Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι βομβαρδισμοί και τα παζάρια...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με φόντο τη συνέχιση των σφοδρών βομβαρδισμών, που πραγματοποιούν στη βόρεια Συρία τις τελευταίες τέσσερις μέρες ρωσικά αεροπλάνα και πύραυλοι που εκτοξεύονται από το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν χτες στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που ξεκινάει αύριο, και είχαν συζήτηση μεταξύ άλλων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στην Ουκρανία, όπως και τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενημέρωσε απλά για τα θέματα που τέθηκαν χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν.

Χθες το βράδυ ηγετικά στελέχη της συριακής λεγόμενης «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης είχαν κανονίσει να συναντηθούν στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στελέχη αντικαθεστωτικών οργανώσεων, που στηρίχτηκαν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση Ομπάμα, εκφράζουν εντεινόμενες ανησυχίες για το «μέλλον» του «προγράμματος» της CIA (και άλλων ξένων μυστικών υπηρεσιών), μέσω του οποίου εξοπλίζονται, χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται, ώστε να πολεμήσουν τον συριακό στρατό και να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν χτες ότι η ενημέρωση που είχαν από στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης στις ΗΠΑ είναι πως η τύχη του «προγράμματος» υποστήριξής τους θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης Τραμπ.

Ξανάρχισαν οι επιχειρήσεις στη Μοσούλη

Το ίδιο 24ωρο, μετά από διακοπή μιας μέρας λόγω κακοκαιρίας, ξανάρχισαν οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις τους κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο και άλλων ανατολικών συνοικιών της Μοσούλης, αντιμετωπίζοντας ωστόσο «σθεναρή αντίσταση» από τους τζιχαντιστές. Μάλιστα, σε συγκρούσεις που έγιναν χτες τα χαράματα αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον ενός στρατιώτη και ο τραυματισμός αδιευκρίνιστου αριθμού εκτοπισμένων αμάχων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολυεπίπεδα παζάρια...(2017-08-22 00:00:00.0)
Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα και σενάρια τριχοτόμησης(2017-06-23 00:00:00.0)
Ρωσικός «απολογισμός»(2016-12-23 00:00:00.0)
Ρωσο-αμερικανικά παζάρια διαρκείας(2016-11-01 00:00:00.0)
Αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις τουρκικών στρατευμάτων(2016-10-25 00:00:00.0)
Ενταση στρατιωτικών επιχειρήσεων με φόντο τις διπλωματικές ζυμώσεις...(2016-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ