Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο Ροζ Πάνθηρας

(Φιλοθεάμων αριστερά 2ο)

Οχι! Δεν είναι ο λέων του καπιταλισμού. Δεν είναι η τίγρης του ιμπεριαλισμού. Δεν είναι καν η ύαινα της κεντροαριστεράς. Είναι ένας δυνατός και μορφωμένος, με καλούς τρόπους μάλιστα, εκπαιδευόμενος από τη μαμά του που ήταν κόκκινη και τον εραστή της που ήταν άσπρος σαν τις «φυσικές» και «τίμιες» προσωπικές φιλοδοξίες, πάνθηρας. Βγήκε και ροζ, τιμή του και καμάρι του.

Είναι η μιντιακή ιδεολογική πρωτοπορία ο Ροζ Πάνθηρας. Κάτι σαν τη Μαίρη Κουάντ της νέας εποχής. Προτείνει μίνι. Οχι φούστες για να φανούν τα ωραία μπούτια, αλλά μίνι ιδεολογίες και μίνι συμμετοχές σε μίνι εκρήξεις, ίσα για να μη σκουριάσει. Οπως ακριβώς και ο γκαφατζής γλυκούλης Ροζ Πάνθηρας των αενάως κινουμένων ως άμμος σχεδίων αλλοτρίωσης.

Ο Ροζ Πάνθηρας είναι το πολιτικό ιδεολόγημα της μιντιοκρατικής δημοκρατίας. Ο κυματοθραύστης της ορατής, ολοένα και περισσότερο, σύγκρουσης του κόκκινου με το μαύρο. Εχει υποστεί ταχύρυθμη εκπαίδευση, έτσι ώστε να επεμβαίνει παντού εξόδοις λαών και με γερή χρηματοδότηση και εθνική επιβράβευση από την κυρίαρχη αστική τάξη. Το Ροζ Πάνθηρα ή τον αμείβεις με μετοχές του χρηματιστηρίου και «επιτροπές», «χώρους», «φόρα», «φόρα παρτίδα» ή τον καλείς στα σαλόνια και στα γκαλά για να κουβαλάει κάτι από... άρωμα αριστεράς. Χαριτωμένος σαν κουνελάκι και μπιστικός του άγριου αγώνα της επικράτησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Ροζ Πάνθηρας είναι γεννημένος ηθοποιός. Εκεί είναι το φόρτε του. Το πεδίο ιδεολογικής του δράσης. Βγαίνει και γράφει και μιλάει και κατατροπώνει τους αντιπάλους του. Τους καταβροχθίζει. Κι αν φάει και καμιά μπουνιά, τη γυρνάει στο αστείο και κερδίζει συμπαθούντες με τις στρεβλωτικές σικάτες γκριμάτσες του. Εχει τη μεγαλοφυΐα του Γούντι Αλεν, τη νευρασθένειά του και συνάμα χωρίζει πολιτισμένα τη σύντροφό του για να τα φτιάξει με την κόρη της.

Δεν υπάρχει ζήτημα που να μην καλύπτεται από τα ΜΜΕ και να μη θεωρείται φιλοθεάμων η παρουσία του Ροζ Πάνθηρα. Πουλάει ο άτιμος. Ακόμα κι ό,τι δεν έχει, δανείστηκε ή ξέχασε ή και απέκτησε εκ του περισσού. Εχει πάντα έναν πρωτοποριακό τρόπο να ισορροπεί και να γεφυρώνει τα χάσματα. Ζητάει τα καλά κι απ' τις δυο πλευρές να διατηρούνται. Για παράδειγμα: Είναι ο Ροζ Πάνθηρας εναντίον των άσκοπων κινητοποιήσεων, των μπρούτων αντιπολεμικών διαδηλώσεων και των παράνομων απεργιών. Είναι βεβαίως ταξικά με τους φτωχούς, αλλά δεν μπορεί ως εκ της φύσεως του πάνθηρα να συγχρωτίζεται, και να πρέπει να το φανερώνει κιόλας, με τα μυρμήγκια. Είναι υπέρ των ελεύθερων πουλιών, αλλά προτιμά να παίζει με έγκλειστα στο σύστημα καναρίνια. Γιατί είναι... φιλόμουσος.

Αν, λοιπόν, τεθεί ζήτημα στρατηγικής αντίστασης στη νέα τάξη, έχει ιδέες ο Ροζ Πάνθηρας. Συγκεραστικά δυναμικές. Π.χ. τι κάνουν οι καπιταλιστές όταν δουν τα σκούρα; Καταστέλλουν βιαίως και παράλληλα οργανώνουν φιλανθρωπίες και εράνους για τα θύματα της βίας. Οχι της δικής τους. Της βίας γενικώς και απροσδιορίστως. Ο Ροζ Πάνθηρας προτείνει η αριστερά να αποκηρύσσει κι αυτή την απροσδιόριστη, άδικη βία, την εξ ορισμού κάθε τσέπης αποκρουστική και να οργανωθεί. Να οργανώνει φιλανθρωπικές συμμετοχές σε μεγάλες διαδηλώσεις, σε πολύβουες πολύχρωμες συνάξεις. Εκεί το ροζ έχει μια κάποια επίδραση. Ο σοφός ροζ, που και μορφωμένος είναι, λέει πως ο καλός αριστερός έχει ατζέντα σινιέ, όπως κι ο αστός. Εκεί γράφει πως δυο φορές το μήνα συμμετέχει σε γκαλά και εκδηλώσεις διαλεκτικού χαρακτήρα στο κινηματοθέατρο της γειτονιάς του τη μία και σε μία ευπρεπή πορεία σε πεζοδρόμιο με τάξη και κατάλληλα παπούτσια την άλλη. Ειδοποιεί το γραφείο Τύπου της ένωσης ροζ, καπάτσων κι εμπριμέ πανθήρων εγκαίρως για τη συμμετοχή του κι οπωσδήποτε τους διευθυντές ειδήσεων των καναλιών όπου δε διοικούν ροζ πάνθηρες.

Ετσι τα ωραία και κομψά ζώα της εικονικής πραγματικότητας φαίνονται αποτελεσματικά στο τηλεοπτικό ποίμνιό τους εγγυώμενα ότι δε θα το φάνε και δε θα το εκθέσουν. Ετσι οι πολίτες - κοσμοπολίτες του σύγχρονου τούτου κόσμου, σιγά σιγά θα πειστούν ότι η απάντηση στη ζούγκλα της άγριας φύσης και ζωής, στον ωκεανό της ελπίδας της μαρξιστικής - λενινιστικής διαλεκτικής, δεν είναι ούτε βίαιη ούτε αναγκαστικά συγκρουσιακή. Με ροζ λογική κι ένα καρνέ διαδηλώσεων, η βίρτσουαλ εκδοχή θα καταπιεί τη ρεαλιστική κι όλοι θα χειροκροτήσουν το θεριό που 'χε την τόλμη να αντιγράψει το σύνθημα των «μαύρων πανθήρων» στις ΗΠΑ επί το ευρωπαϊκότερον και αντιρατσιστικότερον «Pink is beautiful god damn it». Το ροζ είναι ωραίο, ρε γαμώτο... Μπλιάχ ακούστηκε στη ζούγκλα...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ