Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα σχέδιο μεταφοράς των εγκλωβισμένων από τη Χίο

Δίχως κάποιο σχέδιο μεταφοράς των εγκλωβισμένων ανθρώπων από τη Χίο, εμφανίστηκε χτες η κυβέρνηση, στη σύσκεψη για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αποφάσεις πάρθηκαν με γνώμονα την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που εξακολουθεί να εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Επικρατείας, Α. Φλαμπουράρη, και εκτός από μέλη της κυβέρνησης, πήραν μέρος περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αν. υπουργός Εσωτερικών για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε ότι δεν θα μεταφερθούν άλλοι ξεριζωμένοι από τη Χίο, αφού έχουν μεταφερθεί ήδη αρκετοί πρόσφυγες από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επειτα από αρκετές ώρες συνεδρίασης η κυβέρνηση πρότεινε στους εκπροσώπους της Χίου σειρά μέτρων που σύμφωνα με την ίδια θα «ανακουφίσουν» το νησί. Πρώτη κίνηση θα είναι η κατασκευή νέου χώρου για τους πρόσφυγες στην περιοχή του πρώην σκουπιδότοπου, στη θέση Ρεπανά των Καμποχώρων, με το υπουργείο να δεσμεύεται για έναρξη των εργασιών κατασκευής του από τον ερχόμενο Δεκέμβρη με 7,2 εκ. ευρώ. Δεν διευκρινίστηκε όμως ο αριθμός των αλλοδαπών που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, αφού δεν προσδιορίστηκε αν η χωρητικότητα του νέου «hot spot» θα είναι μεγαλύτερη ή ίση με αυτή της ΒΙΑΛ. Ηδη, στη Χίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 4.211 άνθρωποι.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας της ΒΙΑΛ ως χώρου φιλοξενίας εντός 8μηνου και η μεταφορά των μεταναστών - προσφύγων στη νέα δομή, ενώ θα συνεχίσει τη λειτουργία της μόνο ως χώρος καταγραφής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Το ίδιο θα ισχύσει και για τη Σούδα που προβλέπεται το κλείσιμό της ταυτόχρονα με τη λειτουργία του νέου χώρου φιλοξενίας.

Οσον αφορά το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης στο Μερσινίδι (σ.σ. χωρητικότητας 120 ατόμων), παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι το Μερσινίδι θα λειτουργήσει μέχρι να βρεθεί νέος χώρος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε έκταση πρώην στρατοπέδου στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ