Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις για «παύση πυρός»

Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας συζητούν στη Ρώμη τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και διεργασίες στη Συρία με στόχο την «επόμενη μέρα», μετά τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στα πεδία της μάχης έπειτα και από την ενισχυμένη θέση του συριακού στρατού στο Ανατολικό Χαλέπι.

Χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Βηρυττό του Λιβάνου άσκησε νέες πιέσεις για την «παύση πυρός στο Χαλέπι και την υπόλοιπη Συρία». Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να επαναλάβει κατηγορίες έναντι του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για το χαμό 600.000 συμπατριωτών του. Ισχυρίστηκε ακόμη πως γι' αυτόν το λόγο «είναι ακατάλληλος να κυβερνήσει». Πρόσθεσε πως η τουρκική κυβέρνηση συνομιλεί «με το Ιράν, τη Ρωσία, τη Συρία, το Λίβανο» και άλλους για να βρεθεί, τάχα, μία «λύση στο πρόβλημα της Συρίας»...

Το ίδιο 24ωρο ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο είχε συναντηθεί προχτές, συζητώντας μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στη Συρία, μετέβη στη Ρώμη. Ο Λαβρόφ συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι την κατάσταση σε Συρία, Λιβύη και Ουκρανία, και στη συνέχεια συμμετείχε στο Φόρουμ «Μεσογειακοί Διάλογοι» μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Μετά το τέλος του φόρουμ, Κέρι και Λαβρόφ συναντήθηκαν «ανταλλάσσοντας ιδέες(σ.σ.: όπως δήλωσε ο πρώτος)σε σχέση με το πώς θα μπορούσαν να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Χαλέπι της Συρίας». Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι οι «ιδέες» αυτές θα «δοκιμαστούν» σε συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη βδομάδα (εννοώντας προφανώς μια συνδιάσκεψη στο Αμβούργο στις 7/12, στην οποία θα παραστούν ο ίδιος και ο Σ. Λαβρόφ), προσθέτοντας ότι Ρωσία και ΗΠΑ στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας αλλά συμφωνούν πως η κατάσταση «είναι επείγουσα». Και κατέληξε τονίζοντας: «Κανείς δεν περιμένει την επόμενη κυβέρνηση στις ΗΠΑ».

Νωρίτερα, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δυνάμεις του συριακού στρατού κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πόλη Χαν αλ Σιχ (νοτιοδυτικά της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού) και να απομακρύνουν (κατόπιν συμφωνίας) τους 1846 αντικαθεστωτικούς και τους 11.634 συγγενείς τους με πούλμαν προς την επαρχία Ιντλίμπ. Αλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι επέκριναν τον ΟΗΕ πως καθυστερεί τη διανομή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ανατολικό Χαλέπι.

Απολογισμός θυμάτων στη Μοσούλη του Ιράκ

Για το ενδεχόμενο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» προειδοποιεί νέα έκθεση της ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ.

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι πιο πιθανοί τύποι επίθεσης είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή μαζικοί πυροβολισμοί και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως αυτές που έγιναν σε Παρίσι και Βρυξέλλες, αλλά και επιθέσεις με μαχαίρια από μεμονωμένους τζιχαντιστές, όπως αυτές που έγιναν στη Γερμανία. Εκτιμά ακόμη ότι θα μπορουσαν να γίνουν επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και απαγωγές, που είναι κοινή πρακτική στη Συρία.

«Ουσιαστικά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπό απειλή, καθώς σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της υποστηρίζουν τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό στη Συρία», ανέφερε η έκθεση της ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ, προειδοποιώντας ότι το «Ισλαμικό Κράτος» μπορεί να επιχειρήσει να εισχωρήσει στις κοινότητες των Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη.

Στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκαναν έναν πρώτο απολογισμό των θυμάτων που προκαλούν οι ιρακινές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Εκτίμησαν πως σκοτώθηκαν μέσα στο Νοέμβρη σχεδόν 2.000 στρατιώτες, κομάντος, αστυνομικοί, σιιτικές πολιτοφυλακές, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά και πάνω από 900 άμαχοι. Ο αριθμός αυτός θεωρείται τριπλάσιος από τα θύματα που σημειώθηκαν από τις 16 Οκτώβρη, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές, μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται μέλη του στρατού, της αστυνομίας που συμμετέχουν σε μάχες, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Πρόκειται για τριπλάσιο αριθμό νεκρών σε σχέση με τον Οκτώβρη, οπότε η ιρακινή κυβέρνηση εξαπέλυσε μια ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το «Ισλαμικό Κράτος».

Επιπλέον, η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, γεγονός που θα ωθήσει ολοένα και περισσότερους κατοίκους της πόλης, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 1.500.000, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακαταλήψεις εδαφών(2017-07-25 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση και διπλωματία ΗΠΑ - Ρωσίας(2016-11-18 00:00:00.0)
«Αντιπαραγωγικές» οι παύσεις πυρός λένε οι Ρώσοι(2016-11-11 00:00:00.0)
Πολεμική κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα(2016-11-06 00:00:00.0)
Νέα όξυνση συγκρούσεων με φόντο κόντρες και παζάρια(2016-10-23 00:00:00.0)
Διεργασίες και παζάρια εν μέσω συγκρούσεων...(2016-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ