Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Συνεχής δράση για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη

Από τη συζήτηση του Συνδικάτου Οικοδόμων με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Καλλιθέα
Από τη συζήτηση του Συνδικάτου Οικοδόμων με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Καλλιθέα
Απεργιακό κάλεσμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, απευθύνουν μπροστά στην πανεργατική απεργία την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Παράλληλα, κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους να συμμετάσχουν στην απεργία απευθύνουν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η ΠΑΣΕΒΕ αντίστοιχα, καλώντας τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων να συμβάλουν στην επιτυχία της.

Με την καθημερινή τους δράση, μέσα από συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, εξορμήσεις και παρεμβάσεις, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στα νέα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - κουαρτέτου - κεφαλαίου, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. Τονίζουν πως οι εργαζόμενοι χρειάζεται να υψώσουν απεργιακό τείχος απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν στο επίκεντρό τους τη μονιμοποίηση του αντεργατικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί την προηγούμενη περίοδο και την προσθήκη νέων ανατροπών, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται όποτε θέλει, όσο θέλει και όπως θέλει τους εργαζόμενους, προσθέτοντας παράλληλα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, οι ταξικές δυνάμεις δείχνουν το δρόμο της αντεπίθεσης, της επιθετικής διεκδίκησης για την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών στα χρόνια της κρίσης και την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στον Πειραιά, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα.

Συζήτηση στους χώρους δουλειάς

Με περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συσκέψεις στα παραρτήματά του, προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Χτες, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Σταύρο Λίτσα, συζήτησε με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στην Καλλιθέα και υπογράμμισε την ανάγκη να οργανώσουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους. Η συζήτηση, μάλιστα, ενόψει της απεργίας στάθηκε αφορμή ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία σωματειακής επιτροπής στο χώρο, με τη συμμετοχή εργαζομένων από κάθε συνεργείο.

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έγιναν και της συζήτησης που ακολούθησε, βρέθηκαν ο προβληματισμός αν οι αγώνες, άρα και η συμμετοχή στην απεργία, μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κάλεσε τους οικοδόμους να προβληματιστούν: Αν η οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων δεν έχει αποτέλεσμα, τότε γιατί οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, φέρνουν κομμάτι - κομμάτι τα μέτρα που εντάσσονται στο ίδιο αντεργατικό σχέδιο; Αν οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι μάταιες, τότε γιατί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου πακέτου μέτρων που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση; Παράλληλα, το Συνδικάτο ξεκαθάρισε πως η οργάνωση των αγώνων δεν μπορεί να επαφίεται στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των οποίων ο ρόλος είναι γνωστός, αλλά πρέπει να είναι υπόθεση των εργαζομένων.

Με θέμα την προετοιμασία της απεργίας συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή, στις 5 μ.μ., η κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η συνεδρίαση θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος) με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών σωματείων, ενώ είναι ανοιχτή για κάθε εργαζόμενο του κλάδου. Με την οργάνωση της απεργίας δίνεται συνέχεια στις κινητοποιήσεις του κλάδου ενάντια στις νέες περικοπές στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και στον αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους.

Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνει, αύριο Παρασκευή, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Απεργούν από αύριο οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή 2/12 και το Σάββατο 3/12 προχωρούν οι ναυτεργάτες, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους και στην απεργία στις 8/12, μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους.

Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, συγκροτώντας Επιτροπές Αγώνα για την οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας σε όλα τα καράβια. Για αύριο Παρασκευή έχουν ορίσει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.

Τα σωματεία τονίζουν την ανάγκη η απεργία να δώσει απάντηση στις σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην αντικατάσταση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων από τις επιχειρησιακές, στην παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αντιδρούν ακόμα στη φορολόγηση των ναυτεργατών σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιλαϊκού νόμου 4387/2016, που οδηγεί στο να φορολογείται το εισόδημά τους κατά 45% (με την εισφορά αλληλεγγύης μάλιστα η φορολογία εκτινάσσεται στο 54%), την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές απολαμβάνουν 56 φοροαπαλλαγές και άλλες ενισχύσεις.

Απεργιακό «παρών» και από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο

«Είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ, στις 8 Δεκέμβρη θα έχει πανεργατική απεργία». Με αυτό το πνεύμα, Ομοσπονδίες και σωματεία του δημόσιου τομέα, μέσα από συσκέψεις, συζητήσεις, συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, αποφασίζουν ήδη τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει στους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Απεργία έχει αποφασίσει επίσης η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας και ειδικότερα τις απολύσεις των επικουρικών γιατρών.

Αποφάσεις από φορείς αυτοαπασχολούμενων

Σε συμμετοχή στην απεργία στις 8/12, με κλείσιμο των καταστημάτων τους και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ. Το κάλεσμα μεταφέρουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ σε αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές. Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει πέντε Ομοσπονδίες και 25 σωματεία.

Παράλληλα, στην Αττική έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 16 συσκέψεις σωματείων και ενώσεων ΕΒΕ με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και την ανάγκη με τη συμμετοχή τους οι αυτοαπασχολούμενοι να δώσουν απάντηση στην πολιτική που τους αφανίζει. Αντίστοιχη προσπάθεια, με συσκέψεις και συζητήσεις για την απεργία, γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, Βιβλιοπωλών, Ιδιοκτητών Ελαφρών Φορτηγών ΔΧ και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Στην απεργία καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Καταδικάζουμε τα νέα αντεργατικά μέτρα, τους νέους φόρους, τη μαύρη ζωή που μας οδηγούν», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ανεργία, τη μισοανασφάλιστη δουλειά, με τη δουλειά 5 μήνες το χρόνο, με την κατάργηση των ΒΑΕ, με τις απολύσεις εγκύων γυναικών. Εμείς έχουμε τη δύναμη. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο. Καμιά μόνη της! Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, απαντάμε με πόλεμο!».

Συνελεύσεις συνδικάτων και πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας:

-- Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Ευγενίδου 5).

-- Σε συσκέψεις μπροστά στην απεργία καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Βοιωτίας. Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι το εξής: Χαλκίδα, Παρασκευή 2/12, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Θήβα, Σάββατο 3/12, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Οινόφυτα, Δευτέρα 5/12, 6 μ.μ., στο ΚΕΠ.

Οσον αφορά το πρόγραμμα δράσης των Λαϊκών Επιτροπών, τις επόμενες μέρες έχουν σχεδιαστεί οι εξής πρωτοβουλίες:

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας οργανώνει συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων: Σήμερα Πέμπτη, στην «E-Value». Αύριο Παρασκευή, 6.30 π.μ., στο Μετρό της Δάφνης. Το Σάββατο 3/12 στην πλατεία Καλογήρων, στις καφετέριες και τα σούπερ μάρκετ και τη Δευτέρα 5/12, 7 μ.μ., στα σούπερ μάρκετ.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σε πικετοφορία την Τρίτη 6/12, στις 6.30 μ.μ. (αφετηρία συμβολή Θηβών και Σμύρνης).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει πικετοφορίες: Το Σάββατο 3/12, 10 π.μ., στο σταθμό του Μετρό στο Νέο Κόσμο. Την Τρίτη 6/12, 10 π.μ. στην πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι και 6 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά στη Γούβα. Η Επιτροπή Συνταξιούχων καλεί σε σύσκεψη για την απεργία σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά διοργανώνει κινητοποιήσεις ενόψει της απεργίας: Το Σάββατο 3/12, 11 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Κοραή. Τη Δευτέρα 5/12, 9 π.μ., παρέμβαση στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, στην Τερψιθέα (Οίκος Ναύτου). Την Τρίτη 6/12, 10.30 π.μ., εξόρμηση στο Τζάνειο Νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org