Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματική κινητικότητα με φόντο τις συγκρούσεις στο Χαλέπι

Εντείνονται οι διεργασίες και η κινητικότητα μεταξύ των ιμπεριαλιστών στον πόλεμο της Συρίας, με τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ να ξεκινούν από προχτές στη Ρώμη ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων με στόχο, υποτίθεται, την ανάσχεση των συγκρούσεων στο Χαλέπι. Εκεί, δηλαδή, όπου ο συριακός στρατός φαίνεται να ανακτά τον έλεγχο της μίας συνοικίας μετά την άλλη, αυξάνοντας την πίεση σε τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα») και λοιπούς αντικαθεστωτικούς, αναγκάζοντάς τους να προχωρήσουν στις 2/12 στη συγκρότηση κοινού στρατού που τον ονόμασαν «Στρατό του Χαλεπίου».

Ο Τζ. Κέρι, σε δηλώσεις που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής στη Ρώμη μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του στο περιθώριο του φόρουμ «Μεσογειακοί Διάλογοι», σημείωσε πως οι δυο τους συζήτησαν «ιδέες» για τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Χαλέπι, που θα τις ξαναδούν και θα τις «δοκιμάσουν την επόμενη βδομάδα». Πιθανώς κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο συνδιάσκεψης στο Αμβούργο της Γερμανίας την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Δεκέμβρη. Επισήμανε πως μολονότι ΗΠΑ και Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, «συμφωνούν πως η κατάσταση είναι επείγουσα», τονίζοντας: «Κανείς δεν περιμένει την επόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ».

Στη Ρώμη, πάντως, οι εξελίξεις στη Συρία δεν απασχόλησαν μόνο τη συνάντηση Λαβρόφ - Κέρι, αλλά και τη συνάντηση του πρώτου με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι, δίχως κανείς εξ αυτών να προβεί σε δηλώσεις...

Ρωσο-τουρκικές διαβουλεύσεις

Ενα 24ωρο πριν τις διαβουλεύσεις στη Ρώμη, ο Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε σε θέρετρο της Τουρκίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρακολουθώντας συνάντηση για το «στρατηγικό διάλογο» και την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Εκεί ο Λαβρόφ σημείωσε: α) Η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Χαλέπι μέχρι να «σώσει την πόλη από τους τρομοκράτες», ενώ συμφωνεί στην ανάγκη «παύσης των εχθροπραξιών». β) Συρία και Ρωσία δεν είχαν καμία ανάμειξη στο βομβαρδισμό θέσης Τούρκων στρατιωτών στη Βόρεια Συρία στις 24 Νοέμβρη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων εξ αυτών και τον τραυματισμό άλλων 10. γ) Επιβεβαίωσε πως Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν την Πέμπτη συναντήσεις με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης στην Αγκυρα, με μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης, με πιθανό στόχο τη βολιδοσκόπηση προθέσεων για επανέναρξη ενός νέου γύρου ενδο-συριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ή αλλού. δ) Ξεκαθάρισε πως η Μόσχα επιδιώκει την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας «βαθμηδόν» και όχι άμεσα, όπως του ζήτησε ο Τούρκος ομόλογός του...

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναγκάστηκε να προβεί σε «διορθωτικές» δηλώσεις, αφότου το Κρεμλίνο του ζήτησε «εξηγήσεις από τους Τούρκους εταίρους», επειδή είπε το βράδυ της 29ης Νοέμβρη πως απώτερος στόχος της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη βόρεια Συρία είναι η ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανασκεύασε, λοιπόν, τις παραπάνω επίμαχες δηλώσεις, υποστηρίζοντας πως «η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία δεν γίνεται εναντίον κάποιας χώρας ή προσώπου αλλά εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων γενικότερα».


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ