Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
Στις 21 Δεκέμβρη η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις

Κατά της διοικητικής έγκρισης έχει ταχθεί ο γενικός εισαγγελέας - Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση...

Στις 21 Δεκέμβρη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) να εκδώσει την απόφαση για την προσφυγή του ομίλου «LAFARGE» προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του είχε απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα προς το ΔΕΕ, ως προς τη «συμβατότητα του ελληνικού νόμου περί ομαδικών απολύσεων (Ν.1387/1983) με την αντίστοιχη ευρωενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 98/59/ΕΚ)» και κυρίως με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ).

Η προσφυγή του μονοπωλιακού ομίλου ζητούσε να κριθεί άκυρη η διοικητική απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο των «Τσιμέντων Χαλκίδας». Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδικάστηκε στις 25/4/2016 και ο γενικός εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η εμπλοκή του υπουργού Εργασίας στη διαδικασία έγκρισης των ομαδικών απολύσεων αντιβαίνει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία. Στις 21/12 θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά τις «κόκκινες γραμμές» που παρουσιάζει τάχα στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τα Εργασιακά, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΕΕ. Με δεδομένη και την εισήγηση του εισαγγελέα, γίνεται φανερό ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, καθώς λύνονται τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων να προβαίνουν χωρίς τη διοικητική έγκριση σε ομαδικές απολύσεις πάνω από τα θεσμοθετημένα κάθε φορά όρια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, προωθείται και η αύξηση του ανώτατου ορίου απολύσεων από το 5%, που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων, στο 10%. Ετσι, το χτύπημα θα είναι διπλό και θα οδηγήσει σε ένα πραγματικό τσουνάμι απολύσεων, ειδικά στις περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, για τις οποίες ενδιαφέρονται σφόδρα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ