Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Σύσσωμος ο κουβανικός λαός αποχαιρέτησε τον ηγέτη του

Σήμερα η κηδεία του Φιντέλ στο Σαντιάγκο ντε Κούβα

Οι νέοι φοιτητές έδωσαν το δικό τους μαζικό «παρών»
Οι νέοι φοιτητές έδωσαν το δικό τους μαζικό «παρών»
Το δρόμο για την επιστροφή στην πόλη απ' όπου ξεκίνησε τον επαναστατικό αγώνα, το Σαντιάγκο ντε Κούβα, πήρε από την Τετάρτη το πρωί ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, που «έφυγε» στα 90 του χρόνια στις 25 Νοέμβρη. Είχε προηγηθεί ο αποχαιρετισμός του από το λαό της πρωτεύουσας, Αβάνα, που κατέκλυσε την Πλατεία της Επανάστασης και στη συνέχεια έδωσε τη σκυτάλη στις άλλες πόλεις. Σε αυτές τις 9 μέρες του πένθους που ολοκληρώνονται σήμερα, εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες, συνοδεύοντας την πομπή με την τέφρα του Φιντέλ καθ' οδόν για το κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένια στο Σαντιάγκο, εκεί που έχουν ταφεί και οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί, Αντόνιο Μασέο, αλλά και οι 32 αγωνιστές επαναστάτες που στις 26 Ιούλη του 1953 έπεσαν στην επίθεση ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο. Σε αυτή την πρώτη ένοπλη επίθεση στο στρατό της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τη νίκη της Επανάστασης.

Η πομπή προς ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας», που ξεκίνησε από την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον επαναστατικό στρατό, το Σαντιάγκο, την 1η Γενάρη του 1959 και έφτασε στην Αβάνα στις 8 Γενάρη με επικεφαλής τον Φιντέλ, τώρα σε αντίστροφη πορεία διέσχισε 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και έφτασε το Σάββατο στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, όπου το βράδυ αναμενόταν να γίνει η τελευταία εκδήλωση αποχαιρετισμού, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της χώρας και Πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

Η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ περιδιαβαίνει την Κούβα που αγάπησε και ο λαός ανταποκρίνεται μέρα και νύχτα πλημμυρίζοντας τους δρόμους

Copyright 2016 The Associated

Η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ περιδιαβαίνει την Κούβα που αγάπησε και ο λαός ανταποκρίνεται μέρα και νύχτα πλημμυρίζοντας τους δρόμους
Σε όλους τους σταθμούς ήταν έντονοι οι συμβολισμοί, παλιοί μαχητές του αντάρτικου στρατού είχαν να θυμηθούν τη συνάντησή τους με τον Φιντέλ, κάθε πόλη και χωριό τη δική της ιστορία.

Στη Σάντα Κλάρα η τεφροδόχος αποτέθηκε στο μαυσωλείο που βρίσκονται τα οστά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του, που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Βολιβίας. Μια τελευταία «συνάντηση» των μαχητών για τα δίκια των λαών. Σε όλες τις επαρχίες, Ματάνσας, Σιενφουέγκος, Βίγια Κλάρα, Σάνκτι Σπίριτους, Σιέγο ντα Αβιλά, Καμαγκουέι, Λας Τούνας, Ολγκίν, Γκράνμα, το σύνθημα κοινό: «Ο Φιντέλ είμαστε εμείς» και «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος».

Την Παρασκευή, επίσης, μαζί με τον αποχαιρετισμό του Φιντέλ, η Κούβα τίμησε και την 60ή επέτειο του ερχομού του πλοιάριου «Γκράνμα» στις 2 Δεκέμβρη του 1956 από το Μεξικό στην Κούβα. Του πλοιάριου που σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο της Επανάστασης στην Αβάνα και το οποίο έχει τη δική του θέση στην ιστορία της Κούβας, αφού μετέφερε τους 82 νέους αγωνιστές, από τους οποίους κατάφεραν να επιζήσουν από την ενέδρα του στρατού της δικτατορίας μόνο 12. Ανάμεσά τους οι ηγέτες της Επανάστασης, ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο, ο Αργεντίνος Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα (ο θρυλικός Τσε), ο Καμίλο Σιενφουέγκος, ο Χουάν Αλμέιδα. Αυτοί, μαζί με το Κίνημα της 26ης Ιούλη, με την ηγεσία του Φρανκ Πάις, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, όπως είχε μετονομαστεί το ΚΚ Κούβας και το Επαναστατικό Διευθυντήριο από αγωνιστές φοιτητές, άνδρωσαν τον επαναστατικό στρατό και «πατώντας» στη συστηματική προετοιμασία των κομμουνιστών στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς και την ύπαιθρο, έφτασαν στη νίκη της Επανάστασης.


Η εικόνα αυτή του Φιντέλ να ατενίζει από τη Σιέρα Μαέστρα το μέλλον, βρισκόταν παντού όπου του αποδίδονταν τιμές
Η εικόνα αυτή του Φιντέλ να ατενίζει από τη Σιέρα Μαέστρα το μέλλον, βρισκόταν παντού όπου του αποδίδονταν τιμές

This content is subject to cop

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησαν την 93η επέτειο γέννησης του Φιντέλ(2019-08-15 00:00:00.0)
Το παράδειγμά του θα φωτίζει την πάλη για το σοσιαλισμό(2017-11-25 00:00:00.0)
Ορόσημο για την Κουβανική Επανάσταση(2014-07-26 00:00:00.0)
Στις 26 Ιούλη 1953 η απαρχή της Κουβανικής Επανάστασης(2010-07-25 00:00:00.0)
Ο Καμίλο «συντροφεύει» τον Τσε στην πλατεία της Επανάστασης(2009-10-30 00:00:00.0)
Η σπίθα που «άναψε» την Επανάσταση στην Κούβα(2009-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ