Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Διαφημίζει τη θέση της χώρας και την «προθυμία» της

Τα «χαμόγελα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επίσκεψη Ομπάμα δεν κρύβουν την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Τα «χαμόγελα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επίσκεψη Ομπάμα δεν κρύβουν την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς
Κλίμα ...ευφορίας προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα κυβερνητικά επιτελεία για τη σημερινή επίσκεψη Ομπάμα, κρύβοντας απ' το λαό ότι αυτή υπακούει σε συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς τα δικά του, ενώ σηματοδοτεί την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή του ελληνικού λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά της «βαριάς» και επικίνδυνης ατζέντας είναι και τα όσα δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στον ρ/σ «Real». Αφού χαρακτήρισε «κορυφαίο ζήτημα» την «έλευση του Αμερικανού Προέδρου», πρόσθεσε: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας».

Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους, ισχυρίστηκε ότι «αποτελεί για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική, και είναι ακριβώς γι' αυτόν το λόγο που πιθανόν η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

Προαναγγέλουν μεγαλύτερη εμπλοκή

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, προανήγγειλε εμπλοκή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία μέσω της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.

Μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», αναφέρθηκε στις «επιχειρήσεις, οι οποίες θα γίνουν κάτω (σ.σ. στη Συρία) με εμπλοκή πλέον και συνεργασία και του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» και στην ερώτηση αν θα εμπλακεί και η Ελλάδα απάντησε ότι «η χώρα μας δεν εμπλέκεται ποτέ σε πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή της, αλλά υποστηρικτικός ρόλος θα υπάρξει από τη Σούδα, που είναι η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα».

Ο ίδιος, μιλώντας για το ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει η αστική τάξη για να αναβαθμίσει τη θέση της εντός του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου στο Συνέδριο των ΑΝΕΛ, σημείωσε ότι «ο σταθεροποιητικός ρόλος έχει αναγνωριστεί από όλους τους Συμμάχους και τις χώρες αυτών των περιοχών και έχει προβάλει την Ελλάδα διεθνώς. Η Ελλάδα είναι παράλληλα συνομιλητής, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τους αδελφούς Ορθόδοξους της Ρωσίας και των άλλων χωρών της Ανατολής. Την ίδια στιγμή, έχει στενή συνεργασία με το Ισραήλ, αλλά και με τις αραβικές χώρες και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η Ελλάδα είναι ο πόλος σταθερότητας της νέας Μεσογειακής Ενωσης, η οποία τώρα γεννιέται».

Πρόσθεσε, σε άλλο σημείο της ομιλία του, ότι η χώρα «έχει ακολουθήσει στο ακέραιο τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ». Και ακόμα: «Στην ευρύτερη περιοχή μας, τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε ο μοναδικός πόλος σταθερότητας να είναι η Ελλάδα (...) η Ελλάδα επεκτείνει τη στενή της συνεργασία με χώρες της Βαλκανικής, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, και νότια μαζί με την Κύπρο σε τριμερείς συμφωνίες με την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Δημιουργούμε έναν άξονα σταθερότητας που θα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Γι' αυτό το λόγο βλέπετε ότι και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αλλά και με τη Ρωσία, κάθε μέρα που περνάει αναβαθμίζονται, διότι η Ελλάδα είναι εκείνη που μπορεί να παρέχει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (...) χτίζουμε σιγά - σιγά μία νέα υπερεξουσία στην ευρύτερη περιοχή, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα να μπορέσουμε επιτέλους να εκμεταλλευτούμε τον ενεργειακό μας πλούτο, τον υποθαλάσσιο πλούτο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα και κάτω από τη γη και το οποίο θα αποτελέσει μία μεγάλη βοήθεια για την τελική λύση του οικονομικού μας προβλήματος», συμπλήρωσε φωτογραφίζοντας την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης, σε ρόλο χωροφύλακα ιμπεριαλιστικών κέντρων στην Ανατολική Μεσόγειο, να διεκδικήσει σαν ανταμοιβή διευκολύνσεις και ένα κομμάτι από τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο, ζητήματα που αφορούν την προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του αν. υπουργού Αμυνας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα στη «Βραδυνή», που αναμασώντας την κυβερνητική «καραμέλα», υποστήριξε ότι η επίσκεψη Ομπάμα «αποτελεί μια επιβεβαίωση του ρόλου της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις προσπάθειές μας για ρύθμιση του δημόσιου χρέους, έξοδο της χώρας από την κρίση και την τροχοδρόμησή της σε μια αναπτυξιακή πορεία. Η χώρα μας πλέον είναι ένα κέντρο που κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει. Είτε για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είτε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή είτε για το Κυπριακό».

Στο ίδιο μοτίβο, εμπλοκής τς χώρας στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της. Αυτήν τη σταθερότητα ενισχύουμε και διευρύνουμε. Αυτό συνδέεται τόσο με την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όσο και με την πολιτική συνεργασίας που προωθούμε στην περιοχή. Δείτε τα τρίγωνα Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, Ελλάδα - Κύπρος - Ιορδανία», πρόσθεσε ως άλλο ένα στοιχείο γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσα από κομπρεμί με άλλα κεφάλαια της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σηκώνει τα μανίκια» για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια(2018-12-20 00:00:00.0)
Επαφές με την κυβέρνηση για συμφέροντα του κεφαλαίου και σχέδια του ΝΑΤΟ(2016-01-16 00:00:00.0)
Μνημόνιο με περίβλημα «παράλληλου προγράμματος» οι προγραμματικές(2015-10-03 00:00:00.0)
Σε «ευήκοα ώτα» κατέθεσε τα αντιλαϊκά διαπιστευτήρια της κυβέρνησής του(2015-10-02 00:00:00.0)
Απροκάλυπτες διαβεβαιώσεις για συμβολή στην εσωτερική «ασφάλεια»(2012-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ