Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Προκαταρκτική «αμυντική» συμφωνία με τη Νότια Κορέα ετοιμάζεται να υπογράψει την επόμενη βδομάδα η Ιαπωνία, με αντικείμενο τη διμερή συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών ασφάλειας σχετικά με τη ΛΔ Κορέας, ουσιαστικά εντείνοντας την επιθετικότητά της στην περιοχή. Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκαν δύο γύροι διαβουλεύσεων για την υπογραφή της συμφωνίας και ετοιμάζεται ο τρίτος.

ΣΟΦΙΑ.-- Στις κάλπες καλούνται αύριο Κυριακή οι Βούλγαροι ψηφοφόροι, για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο κατά τον επαναληπτικό, δεύτερο εκλογικό γύρο, έχοντας να διαλέξουν ανάμεσα στον στρατηγό Ρούμεν Ράντεφ, που ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο με 25% των ψήφων και στην υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος, Τσέτσκα Τσάτσεβα, που πήρε 22%.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Ο γερμανικός κολοσσός «Φολκσβάγκεν» ανακοίνωσε ότι η κινεζική αγορά παρέμεινε η βασική κινητήρια δύναμη της αύξησης κατά 1% των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο το πρώτο 10μηνο του έτους. Στο διάστημα Γενάρης - Οκτώβρης 2016, οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 12,3% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μεμονωμένα τον Οκτώβρη αυξήθηκαν κατά 19,1%. Το 94,3% των επιβατηγών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν σε Ασία - Ειρηνικό το πρώτο 10μηνο του έτους αφορούσαν την κινεζική αγορά, ενώ σε διεθνές επίπεδο οι πωλήσεις στην Κίνα αντιπροσώπευσαν το 49,3%.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Τιμ Φάρον, νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Τουλάχιστον ένας 40χρονος εργάτης σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, από έκρηξη που σημειώθηκε χτες τα χαράματα σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Μπαλς της Αλβανίας (απέχει 140 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας, Τίρανα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ