Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη

Από τη συζήτηση που διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης
Από τη συζήτηση που διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης
Σε μαζική κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 14/11, στις 12 μ., καλούν Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και άλλοι φορείς από συνοικίες της Ανατολικής Αθήνας, που συντονίζουν τη δράση τους διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Η κινητοποίηση είναι μία από τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των μαζικών φορέων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της Υγείας, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40 φορείς. Η Συντονιστική Επιτροπή ήδη διακινεί το πλαίσιο πάλης και καλεί φορείς της περιοχής να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Στην κινητοποίηση μέχρι στιγμής καλούν: Τα Παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου και Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού, τα Σωματεία Εργαζομένων ΟΤΑ Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού, οι Ενώσεις Επαγγελματιών Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης, οι Επιτροπές Ανέργων Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Δάφνης - Υμηττού, ο Σύλλογος Οικότροφων Νέων Φοιτητικών Εστιών Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη ΟΓΕ) Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Δάφνης - Υμηττού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηλιούπολης «Αγγελος Σικελιανός», η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Καισαριανής, το Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Λαϊκή συνέλευση στην Ηλιούπολη

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της κινητοποίησης και προγραμματισμού της παραπέρα δράσης, η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης πραγματοποίησε λαϊκή συνέλευση την Τετάρτη 9/11, με τη συμμετοχή σωματείων, σωματειακών επιτροπών και φορέων της πόλης. Εκτός από τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε κινητοποίηση και στο ΠΕΔΥ Ηλιούπολης τη Δευτέρα 5/12, διεκδικώντας την άμεση στελέχωσή του.

Στην εισηγητική τοποθέτηση αναπτύχθηκαν από την εκπρόσωπο της Επιτροπής Ανέργων Ηλιούπολης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας Υγείας. Ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, τους χρόνιους ασθενείς, τους ανάπηρους, σε όλους τους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους ανέργους και συνταξιούχους. Οπως είπε, «κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την απαράδεκτη κατάσταση, πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς, όπου κατά μέσο όρο κάθε 2 ώρες συμβαίνουν 3 "εργατικά ατυχήματα" και κάθε 3 μέρες πεθαίνει ένας εργαζόμενος από "εργατικό ατύχημα", ενώ χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που πεθαίνουν ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω των επαγγελματικών ασθενειών...».

Σε τοποθετήσεις που ακολούθησαν από εργαζόμενους στην Υγεία, αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε υλικά, φάρμακα, μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό. Στη συνέχεια, πήραν το λόγο εκπρόσωποι φορέων που, εκτός από την ουσιαστική απουσία δημόσιου συστήματος Υγείας, κατέδειξαν και την προσπάθεια του κράτους να απαλλάξει την εργοδοσία από το κόστος και να στείλει τους ασθενείς στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας.

Το πλαίσιο πάλης περιλαμβάνει διεκδικήσεις για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πλήρη επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, οι μονάδες ΠΕΔΥ και οι κλινικές που έκλεισαν και να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή σε Υγεία και Πρόνοια. Να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες.

Δράση και σε άλλες περιοχές

Τη δράση τους στο μέτωπο της Υγείας συντονίζουν Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Συγκεκριμένα, χτες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων σε Αιγάλεω και Πειραιά, μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά αντίστοιχα.

Οι συσκέψεις κατέληξαν σε πλαίσιο πάλης και προγραμματισμό δράσης, καλώντας τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Το πρόγραμμα δράσης των επόμενων βδομάδων περιλαμβάνει τοπικές κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις, εξορμήσεις ενημέρωσης και άλλες πρωτοβουλίες. Η πολύμορφη δραστηριότητα θα κορυφωθεί στις 15 Δεκέμβρη, με μεγάλες συγκεντρώσεις στην πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου και στην πλατεία Κοραή Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ