Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χοντραίνουν οι διεργασίες για τη νέα διχοτομική λύση

Στην Ελβετία ξεκινά αύριο ο νέος γύρος επαφών, με στόχο την κατάληξή τους και να ανοίξει ο δρόμος για τη διάσκεψη για την Ασφάλεια

Από την προηγούμενη συνάντηση στην Ελβετία
Από την προηγούμενη συνάντηση στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για να συνεχιστεί ο γύρος επαφών που πολλοί προσδοκούν ότι θα ανοίξει το δρόμο για να μπει στην τελική ευθεία η προετοιμασία της νέας διχοτομικής «λύσης» που προκρίνουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η συζήτηση εντείνεται στο φόντο διαρκών προκλήσεων της Τουρκίας αλλά και διαρκών επισημάνσεων πολλών ιμπεριαλιστικών και αστικών επιτελείων (εκτός και εντός Κύπρου) ότι η «λύση» θα είναι προϊόν «επώδυνου συμβιβασμού» και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, όπου ήδη μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις και ήδη κονταροχτυπιούνται αντίπαλα μονοπωλιακά συμφέροντα, με βασικό πεδίο την εκμετάλλευση των άφθονων υδρογονανθράκων.

Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης συνάντησε στη Λευκωσία τον ύπατο αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ, ο οποίος δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για «να κτίσουν πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα» και να υπάρξει κατάληξη, κάτι που, όπως ανέφερε, θα ανοίξει το δρόμο για μια πολυμερή διάσκεψη, «η οποία όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός αυτού του έτους». Μετά από τη συνάντηση ο Κιντ είπε ότι «(οι δυο πλευρές) βρίσκονται στο στάδιο κατά το οποίο μια τελευταία έντονη δραστηριοποίηση μπορεί να το διευθετήσει αυτό, κάτι που είναι πραγματικά καλό». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ηγέτες «δεν θα συμφωνούσαν να πάνε πίσω αυτό το Σαββατοκύριακο εάν δεν σκέφτονταν το ίδιο».

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν χτες σε ειδική, πολύωρη συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, όπου αναδείχτηκαν και πλευρές των συνεχιζόμενων συνομιλιών, αλλά και διαφωνίες στο πλαίσιο των διαφορετικών προσεγγίσεων για το πώς ο προωθούμενος συμβιβασμός θα είναι πιο ωφέλιμος για τα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο επικεφαλής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το κόστος λειτουργίας χωρίς στρατούς και με αποστρατικοποιημένη την Κύπρο θα κοστίζει πολύ λιγότερο και θα έχουμε εξοικονομήσεις δεκάδων εκατομμυρίων». Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Το γεγονός ότι συζητούμε σήμερα τη μετάβαση από ενιαίο δικοινοτικό κράτος σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων του 1974, του πολέμου και της στρατιωτικής κατάληψης εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - ανέφερε στην παρέμβασή του ότι δεν πρέπει να επιχειρείται ούτε ο φόβος αλλά ούτε και η ωραιοποίηση της κατάστασης, ενώ μεταξύ άλλων διερωτήθηκε κατά πόσον «είμαστε έτοιμοι» να αποδεχθούμε μια λύση που θα προνοεί για δύο συνιστώσες πολιτείες, καθεμιά εκ των οποίων θα διοικείται από αντίστοιχη κοινότητα, θα έχει τα δικά της όργανα εξουσίας και αρμοδιότητες ταυτόσημες με εκείνες της άλλης πολιτείας, μια λύση που θα έχουν και οι δύο κοινότητες αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. «Για εμάς είναι μεγάλη η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε ακόμα μέχρι να φτάσουμε στην ποθητή λύση του Κυπριακού, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι εξαιρετικά δύσκολα», είπε, και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να διαπραγματευτούμε σκληρά και διεκδικητικά, να επιχειρήσουμε να πετύχουμε συμφωνία η οποία εντάσσεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, να βασίζεται στις αρχές λύσης και θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αν μας ικανοποιεί το περιεχόμενο θα πούμε "ναι", αν δεν μας ικανοποιεί θα πούμε "όχι"».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, από το ΔΗΚΟ, υποστήριξε ότι «αυτό που προτείνεται είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με ένα ετοιμόρροπο, δυσλειτουργικό, τουρκικό προτεκτοράτο, που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση της Αγκυρας». Πρόσθεσε ότι «δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Ερντογάν και σίγουρα δεν τον εμπιστευόμαστε για την εφαρμογή της λύσης», ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του, μεταξύ άλλων, επειδή μετά τις 15 Ιούλη ο Ερντογάν έχει καταργήσει τη δημοκρατία στην Τουρκία, ενώ «εγείρεται ζήτημα κατά πόσον η Τουρκία θα αποχωρήσει ακόμα και από το ΝΑΤΟ (...) Ξεχάστε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, από την ΕΔΕΚ, υποστήριξε ότι για το κόμμα του η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με τη μορφή που συζητείται σήμερα είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης, ενώ υποστήριξε ότι η τακτική της κυπριακής κυβέρνησης αποδεικνύεται λαθεμένη επειδή δεν τηρήθηκε η διαδικασία της διασταυρούμενης συζήτησης κεφαλαίων και του «πάρε - δώσε».

Ο Γιώργος Λιλήκκας, από τη «Συμμαχία Πολιτών», ανέφερε ότι οδηγούμαστε σε δύο χωριστές οικονομίες, που θα ανταγωνίζονται η μια την άλλη και ότι από την ώρα που ο Ν. Αναστασιάδης αποδέχθηκε τα κρατίδια να συνάπτουν χωριστές συμφωνίες με άλλα κράτη για θέματα εμπορίου, τουρισμού, επενδύσεων, ακόμα και χρηματοδότησης, τέθηκαν οι βάσεις για χωριστά οικονομικά συμφέροντα. Αυτό επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τη συμφωνία για χωριστή φορολογία επί των εταιρειών και επί φυσικών προσώπων.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, από την «Αλληλεγγύη», είπε ότι κανένας Ερντογάν και κανένας Ακιντζί δεν εκπροσωπεί τα δικά μας συμφέροντα, προωθούν τα δικά τους, που δεν συμπίπτουν με τα δικά μας και επισήμανε ότι το ψευδοκράτος ως ισότιμο συνιδρυτικό κράτος θα ενταχθεί στο διεθνές σύστημα. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε και προβληματισμούς για τη διασφάλιση όσων θέλουν να επενδύσουν στο νησί, προειδοποιώντας τους ότι «η κακή λύση θα τα τινάξει όλα στον αέρα και πρέπει να την αποτρέψουν για να προστατέψουν τα συμφέροντα και τις επενδύσεις τους».

Από το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι «δεν είναι ώρα για να αρχίσει ένας ψυχοφθόρος και φθοροποιός διχασμός. Είναι η ώρα να κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις», και πρόσθεσε πως «με την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων στους αριθμούς που προνοούσαν οι συνθήκες του 1960, για όση χρονική περίοδο θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί η συμφωνία». Εστίασε ακόμα και στη θέση ότι «είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού να επιδιώξουμε τη δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα. Κακώς».

Στο μεταξύ, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκίνησε και τις κατ' ιδίαν ενημερώσεις των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» διεργασίες για την άτυπη πενταμερή(14/1/2021)
Προετοιμασία εδάφους εν αναμονή των επόμενων συναντήσεων(12/9/2019)
Σε πρώτο πλάνο το παζάρι για εγγυήσεις και ασφάλεια(24/8/2016)
Ενεργότερη «παρουσία» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ στην Αν. Μεσόγειο(17/7/2015)
Πρόταση για εκλογή Προέδρου με σταθμισμένη ψήφο(17/10/2009)
Ευθυγραμμισμένος με τον Ντενκτάς ο Ερντογάν(18/11/2003)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org