Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την κατάσταση στα Αθλητικά Κέντρα της χώρας

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Εθνικά Αθλητικά Κεντρα) (ΕΑΚ) και αντίστοιχα Δημοτικά, τα οποία όπου δεν έχουν αφεθεί στην μοίρα τους έχουν μετατραπεί μέσω της παραχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα σε επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος ήταν το αντικείμενο Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελλή προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών. Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Ολα τα Αθλητικά Κέντρα τόσο αυτά που παραμένουν στο υπουργείο όσο και αυτά που έχουν παραχωρηθεί στους δήμους υποχρεώνονται με βάση τις περικοπές σε χρηματοδότηση και προσωπικό να μετατραπούν σε επιχειρήσεις, αναζητώντας έσοδα. Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι καινούρια, υποστηρίζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία και από τη σημερινή.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στα ΕΑΚ της Θεσσαλονίκης ("Αλεξάνδρειο", "Ναυταθλητικό", "Περιφερειακό", "Μίκρας") σήμερα έχουν απομείνει 31 εργαζόμενοι. Δυο - τρεις εργαζόμενοι έχουν υπό την εποπτεία τους ολόκληρα αθλητικά κέντρα και ασχολούνται απ' την καθαριότητα μέχρι και τις μηχανολογικές εργασίες. Για τη λειτουργία των αθλητικών κέντρων (πλην "Καυταντζόγλειου") απαιτούνται τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ και το κράτος διαθέτει 2,9 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τη συντήρηση και τη λειτουργία ουσιαστικά επιβαρύνει και τα αθλητικά σωματεία και τους αθλούμενους σε ατομική βάση. Αναφερόμαστε στα σωματεία της γειτονιάς που αξιοποιούν υποδομές του δήμου και όχι για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ και τις ιδιωτικές εταιρείες. Οι δήμοι λειτουργούν ανταποδοτικά όλα τα προγράμματα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος λειτουργίας. Ειδικά στα κολυμβητήρια το αντίτιμο είναι υψηλό και καλούν και τα σωματεία που κάνουν χρήση να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το αποτέλεσμα είναι το βάρος να πέφτει στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας.

Ολα τα παραπάνω μέτρα μετατρέπουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το δικαίωμα στη σωματική άσκηση, σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Ταυτόχρονα, παρεμποδίζονται τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό, αφού τόσο οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων όσο και η μηδενική χρηματοδότηση των σωματείων από το κράτος δεν βοηθάνε στο να ανακουφιστούν από το κόστος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να μη συνεχιστεί η πολιτική της αναζήτησης εσόδων από τις "τσέπες" των αθλούμενων και τα ταμεία των Αθλητικών Σωματείων.
  • Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τα ΕΑΚ, και τα αντίστοιχα κέντρα στους δήμους και να δοθεί το αντίστοιχο κονδύλι για τη μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να απαλλαγούν τα κέντρα αυτά από τα χρέη και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος (ηλεκτρισμός, θέρμανση, ύδρευση) με ευθύνη του κράτους, προκειμένου να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ