Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εγκληματική η συνταγογράφηση υποκατάστατου ηρωίνης

Πριν από δύο μήνες η διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ανακοίνωσε ότι στόχος είναι το επόμενο διάστημα να κλείσουν οι μονάδες χορήγησης μεθαδόνης (ξεκινώντας απ' τη μονάδα της Νίκαιας) και να αντικατασταθούν με μονάδες χορήγησης βουπρενορφίνης, επικαλούμενη «καθαρά ιατρικούς λόγους, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της θεραπείας», ισχυριζόμενη ότι «η βουπρενορφίνη αποτελεί πιο σύγχρονο, πιο ασφαλές φάρμακο, που υπερτερεί σε όλα τα επίπεδα».

Το, διόλου αθώο, εγχείρημα της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και κατ' επέκταση της κυβέρνησης, λειτουργεί ως «Δούρειος Ιππος», που στόχο έχει να καταστρατηγήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των δομών που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση, να υπονομεύσει το μέλλον χιλιάδων εξαρτημένων και το δικαίωμά τους στη ζωή, που θυσιάζονται στο βωμό των αμύθητων κερδών φαρμακοβιομηχανιών και να ανοίξει την πόρτα για τη νόμιμη, πλέον, ακροσφαλή δράση ιδιωτών στο συγκεκριμένο τομέα.

Σήμερα, ο ΟΚΑΝΑ διαθέτει περίπου 55 μονάδες χορήγησης υποκατάστατων. Στις 45 χορηγείται βουπρενορφίνη (τη λαμβάνουν περίπου 6.500 άνθρωποι) και στις 10 μονάδες μεθαδόνη (χορηγείται σε περίπου 2.500 ανθρώπους).

Οι διαφορές μεθαδόνης και βουπρενορφίνης...

Η μεθαδόνη χαρακτηρίζεται από παρόμοια χημική δομή και δράση με τη μορφίνη και η δράση της διαρκεί πολύ περισσότερο από αυτή της ηρωίνης. Μία δόση μεθαδόνης διαρκεί για τουλάχιστον 24 ώρες, ενώ μία δόση ηρωίνης για λίγες ώρες. Χορηγείται σε υγρή μορφή και ανήκει σε κατηγορία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που δεν επιτρέπει τη συνταγογράφησή της. Αν ένας χρήστης έχει πάρει ηρωίνη και μετά πάρει μεθαδόνη, η χρήση των δύο ουσιών αθροίζεται και είναι πιθανότερο να πάθει overdose και να πεθάνει.

Η δράση της βουπρενορφίνης διαρκεί, ανάλογα με τη δόση, έως και τρεις μέρες! Χορηγείται σε δισκία και ανήκει σε διαφορετική λίστα του ΕΟΦ, όπου επιτρέπεται η συνταγογράφησή της. Αν ένας χρήστης πάρει ηρωίνη και μετά βουπρενορφίνη δεν αθροίζεται, δεν τίθεται ζήτημα υπερδοσολογίας, καθώς η ηρωίνη μπλοκάρεται από τους υποδοχείς του εγκεφάλου και παίρνει τη θέση της η βουπρενορφίνη (ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τη βουπρενορφίνη ως δική του ουσία, επειδή μοιάζει περισσότερο με τα ενδογενή οπιοειδή που παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό, όπως οι ενδορφίνες). Ομως, σε περίπτωση παράλληλης χρήσης βουπρενορφίνης και κατασταλτικών ουσιών, όπως είναι το αλκοόλ ή τα υπνωτικά χάπια, οδηγεί σε υπερδοσολογία και μπορεί να επιφέρει το θάνατο.

...και η ένταξή τους σε κοινό σχεδιασμό

Η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη είναι οπιοειδείς ουσίες (δηλαδή πρόκειται για χημική ένωση, η οποία επιδρά στους υποδοχείς οπιοειδών που βρίσκονται κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα) και προκαλούν εξάρτηση, όπως όλα τα ναρκωτικά. Η πιθανότητα υπερδοσολογίας είναι πολύ μεγάλη και για τις δύο ουσίες για τους εξής λόγους: Στις μέρες μας, που κυριαρχεί το φαινόμενο της πολυτοξικομανίας, η εξασφαλισμένη από το κράτος «νόμιμη» δόση τις περισσότερες φορές δεν καλύπτει τον χρήστη και αναζητά μαζί με αυτή μια συμπληρωματική, νόμιμη ή παράνομη.

Η ιστορία της «υποκατάστασης» και, μέσω αυτής, της «ιατρικοποίησης» της τοξικομανίας, είναι παλιά, «αμαρτωλή» και αποτυχημένη σε ό,τι αφορά την απεξάρτηση. Και οι δύο ουσίες υποκατάστασης εντάσσονται στην πολιτική διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης, όπως αυτή απορρέει από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Στηρίζεται στην αντίληψη του «περιορισμού της βλάβης», η οποία πλασάρεται διεθνώς ως η μόνη ρεαλιστική λύση, βασιζόμενη στην επιχειρηματολογία ότι η τοξικοεξάρτηση δεν είναι αντιμετωπίσιμη και κατά συνέπεια το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η διαχείρισή της, περιορίζοντας στον έναν ή στον άλλο βαθμό τις συνέπειές της. Πρόκειται για επιχειρηματολογία που δεν «πατάει» στην πραγματικότητα, μιας και ο τοξικοεξαρτημένος μπορεί να απεξαρτηθεί, αρκεί να το θελήσει ο ίδιος αλλά και να υπάρχουν τόσα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, υψηλών προδιαγραφών, δημόσια και δωρεάν, όσα χρειάζεται η χώρα.

Τα προγράμματα υποκατάστασης μπορεί να βοηθήσουν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες εξαρτημένων - όσους απέτυχαν σε άλλα προγράμματα, που πάσχουν από ΕΪΤΖ κ.ά. - με την προϋπόθεση ότι είναι υψηλών προδιαγραφών.

Αξιοποιώντας τις «ουσίες» για να αποκρύψουν την ουσία

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό πρόβλημα και στόχο, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επιδίδεται, μέσω ανακοινώσεων, στα οφέλη της βουπρενορφίνης και την ανάγκη συνταγογράφησής της.

Η συνταγογράφηση σημαίνει ότι διαπιστευμένοι γιατροί - η διαπίστευση θα γίνεται με βάση τη διεθνή εμπειρία, με την παρακολούθηση σεμιναρίου κάποιων ωρών!!! - θα μπορούν να συνταγογραφούν δισκία βουπρενορφίνης για ένα μήνα ή δίμηνο. Δηλαδή, θα μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε έχει τη σχετική πιστοποίηση (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, ψυχίατροι) του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει η πόρτα νόμιμα πλέον στους ιδιώτες να θησαυρίσουν και απ' αυτό τον τομέα.

Παράλληλα, αν πριμοδοτηθεί η συνταγογράφηση βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των χρηστών καθώς ποιος θα επιβλέπει την πορεία της υγείας τους, αν παράλληλα θα κάνουν χρήση άλλων ουσιών, αλκοόλ, χαπιών κ.ά... Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις διαχρονικές προσπάθειες να εφαρμοστεί στον ΟΚΑΝΑ «ένα δόγμα που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της εξάρτησης με την απλή χορήγηση υποκατάστατου στα εξαρτημένα άτομα, όπως "χορηγείται η ινσουλίνη στα διαβητικά άτομα"».

Μια τέτοια μορφή χορήγησης υποκατάστατου σημαίνει ότι καταργούνται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι (εξέταση ούρων κ.ά.) που πρέπει να γίνονται για την ασφάλεια των χρηστών καθώς και οι δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Δηλαδή, πρόκειται για χορήγηση κρατικής πρέζας. Το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να μεριμνά και να φροντίζει τους χρήστες και ακόμα και ο ΟΚΑΝΑ (του οποίου με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και διοικήσεων έχουν διολισθήσει οι προδιαγραφές των προγραμμάτων του) δεν θα έχει λόγο ύπαρξης...

Τα παραπάνω είναι άκρως αντιεπιστημονικά, εγκληματικά κι απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή. Χρήση και εξάρτηση σημαίνουν φυγή από την κοινωνική πραγματικότητα και από την καθημερινότητα, όπου καθορίζεται και σφυρηλατείται η ζωή του καθενός μας.

Ακόμα αξίζει να προστεθεί ότι η φαρμακευτική εταιρεία VIOGEN, που παράγει και προμηθεύει αποκλειστικά στη χώρα μας τη βουπρενορφίνη, στο πρώτο τρίμηνο του 2016 σημείωσε κέρδη που ανήλθαν στα 970,9 εκατομμύρια δολάρια ή 4,43 δολάρια ανά μετοχή, με τα έσοδά της να αυξάνονται σ' ένα τρίμηνο κατά 6,7%.

Ευρωπαϊκή Ενωση και ναρκωτικά

Το ΚΚΕ έγκαιρα έχει προειδοποιήσει και παρέμβει για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στην υποτιθέμενη αντιναρκωτική πολιτική, υπογραμμίζοντας τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ, η οποία υπηρετώντας τη στρατηγική της κερδοφορίας των μονοπωλίων έχει εναρμονίσει σε αυτό το πλαίσιο και την πολιτική της για τα ναρκωτικά.

Μέσα από τα κείμενα και τις αποφάσεις της, η ΕΕ από το 1990 μέχρι και σήμερα αλλά και τους στόχους που θέτει μέχρι το 2020 επικεντρώνει την πολιτική της για τα ναρκωτικά στα εξής:

  • Αθωώνει την τοξικομανία και την αποσυνδέει από τα κοινωνικά της αίτια, στοχεύοντας στη διαμόρφωση κοινωνικής ανοχής για το φαινόμενο.
  • Διαμορφώνει στάση ιατρικοποίησης του φαινομένου, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή και κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας με τη μαζική παραγωγή υποκατάστατων ηρωίνης, αφού στο καπιταλιστικό σύστημα το φάρμακο είναι εμπόρευμα.
  • Συντηρεί το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, αφού δεν στοχεύει στις αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν, αλλά απλά στο να μειωθούν οι βλάβες από την εξάρτηση τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική τους σκοτώνει (29/10/2016)
Φαρμακευτική καταστολή και με τη βούλα (1/1/2015)
Για τη χορήγηση υποκατάστατων στα νοσοκομεία (5/6/2011)
Επικίνδυνη πολιτική με... υποκατάστατα ζωής (18/7/2010)
Διευρύνεται η συντήρηση της εξάρτησης (16/6/2010)
Η μεθαδόνη δε θεραπεύει από μόνη της (22/2/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org