Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός «πληρώνει τη νύφη» των προϋπολογισμών του κεφαλαίου

Οι διαγκωνισμοί ανάμεσα κυρίως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, με τη συμμετοχή και των άλλων αστικών κομμάτων, για το μείγμα διαχείρισης που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, καταδικάζοντας σε θυσίες χωρίς τέλος το λαό, κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Απολογισμού Γενικού Ισολογισμού και Ελέγχου του Κρατικού Προϋπολογισμού, της οποίας θέμα ήταν η κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του 2014.

Οπως προέκυψε από τα στοιχεία που ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο ισολογισμός και ο απολογισμός του 2014, τα οποία και καταψήφισε, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι τα μόνιμα θύματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ενδεικτικά, όσον αφορά τα έσοδα, προκύπτει ότι τα λαϊκά νοικοκυριά φορολογήθηκαν κατά 114%, δηλαδή 14% πάνω σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ, αντίθετα, τα «νομικά πρόσωπα», δηλαδή ανώνυμες εταιρείες και επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν κατέβαλαν ούτε και αυτά τα ψίχουλα που καλούνται να πληρώσουν ως φορολογία. Για την ακρίβεια, η απόκλιση που εμφανίζεται είναι 1,1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί!

Και όχι μόνο αυτό. Η συνολική επιβάρυνση των νομικών προσώπων στα φορολογικά έσοδα του κράτους το 2014 ανέρχεται στο αστείο ποσοστό 5,3%! Δηλαδή, το υπόλοιπο 94,7% πληρώνεται από τα λαϊκά στρώματα!

Οσον αφορά τις δαπάνες, και αυτές «πέρασαν» σαν οδοστρωτήρας πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες για να εξοικονομούνται χρήματα για το κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση των νομικών προσώπων που αφορούν ιδρύματα και οργανισμούς Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζεται μειωμένη κατά 13,4% σε σχέση με το 2013. Η χρηματοδότηση στον ΟΓΑ μειώθηκε κατά 8,9%, στο ΙΚΑ κατά 11%, στον ΟΑΕΕ κατά 21%, στο ΝΑΤ κατά 48% και στον ΕΟΠΥΥ κατά 40%!

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Τον ισολογισμό και τον απολογισμό ο ΣΥΡΙΖΑ τούς επικύρωσε με την ψήφο του, ενώ η κριτική που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ήταν ότι «η οικονομική διαχείριση του 2014 πρέπει να κριθεί ανεπιφύλακτα αποτυχημένη», γιατί το Γενάρη του 2015 «τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου» δεν ήταν αρκετά «για να βγει η χώρα στις αγορές»!

Αντίθετα, όσον αφορά τη διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης, «κόμπασε» για το ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ... φορολεηλατεί καλύτερα, αφού είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για τα επόμενα τρία χρόνια, «για πρώτη φορά αναγνωρίζει το επιχείρημά μας ότι το 2015 ήταν χρονιά υπεραπόδοσης της δέσμης των φορολογικών μέτρων και αυτό οφείλεται σε καλύτερη συμμόρφωση των φορολογουμένων και ειδικά αυτών που δεν κατέβαλαν φόρους τα τελευταία χρόνια», που σημαίνει πρακτικά ότι τα παραπάνω στοιχεία θα επιδεινωθούν.

Ταυτόχρονα, εκφράζοντας ανησυχίες του εγχώριου κεφαλαίου και αποκαλύπτοντας ποιον αφορά η συζήτηση για «φτηνότερο» χρήμα, αναφερόμενος στην εκλογή του Ντ. Τραμπ είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική που προτείνει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, «θα έχει προφανές αποτέλεσμα στην επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ (...) Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια και αυτό σημαίνει απότομη μείωση ρευστότητας που είναι κίνδυνος για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι την «ίδια πολιτική προτείνει η ΝΔ».

Τον απολογισμό και τον ισολογισμό υπερψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τους οποίους οι εισηγητές τους Σ. Αναστασιάδης και Γ. Κουτσούκος, αντίστοιχα, χαρακτήρισαν «όαση» σε σχέση με τη διαχείριση της σημερινής κυβέρνησης. Υπέρ τάχθηκε και το Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων δεν εξέφρασε θέση. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε τα κείμενα ως... αντιαναπτυξιακά.

ΚΚΕ: Μόνιμη αναδιανομή προς όφελος του κεφαλαίου

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση «νομιμοποίησε το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων», πρόσθεσε νέα με το 3ο μνημόνιο που όλοι μαζί ψήφισαν, ενώ τώρα με την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», που έχει άξονες «επίθεση στην αγορά εργασίας», «άνοιγμα ξανά του Ασφαλιστικού», «επίτευξη ματωμένου πλεονάσματος» κ.λπ., κλιμακώνει παραπέρα την αντιλαϊκή επίθεση.

Πρόσθεσε πως «ακόμα και αν διευκολυνθεί η κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη για την προσωρινή διαχείριση του κρατικού χρέους, αυτό δεν θα έχει κανένα όφελος για το λαό, αντίθετα ενδεχομένως να συνοδεύεται και με ένα νέο μνημόνιο και τα όποια χρήματα εξοικονομήσει ο κρατικός κορβανάς από τη διαχείριση και την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους θα κατευθυνθούν στη στήριξη των αναγκών, μέσω του νέου "αναπτυξιακού νόμου" ή και της χρηματοδότησης ή της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, στους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο λαός στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι χωρίς ημερομηνία λήξης. Και ανάκαμψη να έρθει, για να διατηρηθεί θα θυσιάζεται και πάλι ο λαός». «Δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στα πλαίσια αυτού του συστήματος, ανεξάρτητα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και ποια κόμματα βρίσκονται στη διαχείριση της διακυβέρνησης». Κάλεσε σε «οργάνωση της πάλης», σε «γενικευμένη αντεπίθεση» με προμετωπίδα την ικανοποίηση του συνόλου των διευρυμένων αναγκών «που θα ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ