Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η πείρα από τη δουλειά μας στους συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, στην Πάτρα

Με αφορμή τα φοιτητικά συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας στις 3 Νοέμβρη, συγκεντρώνεται πείρα που μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δουλειάς μας στους συλλόγους και στο φοιτητικό κίνημα.

Ξεχωρίζει η δουλειά και η δράση που αναπτύχθηκε στους συλλόγους που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και έχουν την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια οι αντιπρόσωποι της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Από την αρχή της χρονιάς, πάρθηκαν πρωτοβουλίες ώστε με οργανωμένο τρόπο να πραγματοποιηθούν τα καλωσορίσματα των πρωτοετών φοιτητών. Γράφτηκαν ανακοινώσεις καλωσορίσματος, οργανώθηκαν γλέντια υποδοχής πρωτοετών, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ενημέρωσαν τα νέα μέλη του συλλόγου για τα δικαιώματά τους, το σύλλογο και την πορεία του. Αυτές οι πρωτοβουλίες βοήθησαν στο να καταξιωθεί ο σύλλογος στα μάτια νέων φοιτητών, να ανοίξει το θέμα για το πώς μπορούν να συμβάλουν οι φοιτητές στην ενδυνάμωση του συλλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις πρώτου έτους, εκλέχτηκαν επιτροπές, πολλοί από τους πρωτοετείς φοιτητές εντάχθηκαν στις αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες του συλλόγου.

Μπροστά στα οξυμένα ζητήματα που υπήρχαν σε κάθε χώρο, έγινε προσπάθεια να φτιαχτούν αγωνιστικά καλέσματα διεκδίκησης, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μπροστά στον κίνδυνο να μην εγκριθούν οι αιτήσεις των φοιτητών για να πάρουν δωμάτιο στην Εστία, με ευθύνη του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας Πάτρας οργανώθηκε η ενημέρωση όλων των συλλόγων, στήθηκε επιτροπή «αστέγων φοιτητών», οργανώθηκε η αλληλεγγύη και φιλοξενία, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες γι' αυτό το θέμα, με κορύφωση τη συμμετοχή του συλλόγου στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.

Στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Πάτρας, μπροστά στα ιδιαίτερα οξυμένα ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι φοιτητές της Λογοθεραπείας, το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε ανοιχτό ΔΣ, όπου συζήτησε με τους φοιτητές για τα ζητήματα αυτά, κατέληξε σε πλαίσιο διεκδίκησης και οργάνωσε μια σειρά πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Ενώ πάρθηκαν μέτρα, ώστε να ανεβεί ο βαθμός οργάνωσης σε κάθε έτος. Πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις ετών και εκλέχτηκαν επιτροπές σε όλα τα έτη, οι οποίες από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο συντόνιζαν τη δράση, ενημέρωναν τους φοιτητές, οργάνωναν τη συνέχεια της πάλης τους.

Περισσότεροι φοιτητές στη δουλειά για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου

Σε αυτή την πορεία, οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Πάτρας σε σύσκεψη, ώστε να συντονίσουν τη δράση τους, διεκδικώντας κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση, πτυχία που θα αποτελούν τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά, δουλειά με δικαιώματα. Να δώσουν ενιαία απάντηση στο νέο γύρο επίθεσης που προετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Να διοργανώσουν από κοινού το συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη που είχαν πάρει απόφαση ήδη κάποιοι σύλλογοι. Αποτέλεσμα και αυτής της προσπάθειας ήταν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο 23 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Στην πορεία προετοιμασίας για τις 3 Νοέμβρη, μετρήθηκαν βήματα ώστε περισσότεροι φοιτητές να αναλάβουν την προπαγάνδα, τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων οργάνωναν σταθερά περιοδείες, ενημερώνοντας τους φοιτητές για τις εξελίξεις, τη θέση του συλλόγου, τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν. Προετοίμασαν τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων με συγκεκριμένη θεματολογία, εισήγηση που δινόταν στους φοιτητές από πριν, με ειδικό κάλεσμα συμμετοχής στις συνελεύσεις των πρωτοετών φοιτητών. Πήραν πρωτοβουλίες που απαντούν στο σύνολο των αναγκών των φοιτητών, όπως προετοιμασία αθλητικών τουρνουά, δημιουργία πολιτιστικών ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ξεχώρισε και έγινε μια οργανωμένη δουλειά και σε συλλόγους όπου οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Για παράδειγμα, στο Σύλλογο των Η/Υ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η δράση και η λειτουργία της Επιτροπής Αγώνα έδωσε ζωντάνια στη λειτουργία του συλλόγου. Οργάνωσε υποδοχή των πρωτοετών φοιτητών, πρωτοστάτησε στην ενημέρωση για κάθε ζήτημα στο σύλλογο, πήρε πρωτοβουλίες για διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ και σκάκι. Παρά τα εμπόδια από τις άλλες δυνάμεις, πρωτοστάτησε στη συζήτηση και την πάλη σε κάθε έτος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις ετών.

Παρά τις δυσκολίες ανοίγονται δυνατότητες

Επιβεβαιώνεται ότι παρά τις δυσκολίες, τις συγχύσεις, την υποχώρηση του κινήματος, η ίδια η πορεία των εξελίξεων και η αντικειμενική πραγματικότητα γεννούν παράλληλα και δυνατότητες που μπορούν να συμβάλουν στην πορεία ανασύνταξης του κινήματος.

Οσο στο επίκεντρο της συζήτησης και της πάλης μπαίνουν τα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των σπουδών και της ζωής της νεολαίας - ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη π.χ. κάποιο νομοσχέδιο που μπορεί να δημιουργήσει κάποια κινητικότητα - δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για να ξεχωρίσει ένα πιο πρωτοπόρο κομμάτι στο φοιτητικό κίνημα, που θα συμβάλει στην πορεία ανασύνταξής του. Οταν περισσότερος κόσμος μπαίνει στη δράση, οι δυνατότητες που υπάρχουν πολλαπλασιάζονται, δημιουργείται έδαφος να φτάσεις σε όλο και περισσότερο κόσμο, που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Μέσα και από αυτόν το δρόμο της οργάνωσης, της συσπείρωσης, της διεκδίκησης, ανοίγει η διαπάλη και δημιουργείται έδαφος ώστε να ενισχυθεί η ιδεολογική - πολιτική δουλειά της ΚΝΕ. Τα ιδεολογήματα που συναντήσαμε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμα και σε νέους που κινητοποιήθηκαν και πρωτοστάτησαν στο συλλαλητήριο, όπως «δεν υπάρχουν λεφτά», «τα κανονίζουν όλα οι απ' έξω και ο Τσίπρας δέχεται εντολές», «η διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά μπορεί να μας βοηθήσει να βρίσκουμε δουλειά», «ο αγώνας δεν έχει αποτέλεσμα» και άλλα τόσα, ανεβάζουν τον πήχη της παρέμβασης των μελών της ΚΝΕ. Απαιτείται ολοκληρωμένο, εύστοχο και πολύμορφο σχέδιο ιδεολογικής και πολιτικής δουλειάς της ΚΝΕ σε κάθε χώρο, ώστε να κερδίζονται συνειδήσεις και να μπαίνουν στον αγώνα νέες δυνάμεις.


Σταύρος ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ
Μέλος της ΕΟΕ Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org