Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΓΕ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Στο δρόμο του αγώνα «για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», για μια κοινωνία στην οποία «οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της ισοτιμίας» καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την 25η Νοέμβρη, μέρα που ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει σε Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στην ανακοίνωσή της ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Στις σύγχρονες συνθήκες, η γυναίκα υφίσταται τη "βία" των αναδιαρθρώσεων, της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, της απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης, του εργοδοτικού εκβιασμού για παραίτηση των γυναικών από τα δικαιώματα προστασίας της μητρότητας. Δέχεται την αφόρητη πίεση από την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των κρατικών δομών της Υγείας και της Πρόνοιας. Η κρατική ευθύνη για κοινωνική προστασία της μητρότητας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά ατομική - οικογενειακή υπόθεση. Υφίσταται τη βία των επεμβάσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Αφήνει την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθεί στην κόλαση της προσφυγιάς, των κυκλωμάτων trafficking».

Η ΟΓΕ τονίζει πως οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες, έχουν ευθύνη για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ελάχιστων υπηρεσιών πρόληψης και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Υπενθυμίζει, ακόμα, ότι οι 16 εργαζόμενοι στους ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) είναι απλήρωτοι, ενώ την ίδια στιγμή σκορπιούνται απλόχερα χρήματα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω των ΜΚΟ.

Η ΟΓΕ, ανάμεσα σε άλλα, διεκδικεί:

  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους 16 εργαζόμενους στους ξενώνες του ΕΚΚΑ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, που εργάζονται με διάφορα προγράμματα και συμβάσεις μέσω των διαφόρων ΜΚΟ. Εξασφάλιση της τακτικής μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ