Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε «σεντς» απ' την ΕΕ για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Καμία αποζημίωση δεν προβλέπεται από το «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Τι σημασία έχουν για την ΕΕ οι κάθε τόσο πλημμυροπαθείς των εργατογειτονιών της Δυτικής Αθήνας ή η καταστροφική πυρκαγιά στη Θάσο, που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, δάσους, ζωικού κεφαλαίου; Ποια η σημασία για την ΕΕ της μεγάλης πυρκαγιάς στη Χίο που κατέκαψε δάσος, μαστιχόδεντρα, καλλιέργειες, ή στη Βόρεια Εύβοια 25.000 στρέμματα πευκοδάσους και με τους ρετσινοπαραγωγούς άνεργους πλέον; Τι σημασία έχουν για την ΕΕ οι σεισμοπαθείς εργατικές - λαϊκές οικογένειες κι αυτοαπασχολούμενοι στη Λευκάδα μετά τους σεισμούς εκεί;

Ψιλά... πράγματα ώστε να ασχοληθεί μαζί τους πολύ περισσότερο και να τους αποζημιώσει. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις δεν μπαίνει καν στον κόπο να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ΕΕ, από κονδύλια που είναι πολλαπλά πληρωμένα από τον ελληνικό λαό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίμονες Ερωτήσεις του ΚΚΕ παραδέχεται ότι ακόμα κι αν τελικά αποζημίωνε η ΕΕ τους πληγέντες, θα επρόκειτο για ψίχουλα. Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι δεν αποζημιώνει εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενους, που είναι αυτοί που αντικειμενικά πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές καταστροφές, όντας ανοχύρωτοι και ευάλωτοι σε αυτές.

Την ίδια στιγμή, προκλητικά θεωρούνται ως "επιλέξιμα" τα κονδύλια που αφορούν υποδομές που ιεραρχούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, στους οποίους κατευθύνεται ο μεγάλος όγκος του πακτωλού του Ταμείου Αλληλεγγύης όσο και των άλλων ευρωκονδυλίων.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε υποδομές, σύγχρονα μέσα προστασίας από αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ