Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με έργα - σύμβολα του Μίκη τα «Αικατερίνεια»

Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στα έργα σύμβολα: «Μαουτχάουζεν», «Αξιον Εστί» και «Πνευματικό Εμβατήριο» συνομιλούν τα «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2016». Η συναυλία, με όχημα τις χορωδίες, Εταιρείας Πιερικών Μελετών - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Δημοτική Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», εικοσιπενταμελή ορχήστρα και εξαιρετικούς σολίστες, πραγματοποιείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου και 5ου ΓΕΛ, αύριο Σάββατο, στις 19.00. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία υπογράφει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης.

Ηκαντάτα«Μαουτχάουζεν» γράφτηκε στις αρχές του 1966. Τα τέσσερα τραγούδια, που αποτελούν την Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν, βασίζονται σε γεγονότα, που βίωσε ο συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης - ως πολιτικός κρατούμενος - στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο ελεγειακός χαρακτήρας του έργου οδήγησε τον Θεοδωράκη σε αναζήτηση νέου ύφους, νέας δομής και νέων ηχοχρωμάτων μέσα απ' την ενορχήστρωση του έργου. Το «Μαουτχάουζεν» αναφέρεται στις διώξεις και τα παθήματα χιλιάδων Εβραίων και κομμουνιστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος στη ζωή και στον έρωτα.

Το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», σε ποίηση του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση του Μίκη Θεοδωράκη για μια καινούργια μορφή σύνθεσης, που ο ίδιος ονομάζει «Μετασυμφωνική μουσική». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο είναι ένας μεγάλος σταθμός, όχι μόνο για την πορεία του Θεοδωράκη, αλλά για τη νεότερη ελληνική μουσική.

Το λαϊκό ορατόριο «Πνευματικό Εμβατήριο» είναι γραμμένο το 1945. Ο λόγος του ποιητή Αγγελου Σικελιανού αποτελεί έκφραση της μεγάλης έγνοιας του για τη μοίρα του τόπου και του λαού, αποτελεί σάλπισμα αγωνιστικό για την ανόρθωση της Ελλάδας. Ο Σικελιανός δίνει το δικό του μήνυμα στους συγκαιρινούς του μόλις τελειώνει η σκληρή δοκιμασία του πολέμου, θέλοντας να τους στηρίξει στην προσπάθειά τους να επουλώσουν τις πλείστες πληγές που τους άφησε η θηριωδία των Γερμανών. Μελοποιήθηκε τα Χριστούγεννα του 1969.

Σολίστες ο Δημήτριος Χωνός, η Μαρία Δραγασιά («Μαουτχάουζεν»), η Ζωή Ανδρικοπούλου («Πνευματικό Εμβατήριο») και ο Γιάννης Χαρίσης («Αξιον Εστί»). Αφήγηση: Γεώργιος Βατουσιάδης. Διευθύνει ο μαέστρος Ευθύμιος Μαυρίδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org