Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σελίδες γεμάτες με ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Αλλη μια καλαίσθητη έκδοση, δουλεμένη με μεράκι από Οργάνωση του Κόμματος, ενταγμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, κυκλοφορεί από σήμερα στην Αττική. Τη σκυτάλη παίρνει η ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που μετά από μια πολύμηνη προσπάθεια ξεκινά να διαθέτει ένα πολύτιμο και πλούσιο υλικό, το λεύκωμά της με τίτλο «ΑΓΩΝΕΣ - ΜΑΧΕΣ - ΗΡΩΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα».

Στις 145 σελίδες του, με φωτογραφικά και άλλα αρχειακά ντοκουμέντα, ξεδιπλώνονται δεκάδες γνωστές και άγνωστες πτυχές της πρωτοπόρας δράσης του Κόμματος και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα, από το 1918 μέχρι και τις πρόσφατες δεκαετίες.

Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση της Περιφερειακής Οργάνωσης την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό Γυμναστήριο «Σ. Βενέτης» (Ν. Πλαστήρα 39), στο Αιγάλεω. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος από το συγκρότημα των ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών και Περιστερίου.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε για το περιεχόμενο του λευκώματος, για τη δουλειά που προηγήθηκε, αλλά και για την αξιοποίησή του, με την Αθανασία Ζαρκαδούλα και τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλη του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και με τον Γιώργο Τάτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Αθήνας της Οργάνωσης.

«Το πρωινό του Φλεβάρη του 1942, 3.500 αδούλωτες ψυχές κατέβηκαν με ψηλά το κεφάλι στο προαύλιο του εργοστασίου...». Από την αναφορά του λευκώματος στην απεργία στο εργοστάσιο του «Λαναρά» μέσα στην Κατοχή
«Το πρωινό του Φλεβάρη του 1942, 3.500 αδούλωτες ψυχές κατέβηκαν με ψηλά το κεφάλι στο προαύλιο του εργοστασίου...». Από την αναφορά του λευκώματος στην απεργία στο εργοστάσιο του «Λαναρά» μέσα στην Κατοχή
Οπως ξεκαθαρίζεται στον πρόλογο της έκδοσης, η ΠΟ δεν φιλοδοξεί να εξαντλήσει μονομιάς το θέμα με το οποίο καταπιάνεται. Η Αθανασία σημειώνει, άλλωστε, πως «όσα ντοκουμέντα μέχρι στιγμής έχουμε μαζέψει σχετικά με το θέμα, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν κι άλλες εκδόσεις, αφού είναι μεγάλος ο όγκος τους. Ομως η προσπάθειά μας αυτή, για συγκέντρωση στοιχείων, γεγονότων και ντοκουμέντων, συνεχίζεται. Η ίδια η διακίνηση του λευκώματος θέλουμε να συμβάλει παρακινώντας κι άλλους να μας φέρουν παρόμοιο υλικό».

Η έκδοση διαρθρώνεται σε επτά ενότητες: Τα πρώτα χρόνια, η περίοδος της Κατοχής (1940 - '44), ο Δεκέμβρης του 1944, η περίοδος μέχρι το 1949, η μεταπολεμική περίοδος, η αντιδικτατορική πάλη και στην τελευταία ενότητα η πάλη μετά το 1974.

Βαθιές οι ρίζες του Κόμματος στην εργατική τάξη της περιοχής

Το νήμα που διαπερνά όλα αυτά τα χρόνια, είναι οι βαθιές ρίζες που έχει το ΚΚΕ στην πολυάριθμη εργατική τάξη που δουλεύει και ζει στην περιοχή. Ο Θ. Σκολαρίκος επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο: «Εδώ στη Δ. Αθήνα διαχρονικά συγκεντρώνεται η εργατική τάξη, λόγω και της ανάπτυξης βιομηχανικών μονάδων και άλλων επιχειρήσεων. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της ταυτότητας της περιοχής. Στο λεύκωμα αποτυπώνονται οι ισχυροί δεσμοί που έχει διαχρονικά το Κόμμα με τον κόσμο αυτό, αλλά και η σταθερή προσπάθειά του να αναπτύσσει την πολιτική του παρέμβαση μέσα στους τόπους δουλειάς. Εχει ιδιαίτερη σημασία να σταθεί κανείς στο ότι πάντα η εργοδοσία και τα κόμματά της είχαν στόχο να αποκόψουν το ΚΚΕ από τους εργάτες, αλλά δεν το κατάφεραν... Ταυτόχρονα, στο λεύκωμα καταγράφεται η συμβολή του Κόμματος στην ταξική πάλη συνολικά. Ξεχωρίζουν για παράδειγμα οι απεργιακοί αγώνες κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε εργοστάσια της περιοχής, όπως στον "Λαναρά" και το Λιγνιτωρυχείο Περιστερίου, που διδάσκουν για την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης κάτω απ' όλες τις συνθήκες και ακόμα και με τους πιο δυσμενείς συσχετισμούς».

Οπως είναι λογικό, μεγάλο κομμάτι του λευκώματος αναφέρεται στη δεκαετία του 1940, που το ΚΚΕ και το εργατικό - λαϊκό κίνημα έγραψε λαμπρές σελίδες με την πάλη και τις θυσίες του, τόσο με την ΕΑΜική Αντίσταση όσο και με την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Στις σελίδες της έκδοσης, ο αναγνώστης θα δει γνωστές και άγνωστες πτυχές από τη δράση αυτή στις Δυτικές Συνοικίες. «Πολλοί νομίζουν ότι τον Δεκέμβρη του '44 δόθηκαν μάχες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Εχει ενδιαφέρον και πώς εξελίχθηκαν αυτές οι 33 μέρες στις εργατογειτονιές μας, κάτι που καταγράφεται στο λεύκωμα», αναφέρει η Αθανασία. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται ανατυπωμένες διαταγές του ΕΛΑΣ που αφορούν τις Δυτικές Συνοικίες και άλλα στοιχεία που αφορούν επιχειρήσεις, το πώς οργανώθηκε η λαϊκή αλληλεγγύη κ.λπ.

Στην έκδοση αφιερώνονται, επίσης, έξι σελίδες που πληροφορούν τον αναγνώστη για ακόμα μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ιστορίας της περιοχής: Το «ελληνικό Κατίν», όπως έμεινε γνωστή η προβοκάτσια της αστικής εξουσίας, που στο όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσε, δεν δίστασε να ξεθάψει πτώματα δεκάδων δολοφονημένων από τους βομβαρδισμούς, να τα κατακρεουργήσει και να τα εμφανίσει στις αρχές του 1945 ως θύματα του ΕΛΑΣ, αφού πρώτα τα μετέφερε στο Περιστέρι, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου. Για την αποκάλυψη αυτής της προβοκάτσιας, μάλιστα, είχε διακινηθεί ειδική μπροσούρα από το ΕΑΜ και απόσπασμά της αναπαράγεται στο λεύκωμα που κυκλοφορεί σήμερα.

«Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να φτάσει χέρι με χέρι παντού το λεύκωμα», αναφέρουν τα στελέχη του Κόμματος κλείνοντας τη συζήτηση, ενώ ο Γ. Τάτσης συμπληρώνει ότι και η Οργάνωση της ΚΝΕ είναι έτοιμη να το υποδεχθεί και να συμβάλει με υψηλούς στόχους στη διακίνησή του στη νέα γενιά. Οπως λέει, «τέτοιες πρωτοβουλίες που αφορούν την ιστορική πείρα και τα σύγχρονα διδάγματα από αυτή, βοηθούν ιδιαίτερα τη νεολαία, ειδικά σήμερα που έχει ενταθεί η προσπάθεια παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και αλλού. Ιδιαίτερα επιδιώκουμε να απευθυνθούμε και να συζητήσουμε με νέους και νέες που το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μαζί μάχες και σήμερα τους καλούμε να κάνουν το βήμα, να παλέψουν οργανωμένα ως μέλη της ΚΝΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ