Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Διαμαρτυρία χτες για το Ενδοκρινολογικό του Νοσοκομείου Νίκαιας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Στο προαύλιο του Νοσοκομείου Νίκαιας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι υγειονομικοί και φορείς της περιοχής, αντιδρώντας στις απολύσεις επικουρικών γιατρών και στις συνέπειες που έχουν όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στα ίδια τα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, η λήξη της σύμβαση μιας επικουρικής γιατρού, φέρνει το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να σταματήσει τη λειτουργία του. Στο Τμήμα υπηρετεί μόνο ένας ακόμα επικουρικός γιατρός, ενώ ο διευθυντής του συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής. Την ανάγκη να παραμείνουν στις θέσεις τους οι επικουρικοί γιατροί αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο διοικητής του Νοσοκομείου, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των φορέων, επιβεβαιώνοντας πως οι απολύσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Εντύπωση προκαλούν, στο μεταξύ, οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ για εξασφάλιση της «απρόσκοπτης λειτουργίας» της Ενδοκρινολογικής Κλινικής. Το κενό που προκύπτει λόγω της συνταξιοδότησης του σημερινού διευθυντή στο τέλος του έτους, παραμένει ακάλυπτο. Η μόνη «εξασφάλιση» είναι η αποστολή ενός αιτήματος από την ΥΠΕ στο υπουργείο για προκήρυξης της θέσης, αίτημα που δεν έχει καν εγκριθεί. Ακόμα, όμως, και αν δοθεί η σχετική έγκριση, η προκήρυξη της θέσης θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2017 και η κάλυψή της πολύ αργότερα.

Πολύ περισσότερο, όπως εξηγούν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, υπό αμφισβήτηση τίθεται και ο ισχυρισμός του υπουργείου ότι υπάρχει «θετική ανταπόκριση» από γιατρούς άλλων νοσοκομείων στην πρόσκληση για απόσπαση στη θέση του διευθυντή, καθώς τα αντίστοιχα Τμήματα στα νοσοκομεία «Αττικό» και «Μεταξά» είναι επίσης υποστελεχωμένα. Στην ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) σημειώνει: «Το παράδειγμα της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, αν και είναι χαρακτηριστικό, σίγουρα δεν είναι το μοναδικό. Δεκάδες τμήματα λειτουργούν οριακά, βασίζονται σε επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές για να συνεχίσουν να λειτουργούν».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 28/11, στις 9 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου οργανώνει κινητοποίηση στο ΙΚΑ Περιστερίου, ενώ η δραστηριότητα των Λαϊκών Επιτροπών Δυτικής Αθήνας θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι (πλ. Δημαρχείου).

Σημειώνεται, τέλος, ότι εκτός από τους επικουρικούς γιατρούς, αντιμέτωποι με απολύσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, 50 εργαζόμενοι, διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρων σε νησιά του Αιγαίου, απολύθηκαν στις 19/11, όταν έληξαν οι συμβάσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ