Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Μεγαλώνει η λαϊκή αντίδραση στην προωθούμενη αντιλαϊκή πολιτική από τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, νεοφιλελεύθερο Μισέλ Τέμερ (που ανέτρεψε την πρώην κυβερνητική σύμμαχο, σοσιαλδημοκράτισσα Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ). Διαμαρτυρίες ενάντια στις μειώσεις μισθών, στην απληρωσιά στο Δημόσιο, στα σχέδια για περικοπές σε Παιδεία, Υγεία, στις προτεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών έγιναν στο Ρίο, στην Μπραζίλια και σε άλλες πόλεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, 50 περίπου οπαδοί φασιστικών οργανώσεων εισέβαλαν για λίγη ώρα την Τετάρτη σε κεντρική αίθουσα της Κάτω Βουλής, προβάλλοντας το αντιδραστικό αίτημα «να αναλάβει την εξουσία ο στρατός για να χτυπηθεί η διαφθορά των πολιτικών κομμάτων και της σημερινής κυβέρνησης».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση που έγινε προχτές στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα το θάνατο 4 ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 άλλων. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί πολύ οι επιθέσεις του «ΙΚ» σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έκανε το Ινστιτούτο Ifop-Fiducial για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου «Sud Radio», ενόψει του πρώτου γύρου των εσωτερικών εκλογών που θα γίνουν στους Ρεπουμπλικάνους για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Μάη, ο Ζιπέ συγκεντρώνει ποσοστό 31% ενώ ο Νικολά Σαρκοζί 30%. Αν στον δεύτερο γύρο περάσουν Ζιπέ και Σαρκοζί, ο πρώτος αναμένεται ότι θα κερδίσει το «χρίσμα» με ποσοστό 57%.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η «JP Morgan Chase» ανακοίνωσε χτες πως θα καταβάλει 264.000.000 δολάρια στο αμερικανικό Δημόσιο, στο πλαίσιο εξωδικαστικής συμφωνίας, επειδή παρέβηκε ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαγορεύει τις πρακτικές δωροδοκίας στο εξωτερικό. Ο πολυεθνικός χρηματοπιστωτικός όμιλος αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως δωροδοκούσε Κινέζους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να προωθεί τα συμφέροντά του στη σινική ενδοχώρα, προσλαμβάνοντας φίλους και συγγενείς ανώτερων αξιωματούχων στην τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ