Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα με ορίζοντα 30ετίας!

Αποκαλυπτικά τα όσα προαναγγέλλει υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενώ τα μέτρα «μείωσης» του χρέους θα έχουν ορίζοντα το 2060!

Τη «λύση» σε πολιτικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά προαναγγέλλει υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτοντας την ατζέντα των αντιλαϊκών συνεννοήσεων και παζαριών με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τονίζει ότι οι στόχοι για τα ματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρηθούν για τη «μεσοπρόθεσμη περίοδο» και σε κάθε περίπτωση και για μετά το έτος 2020.

Το πεδίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους. Σε ό,τι αφορά στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τώρα, αφού αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του «ελληνικού προγράμματος», δηλαδή μετά την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου το 2018.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης:

Εχει γίνει «πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες μέρες» και υπάρχει «κλίμα συνεργασίας». Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, καθώς ένας μικρός αριθμός θεμάτων παραμένει προς διευθέτηση.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Αναφερόμενος στα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, έκανε λόγο για «πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα» που «δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε ανώτερο επίπεδο». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «δεν βλέπω κάποιο μεγάλο πρόβλημα εκεί και είμαι αισιόδοξος ότι αν το θέλουν όλοι, θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016».

ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ: Σχετικά με την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε πως οι διαφορές είναι μικρές, ομολογώντας ουσιαστικά το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πρόσθετο αντιλαϊκό πακέτο, ύψους 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ: Αποκαλυπτικοί είναι και οι σχεδιασμοί που αφορούν στη διαχείριση του κρατικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις και «εξειδικεύσεις» για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις (μετά το 2018) πηγαίνουν για επόμενη φάση.

Σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις (2017 - 2018), αναμένεται να παρουσιαστούν στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 5 Δεκέμβρη, ενώ κάποιες από αυτές θα εφαρμοστούν το 2017 και άλλες στη συνέχεια.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ: Σχετικά με τις αντιθέσεις Ευρωζώνης - ΔΝΤ ως προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Είπαμε ότι πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμο διάστημα, άρα όχι ένα με δύο χρόνια, διότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο και όχι 20 - 30 χρόνια, καθώς αυτό είναι μακροπρόθεσμο. Θα δούμε». Οπως προκύπτει, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διατηρηθούν και για μετά το 2020, με ορατό το ενδεχόμενο να συνδεθούν με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται πρόταση για τη διατήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα επί μια 10ετία μετά τη «λήξη» του τρέχοντος μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2028 (!). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις άλλων παραγόντων της Ευρωζώνης, δρομολογείται «συμβιβαστική λύση», με ορίζοντα 5ετίας, δηλαδή μέχρι το 2023.

ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ: Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας έκτακτης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ μέσα στο Δεκέμβρη. «Το χρονοδιάγραμμα είναι ευέλικτο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο», επισήμανε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δηλώνοντας «αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2016.

Σενάρια για το κρατικό χρέος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το κρατικό χρέος, που σχεδιάζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EMS), μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μετατροπή χρέους, από κυμαινόμενα σε σταθερά επιτόκια, την άρση μίας επιβάρυνσης επιτοκίου, που θα πλήρωνε το ελληνικό κράτος για «αποκλίσεις» από προηγούμενους στόχους σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Αλλα μέτρα, που αναφέρονται στο έγγραφο, αφορούν στην επέκταση της διάρκειας ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3 έτη. Οι εν λόγω ρυθμίσεις αναμένεται να μειώσουν το κρατικό χρέος κατά περίπου 22 εκατοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ, με ορίζοντα το 2060. Μια επίσημη ανάλυση της Ευρωζώνης τον περασμένο Μάη προέβλεπε το κρατικό χρέος στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό κράτος θα εφαρμόζει ολόπλευρα το «πρόγραμμα διάσωσης».

Ουσιαστικά, πρόκειται για «ασκήσεις επί χάρτου», καθώς οι προβλέψεις και μάλιστα σε τέτοιο ορίζοντα προσκρούουν σε μια σειρά από αβεβαιότητες.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

«Υπάρχουν σταθερές συμφωνίες για το πρωτογενές πλεόνασμα», σημειώνει, από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και μέσω δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, επισημαίνεται πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει, και δεν σχολιάζουμε δηλώσεις άλλων (σ.σ. τις δηλώσεις Π. Μοσκοβισί ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα βρεθεί λύση)».

Με τις προδιαγραφές του εγχώριου κεφαλαίου

Τη ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, κατά την παρουσίαση της «Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για το έτος 2016» της ΕΣΕΕ, εστιάζοντας στον τομέα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, επισήμανε πως η «Ελλάδα έχει ήδη απελευθερώσει την αγορά εργασίας, έχει ανοίξει σε κάποιο βαθμό στον ανταγωνισμό τις κλειστές αγορές προϊόντων, έχει προχωρήσει σε πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων, έχει περικόψει τις δημόσιες μισθοδοσίες, έχει μεταρρυθμίσει το φορολογικό κώδικα και ενισχύσει την επιβολή του φόρου».

Αναφορικά με το προσεχές νομοθετικό έργο της συγκυβέρνησης, εστίασε στα παρακάτω:

Τη «θεσμική και οργανωτική αναβάθμιση» της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με προοπτική την «αναγκαία αναθεώρηση του νόμου για τις ΣΔΙΤ».

Την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις «Στρατηγικές Επενδύσεις» και το «Enterprise Greece», ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Στο νέο «κανονιστικό Πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού (δημόσιου και ιδιωτικού) χρέους των βιώσιμων επιχειρήσεων», που με τη σειρά του αποτελεί μοχλό επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων μέσω συγχωνεύσεων - εξαγορών κ.ά., στοχεύοντας στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωράνε τα παζάρια, πολλαπλασιάζονται τα αντιλαϊκά μέτρα(2017-02-12 00:00:00.0)
«Ενα το κρατούμενο» η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής(2017-01-29 00:00:00.0)
Μνημόνια διαρκείας(2016-12-07 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια με «σημαδεμένα χαρτιά»(2016-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ