Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσδοκά και επιδιώκει να κλείσει γρήγορα η «αξιολόγηση»

Στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη η κυβέρνηση ζητάει πολιτική συμφωνία στα βασικά μέτωπα της αντιλαϊκής της πολιτικής

Ο υπουργός Οικονομικών σε παλιότερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ

Associated Press

Ο υπουργός Οικονομικών σε παλιότερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Την αισιοδοξία (και ταυτόχρονα επιδίωξη) της κυβέρνησης ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία με το κουαρτέτο και ότι η δεύτερη «αξιολόγηση» θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, εξέφρασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος. Οπως είπε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση απ' όλες τις πλευρές να ολοκληρωθεί η δεύτερη «αξιολόγηση» και ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί.

Επανέλαβε ότι αυτό που αποζητά η κυβέρνηση απ' το Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη είναι μια πολιτική συμφωνία επί των βασικών ζητημάτων που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της «αξιολόγησης», ενώ σε σχετική ερώτηση συνέστησε στο ΔΝΤ να έχει το θάρρος της γνώμης του (!) και εφόσον θεωρεί ότι τα πλεονάσματα είναι υψηλά και ότι νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν νέα ύφεση - θέση με την οποία συμφωνεί και η κυβέρνηση - να το πει ανοιχτά.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του ΣΕΒ για τα Εργασιακά, ο Δ. Τζανακόπουλος προσήψε στους βιομηχάνους ...ανακολουθία, ισχυριζόμενος ότι άλλα λένε το πρωί, άλλα το βράδυ και τους υπέδειξε να τηρούν αυτά που έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα, για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία επικαλέστηκε απόφαση του ΣτΕ, που τάχα «κλείνει μια για πάντα» το ζήτημα, όταν ακόμα και ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, εμποδίζει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Υπό το πρίσμα της ανταγωνιστικότητας η ΣΣΕ

Αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «ισχυρά επιχειρήματα οικονομικά και νομικά» και εκτιμά ότι «η επαναφορά τους δεν θα οδηγήσει στη μείωση της ανταγωνιστικότητας αλλά θα συμβάλει και συμβάλλει και στην αύξηση της παραγωγικότητας»...

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη χάραξη «εθνικής γραμμής» για το χρέος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αρνήθηκε την αναγκαιότητά της, αφού η ρύθμισή του συνιστά μείζον πρόταγμα για την εγχώρια αστική τάξη. Εντούτοις, δήλωσε ότι με τη ΝΔ δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κοινός τόπος, καθώς διαφωνούν στο πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει απ' τη διευθέτηση του χρέους. Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και με ικανοποίηση θα έβλεπε συγκλίσεις.

Εξέφρασε, επίσης, την κυβερνητική απογοήτευση για τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά εμπλέκεται μόνο στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε ότι αρνήθηκε να σχολιάσει τις νεότερες δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν, ότι πρόκειται για ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα και ότι σε κάθε περίπτωση η θέση της κυβέρνησης για την ισχύ της Συνθήκης είναι γνωστή. Λίγο αργότερα το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης του Τούρκου Προέδρου που «ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στην ερώτηση αν την κυβέρνηση την ενδιαφέρουν οι διεργασίες στην «πολυκατοικία της κεντροαριστεράς», ανέφερε ότι εκλογές θα γίνουν το 2019 και έως τότε υπάρχει πολύς χρόνος και θα κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι.

Αυξημένη κινητικότητα

Στο φόντο της επίσκεψης Ομπάμα, που έφερε σε πρώτο πλάνο τα γεωπολιτικά ζητήματα και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, θα πρέπει να ιδωθεί και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θράκη την Παρασκευή, αλλά και η επιδιωκόμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πάντως χτες ότι έχει συμφωνηθεί η συνάντηση να γίνει στις 4 Δεκέμβρη, όπως έλεγαν χτεσινές φήμες.

Σημειώνουμε επίσης ότι, χτες, ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Ε. Ράμα, μετά από αίτημα του τελευταίου. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων», εξέφρασαν την προσήλωση στο στόχο αυτό, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη εθνικιστική ρητορική, της αλβανικής πλευράς, υπονομεύουν την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για την πρόοδο των διμερών σχέσεων».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας «υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα και απτά αποτελέσματα στη συνεργασία των δύο χωρών, για την οποία η Ελλάδα έχει προωθήσει σειρά πρωτοβουλιών», ενώ φέρεται να «υπογράμμισε ότι η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας συνιστά κορυφαίο ζήτημα για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και βασική προϋπόθεση για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ