Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Ξαναστήνεται το γνώριμο νοσηρό σκηνικό

Το νοσηρό κλίμα της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ιεραρχίας της Εκκλησίας, γύρω από το θέμα των ταυτοτήτων, επανέρχεται με αφορμή την εξαγγελία από την Εκκλησία ότι στις 28 Αυγούστου ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα ανακοινώσει τον αριθμό των υπογραφών που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια του «δημοψηφίσματος» για τις ταυτότητες.

Η αντιπαράθεση τροφοδοτήθηκε με τις χτεσινές δηλώσεις του αρχιεπισκόπου και του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα. Διαμορφώνεται έτσι ένα κλίμα που καμία σχέση δεν έχει με τα σοβαρά προβλήματα του λαού και της χώρας, που η κάθε πλευρά προσπαθεί να το αξιοποιήσει για λογαριασμό της. Ο μεν αρχιεπίσκοπος διεκδικώντας κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, ενόψει και του συνεδρίου του κυβερνητικού κόμματος, ενώ η κυβέρνηση κρατάει το θέμα «ζεστό» ώστε να το αξιοποιήσει για αντιπερισπασμό τόσο στο ευρύ πολιτικό πεδίο όσο και στο εσωκομματικό.

Ο αρχιεπίσκοπος με τις χτεσινές δηλώσεις του από το Βόλο επανέφερε με οξύτητα το θέμα και μάλιστα προχώρησε και σε προσωπική «επίθεση» κατά του πρωθυπουργού, για να λάβει ανάλογη απάντηση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που διευκρίνισε ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά.

«Είναι ποτέ δυνατόν, αναρωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος, να μην μπορεί να αλλάξει μία πολιτική που ακολουθήθηκε; Αυτές τις ημέρες ακούμε ότι ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να κάνουν θεαματικές αλλαγές σε θέματα τακτικής, πολιτικής, που ακολούθησε η πολιτεία και έπεσε έξω. Οι άνθρωποι που έχουν πολιτική σκέψη κάνουν αναθεωρήσεις σε αυτά που έχουν αποφασίσει και αυτό δε σημαίνει ούτε ήττα, ούτε υποχώρηση, ούτε ασυνέπεια, αλλά αντιθέτως πολιτική ευελιξία, η οποία είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει στους πολιτικούς μας άνδρες». Σε ειδική αναφορά του για τον πρωθυπουργό είπε ότι «δεν είναι χαρακτηριστικό ενός ηγέτη το να εμμένει με πείσμα σε μία απόφαση που δε θέλει ο ελληνικός λαός». Και αντιπαρέβαλε τον σημερινό πρωθυπουργό με τον Α. Παπανδρέου: «Ηγέτης πολιτικός ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος όπως θυμόσαστε το 1981 πρότεινε υποχρεωτικό πολιτικό γάμο. Οταν όμως είδε την αντίδραση της Εκκλησίας και του λαού έκανε πίσω και είπε "όχι, να γίνει προαιρετικός"».

Πάντως, ο αρχιεπίσκοπος δικαιολογώντας τις πρωτοβουλίες του είπε: «Ο πρώτος λόγος που γίνεται η ανακοίνωση είναι να δώσουμε λόγο στο λαό που μας εμπιστεύτηκε. Δεν ήταν δυνατό να ρίξουμε τα έντυπα στον κάλαθο των αχρήστων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πιστεύουμε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τα τρία εκατομμύρια των υπογραφών με οποιοδήποτε επιχείρημα».

Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε μέσω του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Είναι θεμελιώδης κατάκτηση του ελληνικού λαού το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Οι πολίτες εκλέγουν τις κυβερνήσεις που συνταγματικά εκφράζουν τη λαϊκή κυριαρχία. Οποιος θέλει να επιτελέσει πολιτικό ρόλο μπορεί και πρέπει να το κάνει ευθέως». Και προσθέτει: «Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πνευματικό ρόλο και σε καμία περίπτωση ο προκαθήμενός της δεν μπορεί και δεν πρέπει να φαντάζεται ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη συνταγματική λειτουργία και τη λαϊκή κυριαρχία. Το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει. Αλλωστε, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας απάντησαν οριστικά στις τελευταίες ενστάσεις για το θέμα αυτό. Η Κυβέρνηση παραμένει στη σταθερή θέση της. Πιστεύουμε ότι ο αμοιβαίος σεβασμός των διακριτών ρόλων Πολιτείας - Εκκλησίας αποτελεί τη βάση για έναν εποικοδομητικό διάλογο και μία γόνιμη συνεργασία».

Από την πλευρά την Εκκλησίας κύκλοι της Αρχιεπισκοπής σε ανταπάντησή τους επισημαίνουν: «Για την ίδια λαϊκή κυριαρχία στην οποία αναφέρεται ο υπουργός Τύπου στη δήλωσή του, ομιλεί τόσο καιρό και η Εκκλησία. Οι νόμιμα εκλεγμένες και δημοκρατικές κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τη θεμελιώδη αυτή αξία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η Εκκλησία ουδέποτε διεκδίκησε ούτε πρόκειται να διεκδικήσει θέσεις στα πολιτικά πράγματα της χώρας, σεβόμενη τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας - Πολιτείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ