Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ρωσικές αποδείξεις για χημικά όπλα αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς στο Χαλέπι, όπως λευκός φώσφορος και αέριο χλωρίου, ανακοίνωσαν χτες πως εντόπισαν Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκορ Κονασένκοφ, στη Μόσχα.

Τα πυρομαχικά χημικού πολέμου, που δεν είχαν εκραγεί, βρέθηκαν στον τομέα 1070 του νοτιοδυτικού Χαλεπίου και, σύμφωνα με τους Ρώσους εμπειρογνώμονες, δείγματα από αυτά που βρέθηκαν στάλθηκαν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων του ΟΗΕ, ώστε να γίνει πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση.

Ο λεγόμενος «Εθνικός Συνασπισμός» της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζεται από την Τουρκία, διέψευσε τις κατηγορίες του ρωσικού στρατού, διαβεβαιώνοντας πως οι ένοπλοι μισθοφόροι του χρησιμοποιούν «ελαφρά όπλα και αντιαρματικά». Επίσης, έσπευσαν να κατηγορήσουν το συριακό στρατό για τα βλήματα χημικών όπλων που βρέθηκαν στο νοτιοδυτικό Χαλέπι.

Το ίδιο 24ωρο, Κούρδοι που απαρτίζουν μαζί με Αραβες τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) και οι οποίοι ξεκίνησαν την Κυριακή επιχείρηση με στόχο την ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Ράκα από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», υποστήριξαν πως βρίσκονται «πολύ κοντά» στο να περικυκλώσουν μια μεγάλη περιοχή βόρεια του προπυργίου των τζιχαντιστών. Εκπρόσωπός τους δήλωσε, μάλιστα, στο AP ότι οι μαχητές των δυνάμεων SDF «προελαύνουν από δύο μέτωπα βόρεια της Ράκα». Πρόσθεσε πως μόλις οι δυνάμεις, που συγκλίνουν από δύο κατευθύνσεις, συναντηθούν στη Ράκα, θα περικυκλώσουν μια περιοχή 550 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι πολλοί άμαχοι φεύγουν από τα βόρεια περίχωρα της Ράκα για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Μάχες στη Μοσούλη

Παράλληλα, στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, αναφέρθηκε πως από τις αρχές της βδομάδας τζιχαντιστές εκτέλεσαν μαζικά δεκάδες ανθρώπους και πως από χτες συγκεντρώνουν αμμωνία και θειάφι σε περιοχές αμάχων, πιθανόν για να τα χρησιμοποιήσουν ως χημικά όπλα.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, υπογράμμισε ότι οι τζιχαντιστές πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα πολλές δεκάδες δημόσιες εκτελέσεις για «προδοσία και συνεργασία» με τις ιρακινές δυνάμεις, για χρήση κινητών τηλεφώνων που απαγορεύεται ή λιποταξία.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι δεκάδες άτομα, πιθανώς έφηβοι και μικρά αγόρια, αναπτύσσονται στα δρομάκια της παλιάς πόλης της Μοσούλης, ενώ γυναίκες που έχουν απαχθεί «διανέμονται» σε μαχητές ή τους λένε ότι θα χρησιμοποιηθούν σαν «ασπίδες» για να συνοδεύσουν φάλαγγες οχημάτων του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ