Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματα για την Υγεία

Με τον αρμόδιο υπουργό συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία των Ικαριωτών που διαδήλωσαν στην Αθήνα

Η συγκέντρωση των Ικαριωτών έξω από το υπουργείο Υγείας
Η συγκέντρωση των Ικαριωτών έξω από το υπουργείο Υγείας
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί Λαϊκές Επιτροπές της Ικαρίας, κάτοικοι και μαζικοί φορείς, υγειονομικοί και ο δήμος, διεκδικώντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της Υγείας.

Αιτήματα της κινητοποίησης ήταν και είναι η άμεση στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό των μονάδων Υγείας (Περιφερειακών Ιατρείων, Κέντρου Υγείας, Νοσοκομείου) και του ΕΚΑΒ, ώστε να διασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία τους. Να λειτουργήσουν μονάδα τεχνητού νεφρού και ο αξονικός τομογράφος κ.ά. Παράλληλα, προβάλλουν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας υγειονομικών και ασθενών για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό. Οι απαντήσεις του υπουργού στα δίκαια αιτήματα των Ικαριωτών ήταν είτε αόριστες είτε μερικές. Για το ζήτημα των προσλήψεων, για παράδειγμα, παρέπεμψε στην προκήρυξη που θα γίνει, με την ελπίδα ότι κάποιες (ελάχιστες) απ' αυτές θα αφορούν και στην Ικαρία. Στην ενημέρωση που έγινε από την αντιπροσωπεία μετά τη συνάντηση, ο Φανούρης Καρούτσος, από τις Λαϊκές Επιτροπές και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Είναι μια σειρά κινητοποιήσεων που άρχισαν στις 6 Σεπτέμβρη και θα συνεχιστούν, όπως όλα δείχνουν, με βάση και τη συνάντηση (...) Εμείς οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια δεν έχουμε να ελπίζουμε τίποτα άλλο εάν δεν πυκνώσουμε τις γραμμές του αγώνα. Μπορεί και να βρεθεί "θεσμική" λύση για να λειτουργήσει η μονάδα τεχνητού νεφρού, όμως είναι αρνητικό ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Ενώ χρειάζονται 450.000 υπάρχουν μόνο 150.000 ευρώ. Και ο υπουργός δεν είπε ότι τα λεφτά που λείπουν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά πως θα τα αναζητήσουμε, λέει, είτε στην ομογένεια είτε σε διάφορους επιχειρηματίες! (...) Οι όποιες "λύσεις" προτείνονται είναι "μισερές" (...) Γι' αυτό βρισκόμαστε μπροστά σε νέους αγώνες».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Λαρδάς, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας, σημείωσε «η Υγεία δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική του κέρδους (...) Εμμένουμε στη διεκδίκηση Υγείας - Πρόνοιας μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα, χωρίς επιχειρηματική δράση».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Απευθύνοντας χαιρετισμό επισήμανε μεταξύ άλλων: «Παντού, σε όλη την Ελλάδα, και στην Ικαρία και στους Φούρνους, η κατάσταση χειροτερεύει αφού ουσιαστικά μένουν κλειστά αγροτικά, περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας, μεταφέρονται αγροτικοί γιατροί στα νοσοκομεία για να κλείσουν "τρύπες" και να δημιουργηθούν άλλες μεγαλύτερες (...) Κάνουνε περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις και στον τομέα της Υγείας για να έχουν λεφτά να μπουκώσουν τους επιχειρηματίες. Αυτό ονομάζουν επιχειρηματικότητα, αυτό ονομάζουν ανάπτυξη, τσακίζοντας μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες. Ηδη στον προϋπολογισμό του 2017 μειώνουν ακόμα πιο πολύ τις κοινωνικές δαπάνες».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ