Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ανοιγμένη βεντάλια ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αντιπαραθέσεων από ΗΠΑ έως Ρωσία

Από τις εργασίες της Συνόδου
Από τις εργασίες της Συνόδου
Υπό τη σκιά της εκλογής Τραμπ και σε αναζήτηση νέων ισορροπιών στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, ξεκίνησε την Κυριακή στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ) με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών. Το Συμβούλιο ολοκληρώνεται σήμερα, με συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, και συνολικά φορτωμένη την ατζέντα σε ό,τι αφορά σχέδια διείσδυσης σε αγορές και ζώνες, αλλά και αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ακριβώς για τον έλεγχό τους.

Αντιθέσεις στη σκιά της εκλογής Τραμπ

Στη συνεδρίαση της Κυριακής, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως από την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προς αποτίμηση των αμερικανικών εκλογών, δεν συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γαλλίας.

Ο μεν Βρετανός, Μπ. Τζόνσον, δήλωσε ότι η συνεδρίαση αποπνέει έναν αέρα «πανικού», ενώ ο ομόλογός του της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, προτίμησε να μείνει στο Παρίσι και να συναντηθεί με τον νέο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες. Οι δυο χώρες εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρίαση της Κυριακής σε επίπεδο πρέσβεων. Τη συνεδρίαση «μποϊκόταρε» και ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σγιάρτο, χαρακτηρίζοντας «υστερικές» τις αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε τοποθετηθεί υπέρ του Τραμπ. «Υπερβολική» χαρακτήρισε την ανησυχία της ΕΕ για την εκλογή Τραμπ ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας, Β. Ουασικόφσκι. Ολα αυτά αποτελούν άλλο ένα δείγμα των αντιθέσεων στο εσωτερικό του ευρωενωσιακού άξονα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε, «κομψά», για το θέμα ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, «η ΕΕ προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει και να αναζητήσει τους στόχους της συνεργασίας στο ευρωατλαντικό επίπεδο».

Με αντιφάσεις και διαφοροποιήσεις απέναντι στην Τουρκία

Χτες, Δευτέρα, τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης ήταν, κατ' αρχάς, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, σημαντικός εμπορικός εταίρος πολλών κρατών - μελών της ΕΕ, και συμβαλλόμενη μαζί της σε συμφωνία για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Οπως δήλωσε κατόπιν ο Ν. Κοτζιάς, επιβεβαιώνοντας και τον αντιφατικό χαρακτήρα ανταγωνισμού και συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, σήμερα «η κριτική απέναντι σε αυτή τη χώρα δεν είναι πάντα παραγωγική».

Ο ίδιος μίλησε για «την ανάγκη η ΕΕ να μιλάει με τρόπο που να γίνεται κατανοητός από την Τουρκία και να μη γεννάει αρνητικά λανθασμένα αισθήματα ότι δεν θέλουμε να έχουμε σχέση μαζί της. Ταυτόχρονα, υπογράμμισα την ανάγκη να επιμένουμε στο ότι οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στους διεθνείς κανόνες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μεταξύ αυτών, βέβαια, περιλαμβάνεται και ο σεβασμός στις διεθνείς συνθήκες και στα ίδια τα σύνορα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά οποιονδήποτε θέτει θέματα τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα σύνορα της περιοχής».

Ανήσυχη για μια πιθανή «απομόνωση» της Τουρκίας έναντι της ΕΕ εμφανίστηκε ειδικά η Βρετανία, της οποίας ο ΥΠΕΞ δήλωνε χτες ότι «δεν θα πρέπει να πιέζουμε την Τουρκία στη γωνία, δεν πρέπει να αντιδράμε με τρόπο που είναι ενάντια στα συλλογικά μας συμφέροντα». Προσπαθώντας να μετριάσει τις εντυπώσεις από τις διώξεις που συνεχίζονται στην Τουρκία, ο Τζόνσον έκρινε σκόπιμο να αναφέρει: «Θυμηθείτε ότι εκεί είχαν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μια πολύ σοβαρή απόπειρα πραξικοπήματος».

Σε «καλό δρόμο» η διχοτομική λύση στο Κυπριακό

Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν το Σαββατοκύριακο «πηγές» από το Λονδίνο, σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία διαμηνύει ότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος» να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ενώ «βρισκόμαστε στο κατώφλι της λύσης του Κυπριακού», μετά από 42 χρόνια «διένεξης».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, αναφερόμενος χτες από τις Βρυξέλλες στην επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, την Τετάρτη στην Αθήνα, είπε: «Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό - ήδη μας έχει ενημερώσει βέβαια στα βασικά σημεία - για τις συζητήσεις που έγιναν στη Γενεύη, για τις προτάσεις λύσεων που διατυπώθηκαν - που όπως μπορώ να τις αξιολογήσω αυτή τη στιγμή είναι θετικές - και για τη συνέχεια της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού». «Νομίζω ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα καλό δρόμο, στον οποίο πρέπει να παλέψουμε για να παραμείνει», πρόσθεσε, την ώρα που «κόβουν και ράβουν» πάνω σ' ένα νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου «Ανάν».

Σημειωτέον, στο περιθώριο του ΣΕΥ ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Αλβανό ομόλογό του, μετά την όξυνση της τελευταίας περιόδου, στηριζόμενη και από ΕΕ, σχετικά με θέματα όπως αυτό των «τσάμηδων» που εγείρουν τα Τίρανα: «Κάναμε μία συνολική αξιολόγηση - εκτίμηση για το πού πάνε οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και το πού βρίσκονται οι συζητήσεις που κάνουμε για τη λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει ανάμεσα στις δύο χώρες. Σημειώσαμε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι που με διάφορους τρόπους εκδηλώνονται ως προς τις σχέσεις μας», είπε σχετικά ο Ελληνας ΥΠΕΞ, θεωρώντας μάλλον απίθανο να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, εντός του 2016.

Με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Το ΣΕΥ ασχολήθηκε και με την περιλάλητη «Ανατολική Εταιρική Σχέση» (ΑΕΣ) της ΕΕ, την προσπάθεια ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διεισδύσουν στις αγορές πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία) σε αντιπαράθεση με ρωσικά κεφάλαια. Θέμα που αποκτά ολοένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΑΕΣ το Νοέμβρη του 2017 στις Βρυξέλλες.

Στα σχετικά Συμπεράσματα που ενέκρινε το ΣΕΥ, επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει στην ΑΕΣ, κάνοντας λόγο για «πολιτική συνεργασία και οικονομική ενσωμάτωση με την ΕΕ». Ζητά επιτάχυνση «δομικών μεταρρυθμίσεων» και ταχύτερη προώθηση της εγκαθίδρυσης Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου με Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία. Ανάλογες παρατηρήσεις γίνονται και για τις λοιπές χώρες, με γενική κατεύθυνση να γίνουν πιο «ελκυστικές» για «επενδύσεις». Ταυτόχρονα, εστιάζει στη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των δικτύων Ενέργειας ΕΕ και ΑΕΣ, με στόχο την «ανεμπόδιστη ροή φυσικού αερίου», ταυτόχρονα με τη «διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών», σαν αντίβαρο βέβαια της τέτοιας ισχύος της Μόσχας.

Με το βλέμμα στη Μόσχα ήταν και οι τοποθετήσεις του ΣΕΥ περί «ειρηνικής διένεξης των συγκρούσεων στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο», με την ΕΕ να δηλώνει «προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία όλων των εταίρων της».

Ακολούθησε συζήτηση για τη Συρία και το Ιράν, με τους υπουργούς να ζητούν - στο γνωστό ευρωενωσιακό μοτίβο - να μπει «τέλος στις υπερβολικές και δυσανάλογες επιθέσεις από το συριακό καθεστώς και τους συμμάχους του, σκοπίμως και αδιακρίτως, κατά του άμαχου πληθυσμού». Παραπέρα, το ΣΕΥ κάλεσε το Ιράν «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο συριακό καθεστώς για να σταματήσει τη βία κατά του άμαχου πληθυσμού».

Στο επίκεντρο η ευρωενωσιακή πολιτική ασφάλειας και οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ

Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε και κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας, όπου την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη λεγόμενη Συνολική στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας. Θέμα που αφορά στις προετοιμασίες του ευρωενωσιακού κέντρου να υπερασπιστεί θέσεις μονοπωλίων ή και να τις προωθήσει παραπέρα, στην κόντρα με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στη σημερινή θεματολογία, και στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας ξεχωρίζει η συζήτηση επί της «συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ, με βάση και την «κοινή δήλωση» που υπέγραψαν πανηγυρικά τα δύο κέντρα τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι πώς προχωρά η διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεών τους, η «αλληλοσυμπληρωματικότητα» και άλλα τέτοια ζητούμενα. Θέμα που εγείρει και αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα. Στη συζήτηση παίρνει μέρος και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αλλά μόνο σε ένα «μέρος» της, όπως διαμηνύεται από τις Βρυξέλλες. Αλλο ένα δείγμα, ίσως, αντιθέσεων που εμπεριέχει το θέμα, και της προσπάθειας κομμάτι της συζήτησης να γίνει αποκλειστικά εντός του κύκλου των κρατών - μελών της ΕΕ.

Τέλος, οι υπουργοί Αμυνας θα εστιάσουν στην «τρέχουσα κατάσταση» των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, «με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο», όπως λέγεται από τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα νέα καθήκοντα της EUNAVFOR MED «Sophia», ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, που με αφορμή το Προσφυγικό απλώνει στρατιωτικά μέσα της στη Μεσόγειο. Στη συζήτηση παρίσταται και ο γγ του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ