Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μουσικά και ποιητικά συναπαντήματα

Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο
Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο
Μελωδικά και ποιητικά συναπαντήματα σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, παράλληλα με συναντήσεις νέων παιδιών που βρίσκουν δημιουργική διέξοδο στις καλλιτεχνικές ομάδες της ΚΝΕ, οργανώνουν τις πρόβες και τις συναντήσεις τους κ.τ.λ.

Μελωδίες και στίχοι των εργαζομένων, του κόσμου γέμισαν το Στέκι, μέσα από το αφιέρωμα στα «Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο», την Πέμπτη 3 Νοέμβρη. Από τα τραγούδια των κολίγων και των βοσκών της Ελλάδας και των Βαλκανίων, στα τραγούδια της Ασίας και από 'κει στους εξωτικούς σκοπούς των ταχυδρομικών υπαλλήλων της Γκάνα, για να συνεχιστεί το «ταξίδι» στους μεταλλωρύχους της Βολιβίας, στους ανθρακωρύχους των ΗΠΑ και να τελειώσει πάλι στη Ευρώπη και τις βιοτεχνίες υφασμάτων.

Ολη η σημασία των τραγουδιών της δουλειάς συμπυκνώνεται από το «which side are you on?», τραγούδι της γυναίκας ανθρακωρύχου συνδικαλιστή που καλούσε τους εργάτες να διαλέξουν πλευρά την ώρα που ένοπλοι μπράβοι εισέβαλαν στο σπίτι της. «...Με ποια πλευρά είστε; Δεν υπάρχουν ουδέτεροι. Είτε θα είστε με το Σωματείο, είτε τσιράκι του αφεντικού. Είμαι ανθρακωρύχος και κόρη ανθρακωρύχου και θα είμαι στο Σωματείο μέχρι τη νίκη! Εργάτες, πώς το ανέχεστε; Θα είστε απεργοσπάστες ή άντρες; Με ποια πλευρά είστε; Με ποια πλευρά είστε;».

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και το τραγούδι «Peat bog soldiers» που έχει τραγουδηθεί στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ισπανικά, από όλους τους λαούς που συναντήθηκαν στα τάγματα εργασίας των ναζί. «Μια μέρα ο χειμώνας θα περάσει και θα ανατείλει η χαρά, γλυκιά πατρίδα δικιά μας πάλι. Οι στρατιώτες της λάσπης δε θα παρελάσουν με τα φτυάρια ποτέ ξανά».

Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τους Λεωνίδα Ζαγαρέλο φωνή - κιθάρα - φυσαρμόνικα, Δημήτρη Λιάσκο φλάουτο - φλογέρες, Περικλή Μαλακατέ φωνή - μπάσο, Αποστόλη Μωραΐτη φωνή - ούτι - κιθάρα και Τσιμπλάκη Βαγγέλη ντραμς - κρουστά.

Μια μέρα μετά, την Παρασκευή 4 Νοέμβρη παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή «Μνήμες της πέτρα και της σιωπής» του Γιώργου Μπίμη. Χαρακτηριστικοί οι τελευταίοι στίχοι που έκλεισαν την εκδήλωση «η γενιά μας θα σωθεί με θηκάρι και σπαθί/ και όλη η γη κι η οικουμένη θα 'ναι ίσια μοιρασμένη».

Την παρουσίαση έκανε η Ευτυχία Μπίμη, ποιήματα διαβάστηκαν από τον ποιητή. Ακούστηκαν τραγούδια του Παντελή Θαλασσινού, της Εύας Φάμπα και του Αλέξανδρου Χατζηνικολιδάκη σε στίχους Γιώργου Μπίμη.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Οι εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες συνεχίζονται ως εξής:

  • Παρασκευή, 11 Νοέμβρη, 20.00 προβολή ταινίας.
  • Σάββατο 12 Νοέμβρη, 18.30 «Οι μουσικοί της Βρέμης και η Τόλμη των παραμυθιών» από την ομάδα «ΤΡΟΜΠΕΤΙΝΙ», θεατρική και μουσική παράσταση για παιδιά.
  • Κυριακή, 13 Νοέμβρη, 19.30 «Το καπνισμένο τσουκάλι» παρουσίαση του έργου του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου της Ηλιούπολης.
  • Κυριακή, 20 Νοέμβρη, 19.30 προβολή της ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν», προλογίζει ο σκηνοθέτης Σήφης Στάμου.
  • Κυριακή, 27 Νοέμβρη 19.30, «Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω....» θεατρικό αναλόγιο με ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα.

Ακόμα να σημειώσουμε ότι το Σάββατο, 12 Νοέμβρη, στη 1 μ.μ., γίνεται στο Στέκι η πρώτη συνάντηση των Μουσικών Σχημάτων της ΚΝΕ (Σύνολα κλασικής μουσικής, λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα, ροκ, έντεχνο, τζαζ σχήμα), ενώ την Κυριακή 13 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., γίνεται συνάντηση μαθητών για τα μαθήματα μουσικής (κλασική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητική, θεωρία μουσικής.)

Για πληροφορίες και συμμετοχές στο e-mail: steki@kne.gr και στο τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ