Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συμφωνία για γαλλο-κινεζο-ιρανική κοινοπραξία φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Συμφωνία για την ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς του Ιράν την επόμενη 20ετία υπέγραψαν προχτές εκπρόσωποι της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας Ενέργειας «Total SA», της κινεζικής εταιρείας CNPC και της ιρανικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν πως η γαλλική πολυεθνική, που επιστρέφει στο Ιράν για πρώτη φορά μετά από περίπου έξι χρόνια, θα έχει το 50,1% της κοινοπραξίας για δύο δεκαετίες και η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC το 30%. Το άλλο 19,9% αξιοποίησης του κοιτάσματος θα αναλάβει ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Η γαλλική «Total» γνωρίζει καλά το κοίτασμα 51 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο Νότιο Παρς, αφού η ίδια και η νορβηγική «Statoil» βοήθησαν στην εκμετάλλευσή του τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η συμφωνία υπογράφηκε χτες, περίπου 10 μήνες από την άρση των διεθνών κυρώσεων έναντι του Ιράν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η χρονική συγκυρία υπογραφής της συμφωνίας αιφνιδίασε κάποιους αναλυτές, επειδή συνέπεσε με την ημερομηνία διεξαγωγής των αμερικανικών προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών, πριν καλά - καλά γίνει γνωστός ο νικητής των καλπών στις ΗΠΑ...

Η αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» σημειώνει πως το συγκεκριμένο γαλλικό μονοπώλιο «έχει μακρά ιστορία στο Ιράν και κάνει μπίζνες σε επίπεδα ρεκόρ, σε περιοχές όπου οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν την ικανότητα να αυξήσουν χρηματοδοτήσεις έργων και κοινοπραξιών με αμερικάνικα δολάρια»... Παρατηρεί, επιπλέον, πως η «Total» είναι εταίρος - κλειδί στην εκμετάλλευση του ρωσικού κοιτάσματος φυσικού αερίου OAO σε κοινοπραξία με τη «Novatek», μία από τις ρωσικές εταιρείες που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις, με σαφείς αιχμές για αύξηση της δραστηριοποίησης των γαλλικών μονοπωλίων σε περιοχές από τις οποίες αποχωρούν, για διάφορους λόγους, αμερικανικά μονοπώλια. Η παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ