Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές και για το αντιπυραυλικό σύστημα

Από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν τον Οκτώβρη στη Ρωσία
Από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν τον Οκτώβρη στη Ρωσία
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι συνεχιζόμενες ρωσο-τουρκικές επαφές για μια σειρά ζητήματα. Χτες, ο Τούρκος υφυπουργός Αμυνας, Ισμαήλ Ντεμίρ, υπογράμμισε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - πως η Τουρκία θα συνομιλήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας αλλά και «προηγούμενους πλειοδότες», για τα σχέδιά της να αναπτύξει στο έδαφός της ένα αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα. Θυμίζουμε ότι προηγούμενα σχέδια της Αγκυρας να προτιμήσει κινεζική εταιρεία είχαν συναντήσει την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών εταίρων της.

Αλλά και στη Ρωσία, ο διευθυντής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Αλεξάντρ Φομίν, ανέφερε στο «Ιντερφάξ» πως Ρωσία και Τουρκία θα συγκροτήσουν Επιτροπή για τη διμερή στρατιωτική - τεχνολογική συνεργασία και το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα των πρώτων συναντήσεων θα είναι η ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος στην Τουρκία.

Ξανά πλοίο μεταξύ Ζονγκουλντάκ - Σεβαστούπολης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πριν μερικές μέρες επαναλειτούργησε η ακτοπλοϊκή γραμμή που συνέδεε την Τουρκία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας, που είχε σταματήσει μετά τα γεγονότα της 24ης Νοέμβρη 2015 και την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από τουρκικό αεροπλάνο. Το πλοίο «Βαριάγκ» μετέφερε στη Σεβαστούπολη από το τουρκικό Ζονγκουλντάκ περίπου 700 τόνους εσπεριδοειδή, οικιακές συσκευές και οικοδομικά υλικά. Ρώσοι βουλευτές όπως ο Ρουσλάν Μπαλμπέκ μίλησαν για «πολιορκητικό κριό» στις κυρώσεις που η Δύση έχει επιβάλλει στη Ρωσία. Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», νωρίτερα, ένα ουκρανικό δικαστήριο είχε διατάξει την κατάσχεση του «Βαριάγκ» για παράνομη χρήση λιμανιών στην Κριμαία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ