Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απελευθερώνει παραπέρα τη δράση των δουλεμπορικών «Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας»

Η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας υπουργού Εργασίας επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας

Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστα με την «τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος»...
Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστα με την «τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος»...
Την παραπέρα ενίσχυση του «δουλεμπορικού» κυκλώματος των λεγόμενων «Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας» (ΙΓΕΕ) έρχεται να υπηρετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την κατάργηση ακόμα και του ισχνού περιορισμού που ίσχυε, ο οποίος προέβλεπε ότι «η άσκηση της δραστηριότητας ΙΓΕΕ και υποκαταστήματός του δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο».

Στην πρώτη της νομοθετική πράξη, η νέα υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία «διαφημίστηκε» για το νεαρό της ηλικίας της, λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια στα δουλεμπορικά γραφεία, που εκμεταλλεύονται κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους, δίνοντας έτσι και μια σαφή πρόγευση για τις νέες αντεργατικές ανατροπές που προωθούν η κυβέρνηση και οι «εταίροι» στα παζάρια για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρει ότι «η καταργούμενη ρύθμιση αφορούσε αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης της δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας», ενώ υπογραμμίζει ότι η κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων που αποσκοπούν «στην τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (...) μέσω της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της άρσης των εμποδίων στην παροχή υπηρεσιών».

Η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, κατατέθηκε στο αντιλαϊκό κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση στη σύσταση επιχειρήσεων, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Με αυτήν την παρέμβαση, ενισχύεται παραπέρα ο νόμος 4052/2012, με το οποίο νομιμοποιήθηκε η λειτουργία των ΙΓΕΕ. Καταργώντας την παράγραφο 3 του άρθρου 99 του ν. 4052/2012 και τον περιορισμό στην εκχώρηση της δραστηριότητας των «δουλεμπορικών», διευκολύνεται ακόμα παραπέρα η δράση τους, καθώς και η δυνατότητα για συγκέντρωση των δουλεμπορικών επιχειρήσεων σε μεγάλα σχήματα και επιχειρηματικούς ομίλους, με ενισχυμένο ρόλο και καλύτερη δυνατότητα εκμετάλλευσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών». Καταψήφισαν η ΝΔ, η ναζιστική Χρυσή Αυγή (αν και διαθέτει τέτοια ιδιωτικά γραφεία...) και η Ενωση Κεντρώων.

Αντί για μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπερασπίζεστε τα «δουλεμπορικά»!

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατήγγειλε και καταψήφισε την τροπολογία, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε:

«Είναι ντροπή σας. Και απουσιάζει η κυρία υπουργός, η οποία θα έπρεπε να ήταν εδώ, τουλάχιστον να την υπερασπιστεί. Και υποτίθεται ότι πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, που ανέλαβε τον υπουργικό θώκο για να λύσει τα προβλήματα των ανέργων. Φέρνει στα μουλωχτά μια τροπολογία, η πρώτη τροπολογία που φέρνει, με την οποία ρίχνει στα νύχια των δουλεμπόρων, των δουλεμπορικών γραφείων, ενάμισι εκατομμύριο ανέργους».

Τόνισε ότι με την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα καταργήσει με νόμο τα δουλεμπορικά γραφεία, «έρχεστε με νόμο και κατοχυρώνετε τα δουλεμπορικά γραφεία, τα νομιμοποιείτε, τα απελευθερώνετε και τα γιγαντώνετε. Και υποτίθεται ότι αυτόν τον καιρό δίνετε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αξιος ο μισθός σας. Υπερασπίζεστε την εργασιακή ζούγκλα, τη μεσιτεία και τα δουλεμπορικά κυκλώματα (...) Δίνετε, επίσης, πλήρη κάλυψη στη λειτουργία των δουλεμπορικών, ρατσιστικών παραμάγαζων της Χρυσής Αυγής».

«Αντί για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «αντί για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους που απαιτεί το εργατικό, λαϊκό κίνημα, αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, εσείς ανδρώνετε τα δουλεμπορικά γραφεία, αφού πρώτα φροντίσατε μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις να μετατρέψετε τον ΟΑΕΔ σε πυλώνα προώθησης των ελαστικών μορφών εργασίας. Η κυρία Αχτσιόγλου, ως νέα "Θατσερόγλου", αν έχει ίχνος φιλότιμου και ντροπής, θα πρέπει, να αποσύρει την τροπολογία. Διαφορετικά, θα βρει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση φέρνει νομιμοποίηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας(1/12/2016)
Μέσω «επιτροπάτων» περνάει η αντιλαϊκή πολιτική(2/4/2003)
Σημαντικό βήμα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια(12/8/2001)
Χτυπάμε το δουλεμπορικό κύκλωμα(10/7/1999)
Εκτακτη ενίσχυση σε άνεργους ναυτικούς(6/4/1999)
Ανθεί το "δουλεμπόριο"(6/3/1999)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org