΝΕ ήταν η βασική αιτία για το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια από την ίδρυσή της έγινε πολύ γρήγορα μια μεγάλη και μαζική οργάνωση, ρίζωσε και απόκτησε μεγάλο κύρος και επιρροή στη νεολαία. Αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που έδωσε και δίνει δύναμη στην ΚΝΕ, αντοχή, σταθερότητα και σταθερή πορεία, παρά τις πολλές δυσκολίες που προέκυπταν σε διάφορες στιγμές. Χάρη στο χαρακτήρα της ως νεολαία του ΚΚΕ, η ΚΝΕ, μπόρεσε να γίνει καθοδηγητής και οργανωτής των αγώνων της νεολαίας μαζί με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην αναμέτρησή της με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στην πάλη για το σοσιαλισμό.


Η ΚΝΕ σήμερα αποτελεί την πιο μαζική και την πιο δραστήρια πολιτική οργάνωση στη νεολαία.

Με καθημερινή προσπάθεια, ώστε να κατακτά όλο και περισσότερο τα επαναστατικά χαρακτηριστικά. Την πίστη και σταθερότητα στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Την αγωνιστική - μαχητική ανυπότακτη στάση ζωής. Πάντα μπροστά στην καθημερινή πάλη.

Τις βαθιές ρίζες στους χώρους νεολαίας, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στις σχολές κατάρτισης και τους χώρους δουλειάς.

Την αντοχή στις δυσκολίες της πάλης, στα διλήμματα και τους μηχανισμούς του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει σε όλες τις συνθήκες της ταξικής πάλης.

Την τόλμη στον αγώνα γι' αυτό που "σε κάποιους μοιάζει αδύνατο", βάζοντας και παλεύοντας απαιτητικούς και δύσκολους στόχους σε όλες τις συνθήκες, ακόμα και αν ο αρνητικός συσχετισμός βαραίνει στη συνείδηση των νέων. Την αντιπαράθεση με το κυρίαρχο ρεύμα, με σταθερότητα, με πίστη στο σκοπό μας, σπάζοντας το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Τη σύγκρουση με την αδικία όπου κι αν βρίσκεται κάθε μέλος της ΚΝΕ.

Τη γνώση των τεράστιων δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία, των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας που έχουν δημιουργηθεί από το μυαλό και τα χέρια των εργαζομένων, αλλά και τη γνώση των εμποδίων που δεν τους επιτρέπουν να τα απολαύσουν. Την πρωτοπόρα μαχητική στάση στην κατάκτηση της γνώσης του δρόμου που απαιτείται για την ανατροπή του κόσμου των εκμεταλλευτών.

Η Οργάνωσή μας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος

Συμβάλλει στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, ώστε να διαμορφώνεται και να διευρύνεται σε κλάδους, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, αλλά και στις λαϊκές γειτονιές μια μαχητική, αγωνιστική πρωτοπορία νέων εργατών και εργατριών. Στην ανάπτυξη, την οργάνωση, το ριζοσπαστικό προσανατολισμό του, στη σύνδεσή του με το ταξικό εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.

Μιας που είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες και η απεργία των ναυτεργατών, πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι πολύ σημαντική η πείρα χρόνων, μπορεί να γίνει και θέμα ξεχωριστής εκδήλωσης, η συμβολή των Οργανώσεων της ΚΝΕ, σπουδαστών στις ΑΕΝ, νέων ναυτεργατών, αλλά και γενικότερα εργαζομένων σε άλλους κλάδους, μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, σε κρίσιμες ταξικές αναμετρήσεις στο λιμάνι, στις απεργίες των ναυτεργατών, κόντρα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις αλλά και στην κρατική καταστολή. Η παρουσία των μελών και των φίλων της ΚΝΕ στους καταπέλτες, πλάι - πλάι με τους αγωνιστές ναυτεργάτες ήταν πάντα μάθημα αγώνα και δράσης για την οργάνωση του Πειραιά.

Η ΚΝΕ δρα για να δυναμώνει η συλλογική αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στα σχολεία, ώστε να δημιουργούνται και να ζωντανεύουν δραστηριότητες, μορφές συλλογικής δράσης και έκφρασης μέσα στα σχολεία, που να δένονται με τα προβλήματα της μόρφωσης και τις καθημερινές διεκδικήσεις. Για να δυναμώνει το μαθητικό κίνημα, για να ενώνονται τα όνειρα και οι προσδοκίες για τη μόρφωση και τη ζωή των μαθητών, να δημιουργούνται και να φουντώνουν εστίες αντίστασης από σχολεία σε όλη την Ελλάδα, να ενώνονται με πανελλαδικό τρόπο και ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων, όπως έγινε με την καθοριστική συμβολή της ΚΝΕ σε όλα τα επίπεδα και στα μεγάλα μαθητικά συλλαλητήρια στις 7 του Νοέμβρη.

Η πορεία της ΚΝΕ είναι αντικειμενικά αδιάσπαστα δεμένη με την πορεία του ΚΚΕ, δεμένη με την πορεία στρατηγικής ωρίμανσής του Είμαστε περήφανοι που το Κόμμα μας, σε πείσμα του καπιταλιστικού συστήματος και των κάθε λογής απολογητών του, μπόρεσε να σταθεί όρθιο σε αυτές τις πρωτόγνωρες, δύσκολες συνθήκες για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα.

Αυτό το γεγονός έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά το 1991 και τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, το ΚΚΕ προχώρησε στην ανασυγκρότησή του, κατέβαλε έντονες προσπάθειες για την κατάκτηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών που πρέπει να συγκροτούν και να διακρίνουν ένα κομμουνιστικό κόμμα στις σύγχρονες συνθήκες.

Ολα αυτά μάς κάνουν σήμερα ικανούς, και ενώ τα περισσότερα μέλη της ΚΝΕ έχουν γεννηθεί από το 1990 και μετά, κάποιοι και το 2000, να παλεύουμε χωρίς αμηχανία και να απαντάμε στα φυσιολογικά ερωτήματα που αφορούν το "τι έγινε στις σοσιαλιστικές χώρες", "γιατί ανατράπηκε ο σοσιαλισμός". Μας κάνει ικανούς να υπερασπιζόμαστε την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού και πάνω απ' όλα να υπερασπιζόμαστε το μεγαλύτερο δικαίωμα της εργατικής τάξης, τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Εχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, το 2017, 100 χρόνια από την μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, να μελετήσουμε καλά την πείρα της επαναστατικής πάλης των μπολσεβίκων στη Ρωσία με ηγέτη τον Λένιν, αλλά και να διαδώσουμε τα συμπεράσματα όλης αυτής της πορείας, την ανωτερότητα των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής, φωτίζοντας τα σημερινά, τα σύγχρονα καθήκοντα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού και ο χαρακτήρας της εποχής, δεν αναιρείται από τις αντεπαναστατικές ανατροπές, από την ιστορικά προσωρινή ήττα. Ο σοσιαλισμός δεν είναι η εφαρμογή μιας "θεωρίας" που τελικά απέτυχε, όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι αστοί. Η αναγκαιότητά του προβάλλει μέσα από την ανάπτυξη της ίδιας της ανθρώπινης κοινωνίας, στην πορεία της από έναν κοινωνικο-οικονομικό σχηματισμό σε άλλον, από τον ιστορικά κατώτερο σε έναν ανώτερο. Ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη που έγιναν και οδήγησαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση, έλυσε τεράστια λαϊκά προβλήματα, απέδειξε την ανωτερότητα σε σχέση με το καπιταλιστικό σύστημα. Οσο και να σκούζουν οι αστοί και οι αποστάτες της ταξικής πάλης, στις χώρες που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό κανένα σπίτι δεν συζητούσε αν θα μπει αύριο μεροκάματο στο σπίτι, αφού η ανεργία είχε εξαλειφθεί από το '30. Κανένας νέος δεν ψαχνόταν στις ουρές των ανέργων μετά τις σπουδές, αφού είχε εξασφαλισμένη δουλειά στον αντικείμενο σπουδών του πριν τελειώσει τη σχολή. Κανένας νέος δεν σκεφτόταν αν θα πάει διακοπές, αφού το σοσιαλιστικό κράτος είχε εξασφαλίσει τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου για εργαζόμενους, σπουδαστές και μαθητές.

Δηλώνουμε και από εδώ τη σιγουριά μας ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων.

Ο καπιταλισμός δεν έχει πλέον μέλλον, παρασάπισε, θα πνιγεί από τις ίδιες τις αντιθέσεις του και τη δράση των επαναστατικών μαζών που θα δυναμώνουν.

Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάποιος μακρινός στόχος, είναι ανάγκη της εποχής μας

Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Εχουν δίκιο να σκυλιάζουν οι εκμεταλλευτές όταν το ακούνε. Εχουν δίκιο να τον πολεμάνε. Εχουμε κι εμείς δίκιο να παλεύουμε γι' αυτόν.

Συνεχίζουμε για να γίνουμε πιο ικανοί, πιο πολλοί, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα. Τα σημερινά μέλη της ΚΝΕ να έχουν τη φιλοδοξία να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτό το μεγάλο σκοπό, ακόμα και όταν η Ιστορία τσουλά βασανιστικά αργά, να κρατιέται η επαναστατική φλόγα αναμμένη. Και όσοι προβληματίζονται πρέπει να κάνουν το βήμα να δυναμώσουν την ΚΝΕ, πυκνώνοντας τις γραμμές της, παίρνοντας θέση μαχητή στον αγώνα, αλλά και στη ζωή τους. Με το κεφάλι ψηλά σε όλες τις συνθήκες.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με ορισμένα λόγια του Φιντέλ Κάστρο στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αβάνας, λόγια με τα οποία επιλέξαμε να αποχαιρετήσουμε τον μεγάλο Κομμουνιστή επαναστάτη μέσα από της σελίδες του "Οδηγητή":

"Είναι δίκαιο να αγωνιζόμαστε γι' αυτό, πρέπει να προσφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας σ' αυτόν τον αγώνα, όλες μας τις προσπάθειες, όλο το χρόνο μας, ώστε να μπορέσουμε να πούμε με τη φωνή εκατομμυρίων, ή εκατοντάδων, ή χιλιάδων εκατομμυρίων: Αξιζε τον κόπο που γεννηθήκαμε! Αξιζε τον κόπο που ζήσαμε!"

Εμπρός, λοιπόν, για ΚΝΕ γερή και μαζική. Με αγώνα, γνώση, τόλμη κι αντοχή»!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org