Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παραμένουν πολλά κενά εκπαιδευτικών σε ΕΠΑΛ της Κρήτης

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή

Την υποβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με αφορμή τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εξακολουθούν να καταγράφονται, Δεκέμβρη μήνα, στα ΕΠΑΛ της Κρήτης, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε άμεσα μέτρα για κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικών, «πρόσληψη όλου του απαιτούμενου προσωπικού, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί, κατά κάποιον τρόπο, έστω και καθυστερημένα, αυτή η κατάσταση που υπάρχει στα Επαγγελματικά Λύκεια και όχι μόνο, γιατί ελλείψεις υπάρχουν και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια και αφορούν και την Κρήτη και συνολικά τη χώρα».

Καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα ΕΠΑΛ της Κρήτης επισήμανε ότι «τα κενά στις τεχνικές ειδικότητες εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ στην Κρήτη είναι 84», 33 κενά εντοπίζονται στο Ηράκλειο, 24 στα Χανιά, 15 στο Ρέθυμνο κ.λπ. Πρόσθεσε ότι πολλά από τα κενά «αφορούν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως το αρχιτεκτονικό σχέδιο στον τομέα δομικών έργων, στον τομέα μηχανολογίας, στον τομέα γεωπονίας, στον τομέα πληροφορικής» κ.λπ.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκης, επιβεβαίωσε τα παραπάνω λέγοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια σταδιακά οξύνεται λόγω και της έλλειψης μόνιμων διορισμών από το 2012». Σημείωσε ότι είναι μεν «στις άμεσες επιδιώξεις μας η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των κενών αυτών (...) και να μπορέσουμε την επόμενη τριετία να προβούμε σε 20.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στο Δημόσιο», ωστόσο ...διευκρίνισε ότι αυτό δεν το επιτρέπει «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». Για τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη αναπληρωτών ως δικαιολογία πρόβαλε ότι «σε πολλές περιπτώσεις συγκροτούνται ολιγομελή τμήματα στα Επαγγελματικά Λύκεια», που πρέπει πρώτα να εγκριθούν και μετά να υπολογιστούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι «εδώ δεν συζητάμε τις προθέσεις της κυβέρνησης» αλλά τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθάρισε ότι για τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική δεν ευθύνονται οι μαθητές και οι οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν τη ραγδαία υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά η σημερινή κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που για να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες, όπως η Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ