Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προϋπολογισμός σε συνθήκες ασφυξίας λόγω της κυβερνητικής πολιτικής

Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2017.

Στην εισηγητική της ομιλία για τον Προϋπολογισμό η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ανθή Ζορμπά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκονται οι δήμοι τα τελευταία χρόνια θα ενταθεί κι άλλο προκειμένου να προωθηθεί αποτελεσματικότερα η βασική πολιτική που υλοποιεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ένταση της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της παραπέρα φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το νομικό οπλοστάσιο που έχει θεσπιστεί για τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας των δήμων είναι τέτοιο που επιδιώκει την απόλυτη συμμόρφωση των δήμων με τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Οσοι δήμοι παρεκκλίνουν, τους "περιμένει" η υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εξυγίανσης, που συνεπάγεται μία σειρά ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως οι κατασχέσεις, οι υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, καθώς και η αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη».

Η αντιδήμαρχος τόνισε πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό του δήμου, αφού κόβονται μία σειρά επιχορηγήσεων, υπογραμμίζοντας: «Μέχρι και την περσινή χρονιά για τον δήμο μας η χρηματοδότηση του κράτους σε σχέση με την ανταποδοτικότητα ήταν στα ποσοστά 60 - 40%. Κάτι που είναι άρρηκτα δεμένο με την πολιτική που ακολουθούμε. Για το 2017 το ποσοστό χρηματοδότησης του κράτους ή από άλλους φορείς μειώνεται στο 52% και το ποσοστό των εσόδων που προέρχονται από τις τσέπες του λαού ανεβαίνει στο 48%».

Επισήμανε δε τις προτεραιότητες και την πολιτική της δημοτικής αρχής, όπως αποτυπώνονται και στον Προϋπολογισμό. «Τα ανταποδοτικά τέλη εξακολουθούν να είναι στα ήδη χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθούμε. Μάλιστα, στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και του αγώνα μας για κατάργηση κάθε ανταποδοτικότητας, αποφασίσαμε την απαλλαγή και των μακροχρόνια ανέργων. Συνεχίζουμε την πολιτική των απαλλαγών από την καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά της πόλης μας, όπως επίσης επιμένουμε στη δωρεάν, ή την πολύ χαμηλή συνδρομή για τα παιδιά και τους ενήλικες στις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις».

Οσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Φιλίππου, για να γίνει αντιληπτό το τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι «το 2010 η χρηματοδότηση των ΟΤΑ, μόνο για ΣΑΤΑ, ήταν 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι μόλις 180 εκατ. ευρώ».

Οσον αφορά τη θέση της διοίκησης για τα έργα, ο αντιδήμαρχος τόνισε: «Ο δήμος μας πρέπει να καλύπτει τις βασικές λαϊκές ανάγκες. Να μπορεί ο εργαζόμενος στην πόλη μας να έχει χώρους πράσινου, πάρκα, σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές, να πηγαίνουν τα παιδιά του σε σύγχρονους και ασφαλείς κρατικούς παιδικούς σταθμούς, σύγχρονα σχολεία και να μπορεί ο λαός να συμμετέχει στις δράσεις πολιτισμού - αθλητισμού που θα στεγάζονται σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ