Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Ανακοίνωσαν μέτρα «κατά της ρωσικής επιθετικότητας»

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Πολωνίας, Μέι και Σίντλο αντίστοιχα, συντονίζονται κατά της Ρωσίας
Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Πολωνίας, Μέι και Σίντλο αντίστοιχα, συντονίζονται κατά της Ρωσίας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπροστά στην «ανάγκη» λήψης μέτρων για την «αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας», η αποστολή 150 Βρετανών στρατιωτικών και μερικών δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων του βρετανικού στρατού στη βορειοανατολική Πολωνία από τον Απρίλη του 2017 είναι ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσαν, χτες βράδυ στο Λονδίνο, οι πρωθυπουργοί Βρετανίας Τερέζα Μέι και Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, μετά τη συνάντησή τους, παρουσία 14 υπουργών και από τις δύο κυβερνήσεις.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή της με την Πολωνή ομόλογό της, τόνισε τη «σημαντική πρόοδο» που κάνει η Βρετανία, ενόψει της προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά πως θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας έως το τέλος του ερχόμενου Μάρτη.

Πρόσθεσε πως ανέλυσε στην ομόλογό της το σχέδιο της κυβέρνησής της «για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Πολωνών και άλλων Ευρωπαίων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ». Εξέφρασε την ελπίδα πως θα καταστεί «σύντομα εφικτή» η επίτευξη μίας συμφωνίας για το θέμα, «που θα παράσχει σιγουριά στους Πολωνούς πολίτες εδώ και στους Βρετανούς στην Ευρώπη».

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Πολωνίας, Μπ. Σίντλο, είχε θέσει το Brexit κεντρικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της στην ΕΕ, από πέρυσι που ανέβηκε στην εξουσία. Τον Ιούλη, η Σίντλο δήλωσε «ικανοποιημένη» που το Λονδίνο θα παρέμενε «στρατηγικός εταίρος» της Πολωνίας σε ζητήματα όπως η Ουκρανία, η πολιτική ασφαλείας και το Μεταναστευτικό.

Νωρίτερα, η βρετανική «δεξαμενή σκέψης» «British Influence» ανακοίνωσε πως είναι πρόθυμο να σύρει την κυβέρνηση Μέι στα δικαστήρια, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διατήρηση της πρόσβασης της χώρας στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

  • Ο Πολ Νάτολ εξελέγη χτες νέος αρχηγός του αντιμεταναστευτικού «Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP). Υποσχέθηκε να συσπειρώσει το κόμμα και να τερματίσει τις διαιρέσεις. Είναι ο τρίτος ηγέτης του UKIP σε τρεις μήνες μετά την παραίτηση, το Σεπτέμβρη, της Νταϊάν Τζόουνς, που ανάγκασε τον Νάιτζελ Φάρατζ να επανέλθει προσωρινά.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ